Advertentie
sociaal / Nieuws

Domotica is booming

Met de inzet van domotica en e-health kunnen mensen met een zorgbehoefte makkelijker en veiliger zelfstandig thuis blijven wonen. Niet onbelangrijk gezien de toenemende vergrijzing en een dreigend tekort aan handjes aan het bed.

23 december 2012

Vergrijzing, een dreigend tekort aan ‘handjes aan het bed’ en de trend dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Met de inzet van domotica en e-health kan een hoop leed worden bespaard.

Slimme zorg

Als eerste provincie in Nederland zette Brabant in 2007 in op 'slimme zorg'.  Doel van het in 2007 gestartte project Slimme Zorg was om ict-toepassingen en diensten op het gebied van zorg, gemak en comfort in huis te stimuleren. In zestien samenwerkingsprojecten verspreid over de provincie zijn slimme ict-oplossingen uitgetest, met financiële steun (9 miljoen euro) van de provincie. Keiharde eis voor subsidie was dat de eindgebruikers van meet af aan bij de ontwikkeling van producten werden betrokken.

Zeldredaam met ict

'De vergrijzing zorgt er voor dat we straks een piek hebben aan mensen die zorg nodig hebben en een absoluut dal van mensen die zorg kunnen leveren. Behalve meer handen aan het bed moeten we dus ook investeren in ‘minder handen aan het bed nodig', stelt CDA-gedeputeerde Brigite van Haaften, kartrekker van Slimme Zorg. Door gerichte ondersteuning van ict in de thuissituatie kunnen mensen meer zelfredzaam zijn en hebben ze minder zorg nodig.

Steeds goedkoper

'Verbluffend simpel' zijn de vele toepassingen die er inmiddels zijn om het leven van mensen aangenamer en veiliger te maken, ook als ze zorg nodig hebben, weet ook Hans Hopmans, senior manager inkoopontwikkeling en innovatie van zorgverzekeraar Achmea. Omdat de producten steeds goedkoper worden, worden ze voor een steeds grotere groep bereikbaar. Niet onbelangrijk, gezien het kabinetsbeleid om de zorg zo veel mogelijk buiten de muren van zorginstellingen te organiseren.

Investeringsmodel

De grote uitdaging voor de komende jaren voor gemeenten en zorgverzekeraars is volgens Hopmans te komen tot een investeringsmodel dat inzichtelijk maakt onder welke voorwaarden het verantwoord is om met publieke middelen te investeren in toepassingen van e-health en domotica.

Toekomstbestendige woning

Achmea vindt echter ook dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben om zelf hun woning toekomstbestendig te maken. De verzekeraar start mede in dat licht komend jaar,  in samenwerking met de landelijke branchevereniging van installateurs, een proef onder 200 ouderen. Een installateur gaat samen met ouderen in kaart brengen wat zij nodig hebben om thuis te kunnen blijven wonen.

Minder beroep op huisarts

Het kan gaan om het aanbrengen van verlichting, een luchtvoorziening (bij copd-patiënten) of andere ict-toepassingen die kunnen helpen beperkingen het hoofd te bieden. 'Met relatief lage investeringen kan hiermee worden bereikt dat mensen minder een beroep hoeven te doen op mantelzorgers en huisarts en kan voortijdige opname worden voorkomen', aldus Hopmans.

Stimuleren domotica

Steeds meer gemeenten buigen – al dan niet in regionaal verband − het hoofd hoe domotica kan worden ingezet en hoe het gebruik ervan kan worden gestimuleerd.    

 

Lees het hele artikel hier.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie