of 64120 LinkedIn

Gemeenten aan de bak voor dak- en thuislozen

Gemeenten moeten voor overdag inlooplocaties voor dak- en thuislozen organiseren. Voor hen moet 's nacht een slaapplek zijn. De nachtopvang moet openblijven. Dat staat in de richtlijn voor opvang van dak- en thuislozen tijdens coronacrisis.

Voor alle dak- en thuislozen moet ‘s nacht een slaapplek zijn. De nachtopvang moet openblijven. Gemeenten moeten voor overdag inlooplocaties organiseren. Dak- en thuislozen moeten daar terecht kunnen voor een warme maaltijd, toilet en douche en andere vormen van ondersteuning. Alles moet zo worden georganiseerd dat er minstens 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Richtlijn

Dat staat in de richtlijn voor opvang van dak- en thuislozen tijdens coronacrisis. Die heeft het ministerie van VWS in samenwerking met de VNG, Valente en COMO vastgesteld.

 

Gymzalen

Als het in bestaande nachtopvang niet lukt om de bedden 1,5 meter uit elkaar te zetten, dan moeten dak- en thuislozen op andere plekken worden ondergebracht. Daarbij kan worden gedacht aan gymzalen of leegstaand maatschappelijk (zorg)vastgoed. Gemeenten en aanbieders moeten dit regelen.

 

Gedwongen isolatie

Bij verdenking van een besmetting met het coronavirus moet diegene in een aparte ruimte worden geplaatst om uit te zieken. Als een dakloze weigert naar een aparte (isolatie)ruimte te gaan als er sprake is van een (vermoedelijke) besmetting met het coronavirus, kan hij of zij via de Wet publieke gezondheid (Wpg) gedwongen worden in isolatie te worden opgenomen.

 

Meerdere locaties

Amsterdam opent de komende dagen 250 opvangplekken voor dak- en thuislozen. Honderd daarvan worden gerealiseerd in een sporthal in Amsterdam-West. De gemeente verdeelt de dak- en thuislozen over meerdere locaties om het risico op besmetting met corona zo veel mogelijk te minimaliseren. Dat gebeurt ook in Eindhoven. In meerdere steden is het alle hens aan dek om dak- en thuislozen een veilig onderkomen te bieden. Zij worden veelal over meerdere locaties verdeeld.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Inez op
Wordt er ook gedacht aan het opheffen van de eigen bijdrage? Zodat daklozen niet meer hoeven te bedelen om genoeg geld te hebben om in de opvang te mogen?