Advertentie
sociaal / Nieuws

Duizenden thuiszorgmedewerkers bij manifestatie

Rond 6000 medewerkers hielden een manifestatie tegen de bezuinigingen op de thuiszorg die het kabinet wil doorvoeren.

06 april 2013
Rond de 6000 thuiszorgmedewerkers uit heel Nederland zijn zaterdag bijeengekomen op het Haagse Malieveld. Ze hielden een manifestatie tegen de bezuinigingen op de thuiszorg die het kabinet wil doorvoeren. Dat heeft een woordvoerder van de Abvakabo FNV gezegd.
Petitie voor staatssecretaris Van Rijn FNV-voorzitter Ton Heerts sprak de demonstranten op het Malieveld toe. Vervolgens liepen de thuiszorgmedewerkers in een optocht- de Mars voor de Zorg- naar het Lange Voorhout. Daar nam staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) een petitie met ruim 137.000 handtekeningen in ontvangst. Die werd hem overhandigd door Corrie van Brenk, de voorzitter van Abvakabo FNV.
Massaal georganiseerd

,,Het is heel uniek dat thuiszorgmedewerkers in zo’n groot aantal demonstreren. Ze werken vaak alleen, en niet in teamverband. Dus is het heel bijzonder dat ze zich zo massaal hebben georganiseerd'', zei Van Brenk.

Geen huishoudelijke verzorging

In februari waren zo'n 1600 bezorgde thuiszorgmedewerkers uit het hele land in Nieuwegein bij elkaar. Ze debatteerden toen met politici over de kabinetsplannen voor de thuiszorg. Vanaf 2014 mogen gemeenten geen huishoudelijke verzorging meer geven aan nieuwe cliënten. Een jaar later vervalt deze zorg helemaal. ,,Dit is funest voor ouderen die dankzij huishoudelijke zorg en dagbesteding nu nog thuis wonen'', zegt de Unie KBO. De bijeenkomst was volgens AbvakaboFNV de grootste thuiszorgdemonstratie ooit in Nederland.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Deze manifestatie toont het feitelijk failliet aan van het huidige regeringsbeleid. Een grote categorie hardwerkende mensen wordt bewust over de sociale rand geduwd. De hypotheekrenteaftrek en de bankensector laat men ongemoeid, terwijl de noodzakelijke miljarden daar vandaan moeten komen. Dit kabinet legt liever voor miljarden euro's belastinggeld 14 baansautowegen door natuurgebieden aan, waardoor de bevoorrechten weer wat verder van hun werk kunnen gaan wonen. Dat vindt onze regering veel belangrijker dan de kwaliteit van het werken in de zorg op peil te houden.

Ik ben geen populist, maar van mij mag Henk Krol afstevenen op 40 kamerzetels, mits hij ook oog krijgt voor andere maatschappelijke belangen.



Advertentie