Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeente kan bijstandsfraude makkelijker aanpakken

Als iemand een beroep doet op bijstand kunnen gemeenten makkelijker controleren of de persoon ook studiefinanciering ontvangt of onroerend goed bezit.

17 november 2011

Als iemand een beroep doet op bijstand kunnen gemeenten vanaf volgend jaar makkelijker controleren of deze persoon bijvoorbeeld ook studiefinanciering ontvangt of in het bezit is van onroerend goed, zoals een huis. Dit zijn een paar voorbeelden van maatregelen die staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) aankondigt om fraude in de bijstand beter aan te pakken. Hij gaat hierover donderdag in debat met de Tweede Kamer.

Sjoemelen

Eerder dit jaar zei De Krom te zullen onderzoeken in hoeverre het sjoemelen met uitkeringen beter opgespoord kan worden door het koppelen van bestanden. Met de voorzitter van de Regionale Platforms Fraudebestrijding, Rinda den Besten, die tevens wethouder is in Utrecht en 30 andere wethouders is hij hiermee aan de slag gegaan.

Kadaster checken

De bedoeling is dat gemeenten in 2012 bij het aanvragen van een uitkering kunnen zien of iemand studiefinanciering ontvangt. De 'studiebeurs' telt namelijk mee voor het krijgen van een uitkering. Ook kunnen sociale diensten gratis bij het Kadaster checken of iemand buiten zijn eigen gemeente onroerend goed bezit, waardoor er geen recht is op bijstand.

Solidariteit

´Uitkeringen en minimaregelingen zijn bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben en er recht op hebben. Fraude wordt daarom stevig aangepakt. Alleen zo blijven solidariteit en draagvlak voor de sociale voorzieningen behouden', aldus Den Besten.

Elektriciteitsverbruik opvragen

Net als gemeenten krijgen straks ook uitkeringsinstituut UWV, dat bijvoorbeeld de WW en WAO/WIA uitvoert, en de SVB, die verantwoordelijk is voor onder meer de AOW, de mogelijkheid waterstanden en elektriciteitsverbruik op te vragen bij nutsbedrijven. Zo kan worden beoordeeld of mensen samenwonen. Verder moet het straks niet meer nodig zijn elke keer aparte convenanten te sluiten over de onderlinge gegevensuitwisseling tussen instanties. Hierover worden volgend jaar wetswijzigingen naar de Kamer gestuurd. Bij de plannen wordt volgens De Krom het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) nauw betrokken.

Omgekeerde bewijslast

Het CDA wil dat bij ´vrij duidelijke' gevallen van fraude met uitkeringen omgekeerde bewijslast gaat gelden, zodat de verdachte uitkeringstrekker maar moet proberen zijn onschuld te bewijzen. Tweede Kamerlid Mirjam Sterk van de regeringspartij zei dit in te brengen tijdens het debat. Ook als ´overduidelijk moedwillige fraude' wordt gepleegd, zijn gemeenten en uitkeringsinstituut UWV volgens Sterk nu veel tijd en geld kwijt om aan te tonen dat mensen bijvoorbeeld naast hun bijstand of WW-uitkering zwart werken. In deze gevallen moet volgens de CDA-politica omgekeerde bewijslast gaan gelden. Zij hoopt dat hierdoor de aanpak van uitkeringsfraude slagvaardiger wordt en fraudeurs sneller worden aangepakt.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

IFUD of Human Rights / voorzitter
fraude met bijstand moet de overheid opsporen.Echter groepen van de samenleving stigmatiseren en de schuld van de crisis in de schoenen schuiven,huizen binnenvallen zo vaak men wenst,mensen zwartmaken in valse dossiers:Het gaat in tegen de waarden van de Europese Unie.Lees meer op onderstaande link:



http://www.slideshare.net/IFUDofHR/documents

ww-er
Raar verhaal . Dit gebeurt al jaren. Maar ik denk dat Gemeentes de buitenlanders niet in het oog hebben en de criminelen. Ze hebben wel oog, maar durven dit niet aan te pakken. Bang voor bedreigingen UWV/ISD personeel en de gemeentelijke ambtenaren. . Zo makkelijk toch de meeste mensen eens de uitkering afpakken als je weet dat hij zij fraudeert (crimineel is etc)en het geld sluist naar het buitenland. laten ze dit eerst maar eens aanpakken in Nederland.
ww-er
Enkel waar ik boos om kan worden is dit. Iemand verliest zijn/haar baan na 20/30/40 jaar en je hebt je huisje gekocht en misschien bijna wel afbetaald. Je bent dan ook nog eens 50 plusser en het enige baantje wat je kan krijgen is schoonmaak of postbezorg werk op een 0 urencontract.. Aan deze contracten heeft degene nietst want hij bouwt helemaal nietst op en gaat er alleen maar op achteruit. Oke hij werkt maar daar is alles mee gezegt. ) urencontractje en hij/zij krijgt dan een aanvulling ww , maar op een gegeven moment stopt de ww uitkering. Nog geen baan enkel dat 0 urencontracteje en komt dus in de bijstand terecht. Dan word je eerst als crimineel behandeld heb je nog overwaarde dan volgt verplicht je huis verkopen en dan word je gewoon richting de schuldsanering gedrukt , Dit is Nederland 2012 mensen. En dat UWV/ISD zit gewoon voor eigen baanbehoud, maar niet voor ons werkzoekenden laat dit ook eens duidelijk zijn. Als ze zo goed waren en er waren banen zat had toch iedereen ook werk regering. U bent echt niet wakker. Ik hoop daarom ook dat dit kabinet gauw gaat vallen weg met deze oude meuten. Tijd voor een jonge regering . Jonge regering tussen de 40 en 50 plus de rest gewoon eruit. Gebeurt ook in het normale bedrijfsleven op dit moment. De mensen die er nog zitten denken niet meer mee in deze tijd en worden beetje dementerend op dit moment. Tijd voor vernieuwing en nieuwe oplossingen .
Advertentie