of 61441 LinkedIn

Forse celstraf voor pgb-fraude

De Rotterdamse rechtbank heeft een vrouw veroordeeld tot vijftien maanden celstraf wegens fraude met pgb’s. ‘De verdachte heeft op schaamteloze wijze misbruik gemaakt van het pgb-systeem’, oordeelt de rechter.

De Rotterdamse rechtbank heeft een vrouw veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden wegens fraude met pgb’s. ‘De verdachte heeft op schaamteloze wijze misbruik gemaakt van het pgb-systeem’, oordeelt de rechter. Mede daarom is de straf fors hoger uitgevallen dan de eis van de officier van justitie, die zes weken cel en een taakstraf van 240 uur had geëist.

Valsheid in geschrifte

De vrouw heeft twee jaar lang gefraudeerd voor een bedrag van meer dan een half miljoen euro. Ze heeft onder meer valsheid in geschrifte gepleegd en de boel opgelicht. Voor diverse budgethouders had ze een pgb aangevraagd, waaronder voor haar vader, en zich in die aanvraag voorgedaan als zorgverlener. Bij verschillende zorgkantoren declareerde zij zorg, terwijl er niet of nauwelijks zorg aan de betreffende pgb-houders werd verleend. Het geïncasseerde zorggeld deelde ze in de meeste gevallen met familieleden van de budgethouders. Daarover had ze vooraf afspraken gemaakt. De budgethouders zelf wisten in de meeste gevallen van niets.

 

Schadelijke gevolgen

‘De verdachte voorzag kennelijk op deze wijze in haar inkomen en heeft de pgb-gelden die zij heeft ontvangen onder meer besteed aan twee luxe auto’s waar zij in reed. Door op deze wijze te handelen heeft de verdachte op schaamteloze wijze misbruik gemaakt van het pgb-systeem’, oordeelt de rechter. De rechter rekent het de vrouw zeer aan dat ze geen oog heeft gehad voor de schadelijke gevolgen van haar frauduleuze handelen voor de regelgeving van persoonsgebonden budgetten en de mensen die daarmee op een passende manier in hun zorgbehoefte moesten voorzien. ‘Fraude met sociale voorzieningen kan uiteindelijk gevolgen hebben voor het op hetzelfde niveau voorbestaan van dergelijke voorzieningen. De verdachte heeft er geen blijk van gegeven dat zij het kwalijke van haar handelen inziet.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t..) op
En …. hoe loopt het af met de schade/terugbetaling?