Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Geen stijging overlast 'verwarden' door decentralisaties’

De decentralisaties hebben niet geleid tot meer meldingen over overlast door verwarde personen. Dit stelt minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) in antwoord op Kamervragen van Sandra Beckerman van de SP.

16 augustus 2017

De decentralisaties hebben niet geleid tot meer meldingen over overlast door verwarde personen. Dit stelt minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) in antwoord op Kamervragen van Sandra Beckerman van de SP. 

Stijging

Beckerman stelde haar vragen naar aanleiding van de stijging van het aantal meldingen over verwarde personen in het afgelopen jaar. In 2016 kreeg de politie ongeveer 75.000 telefoontjes over mensen met verward gedrag, een stijging van 14 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. In juni dit jaar trokken ook een aantal woningcorporaties aan de bel omdat ze meer overlast door verwarde personen constateerden.

Registratie-effecten
Volgens minister Plasterk staat het niet vast dat een stijging van het aantal meldingen ook daadwerkelijk een stijging van de overlast betekent. ‘Een stijging in het aantal geregistreerde incidenten betekent niet dat daadwerkelijk sprake is van een toename van het aantal personen met verward gedrag. Zo kan eenzelfde persoon zorgen voor meerdere registraties’, stelt de minister.  Ook spelen registratie-effecten mogelijk een rol. Het is volgens de minister niet duidelijk of er meer incidenten zijn of dat de politie vaker registreert.

Oplossing
Dat een toename van het aantal meldingen zijn oorzaak vindt in de decentralisatie van de zorg en bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg, zoals Beckman suggereert, wil er bij de minister niet in. Plasterk: ‘Door de decentralisatie in de zorg is de verantwoordelijkheid voor ondersteuning van mensen die al dan niet verward zijn in één hand komen te liggen. Ik verwacht daarom dat de decentralisatie van de zorg naar gemeenten juist kan bijdragen aan de oplossing voor de problematiek van mensen met verward gedrag. De gemeente kan de regie voeren op alle leefdomeinen en daardoor de kans op problemen met verwarde huurders en andere inwoners verkleinen.’

Niet bezuinigd
Plasterk bestrijdt ook dat er is bezuinigd op de geestelijke gezondheidszorg. ‘Er is niet bezuinigd op de curatieve geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Wel worden de financiële middelen die beschikbaar zijn gesteld voor dit deel van de zorg, niet volledig benut door zorgverzekeraars en aanbieders.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eugenie
Melden is ook zo drempelloos en makkelijk soms is er zelfs niets aan de hand. of is het verzonnen ook dat kan .De machtige melder krijgt alle informatie en medezeggenschap die hij hebben wil en het team start altijd een screening en een plan samen met de wijk natuurlijk dit vinden ze het leukst.
Vincent de Ruijter
Hoezo niet bezuinigd? Hoe verklaart deze minister dan de daling in het aantal bedden voor de opvang? Hierdoor is de drempel voor opname automatisch verhoogd en krijgen vele mensen met (psychische) aandoeningen ambulante hulp in hun thuisomgeving i.p.v. in een instelling. Dit brengt de nodige overlast met zich mee bij de doorsnee burger die dit decennialang niet meer gewend is. Vroeger kende iedereen de dorpsgek of de junk om de hoek. De verzorgingsstaat heeft ervoor gezorgd dat dit soort figuren uit het straatbeeld zijn verdwenen. Nu komen ze weer langzaam maar zeker terug.
pipo
Bizar dat hij deze tekst durft uittekosten. Hij liegt gewoon keihard. Ik begin me aftevragen of Mr Liegebeest Plaskerk ook maar ooit zal toegeven dat hij of de regering fouten maakt.



Zeer eng deze man heeft ook echt totaal schijt aan de waarheidsvinding. Steeds maar weer feiten verdraaien en creatief omgaan met de waarheid. Gewoonweg liegen. Deze man maakt zichzelf volkomen belachelijk. Onvoorstelbaar dat er nog mensen op de PVDA, VVD of de PVV hebben gestemd. Deze partijen vernietigen de middenklasse ze duwen de helft in de armoede, de andere helft in de criminaliteit. Waardeloze engnekken zijn het
Fleur
Bij een burenruzie komt toch ook de hele ggz meteen langs langs alles is verward niets mag nog en niets is oke verward is een ruim begrip een persoon hoeft er niet kierewiet of compleet stoned voor te zijn.Het is ook een geldkwestie denk ik het verdient goed. Ze zien overal bij iedereen wel een steekje los zitten of ze verzinnen het in het vrijheidsbeleid.
Jonathan
Het heeft vooral een beledigend en stigmatiserend karakter deze participerende decentralisatie dat valt heel erg op ze kletsen als zorgteams echt verschrikkelijk negatief over mensen en daarmee bereik je een averechts effect wat zij uitkramen hoeven ze niet te zeggen een goede hulpverlener zou zoiets ook nooit doen.
Advertentie