Advertentie
sociaal / Nieuws

De Krom: 'Mensen zelf verantwoordelijk voor schulden'

Door de nieuwe Wet gemeentelijke schuldhulpverlening moeten de lokale overheden beleidsplannen opstellen voor betere hulp.

01 juli 2012

In het huidige economisch ongure klimaat wordt een groot beroep gedaan op de schuldhulpverlening. Gemeenten zijn door nieuwe wetgeving vanaf zondag verplicht om mensen in financiële nood beter te helpen. Daarbij hamert staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) er in een interview met het ANP wel op dat mensen in tijden van economische tegenspoed vooral ,,zelf een verantwoordelijkheid hebben om hun uitgavenpatroon aan te passen''.

Binnen 4 weken actie
Door de nieuwe Wet gemeentelijke schuldhulpverlening moeten de lokale overheden beleidsplannen opstellen voor betere hulp. Gemeenten zijn ook per 1 juli verplicht om binnen 4 weken in actie te komen als mensen met financiële problemen bij hen aankloppen. In acuut bedreigende situaties, als bijvoorbeeld een uithuiszetting of afsluiten van water en elektriciteit dreigt, mogen gemeenten mensen maar maximaal 3 dagen laten wachten.

Verbetering
,,Doel van de nieuwe wet is een kwalitatief betere schuldhulpverlening. De afgelopen jaren gaat het al wat beter, maar er is nog een slag te maken'', aldus De Krom. Hij wijst erop dat het slagingspercentage van gemeentelijke schuldhulpverlening volgens brancheorganisatie NVVK vorig jaar is gestegen van 38 naar 44 procent. ,,Dit is een flinke verbetering ten opzichte van de 22 procent in 2007, maar het is nog minder dan de helft.''

Eigen verantwoordelijkheid
Volgens de VVD-bewindsman moet meer worden ingezet op het voorkomen van problematische schulden en worden gewezen op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. ,,De overheid kan nooit de verantwoordelijkheid voor het oplossen van financiële problemen wegnemen. Gemeenten kunnen je wel helpen en ondersteunen.''

Uitgaven aanpassen

De Krom noemt het opvallend dat mensen met problematische schulden nu vaker werkenden zijn met inkomens vanaf 2000 euro netto per maand en hoger. ,,Na jaren van groei daalt de koopkracht al een tijd geleidelijk. Mensen zullen hun uitgavenpatroon moeten aanpassen'', stelt hij.

Schroom voor hulp

Natuurlijk komen volgens de staatssecretaris ook mensen door onvoorziene omstandigheden in financiële problemen, zoals een scheiding, werkloosheid en het dalen van huizenprijzen. ,,Maar mensen wachten vaak te lang met het onder ogen zien van problemen.'' Bovendien ziet De Krom veel schroom bij mensen om hulp te vragen, al is het in de vorm van een budgettraining, waardoor schulden onnodig hoog kunnen worden.

LIS

Om voortaan tijdig financiële problemen in beeld te hebben, hoopt de VVD'er nog op invoering van het Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) van onder meer banken, Leger des Heils, woningbouwcorporaties, energieleveranciers en thuiswinkelbedrijven. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) was enkele jaren geleden nog kritisch over dit plan, maar De Krom is optimistisch over een nieuw voorstel van de verschillende partijen.

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.Jansen / ZZPér Socialezekerheid
Is de Krom van de pot gerukt? Weet hij niet dat de maandlasten zijn verhoogd en dat de inkomens zijn bevroren. Het is logisch dat mensen niets overhouden van hun inkomen. Woonlasten zorgpremie verzekeringen zijn de grote boosdoeners. Voor mensen met een inkomen op minimumloon zijn de klos. Zij vallen buiten e boot en komen vanwege hun inkomen niet in aanmerking voor de toeslagen van de belastingdienst. Zij hebben vaak ook geen recht op Bijzondere bijstand voor de tegemoetkoming van extra kosten. de Krom kan van alles gillen en de verantwoordelijkheid schuiven in e schoenen van de burger. De boosdoener is hijzelf en e Kamp. Zij voelen eind van de maand niet in hun portemonnee. Het beleid dat de VVD voert op de sociaalzekerheid is enorm desastreus vooral voor de burgers met minder inkomen.

Zowel de Krom als Kamp moeten hun hand in eigen boesem steken.
Ronald van Noort
Dhr de Krom heeft volkomen gelijk m.b.t schroom,uitgaven aanpassen,etc. Maar dat ongure klimaat; dat stoort toch! Alsof de burger niet in de gaten had dat het zo niet kon blijven. Echter, het kabinetsbeleid had die visie niet en men ging maar door met het afdekken van beleidsfouten. Het hart van de burger doet tik-tak die van de regering tak-tiek. Gewoon niets doen is ook iets doen en dat moeten de bijstand-gerechtigden toch!.Zoek de kansen en kom niet steeds met wat we al weten.
A. Wassenburg
Tja, ik kan slechts concluderen dat hoe groter de schulden zijn (banken, Europa, de zuidelijke EU-leden) hoe lager de verantwoordelijkheid is. Die wordt gewoon neergelegd bij afzonderlijke burgers, wier schulden in het niet vallen bij die van de instituties.
Ron / adviseur
De overheid ziet geen kans om de eigen tering naar de nering te zetten maar weet wel waar bij de burger het probleem ligt. Merkwaardige houding!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
"Mensen hebben in tijden van economische tegenspoed vooral ,,zelf een verantwoordelijkheid om hun uitgavenpatroon aan te passen'', aldus de staatssecretaris. Je zult in deze tijd maar werkloos worden. Het is net als bij de banken. Ze lenen je een paraplu uit als de zon schijnt en willen hem terug hebben als het regent.
dick / financieel beleidsmedewerker
Politici zijn potverteerders (penny wise and pound foolish) dus nu zitten wij als burgers met de rekening. Sparen in de vette jaren hebben wij thuis geleerd en dat komt nu van pas, maar de lastenverzwaringen van de overheid zijn niet bij te benen. Wel kan Den Haag met geld smijten: Banken steunen voor miljarden, zorgkosten onbeheersbaar, economisch geen beleid. Toch maar emigreren naar een zonniger klimaat ?! Waar de bruto-netto verhouding normaler is.
Motek from Space / Dienstverlenende
We zullen ook in de herhaal-modus gaan; de termijnen van "afdoening" zijn mede schuldig aan het ontstaan van schulden. Dat was in vroeger jaren zo en blijft blijkbaar in stand. Mocht er inkomensverschil ontstaan geef dat maar eens door aan de diverse instanties/bedrijven; eer dat kwartje administratief gevallen is zit je drie-zes maanden verder. De Krom heeft natuurlijk makkelijk praten.
Sjoerd Visser
-dat mensen in tijden van economische tegenspoed vooral „zelf een verantwoordelijkheid hebben om hun uitgavenpatroon aan te passen”. - Daaraan wil ik toevoegen dat men in betere economische tijden hetzelfde moet doen. OOK de regering MOET dat doen, MAAR daar schort het al een heleboel jaren aan. Waarna dezelfde regering dan maar "bezuinigingen" doorvoert om hun opgelopen schulden te verhalen op het volk. Oneerlijk en onverantwoord beleid voeren dus, waarbij de burgers de schuld krijgen.
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Typisch VVD-geleuter van "zelf je broek ophouden"

De bank (DSB) gaat failliet. Een andere bank wil helpen en helpt dan ook. Nu eist die bank van betrokkene het vollepond terug van via de rechter op een manier waar de honden geen brood meer van lusten. Dacht de staatssecretaris nou werkelijk dat zo'n persoon naar de schulphuilpverleninmg gaat? Niemand wil hem/haar helpen. "Hsad je maar nooit mt de DSB in zee moeten gaan"; met woorden van die strekking wordt hij/zij afgescheept.

De bank die nu terugeist is zelf door de Staat geholpen, wil het braafste jongetje van de klas zijn.

En hoe moet er dan bezuinigd worden nu de lasten straks ook weer omhoog gaan?
Beppe /
Staatssecretaris De Krom, u mijdt bewust de groep mensen die door foute uitvoering van uw wetten en regels met schulden te maken heeft gekregen ? Hier zit er een, een van de velen. Eenentwintig zaken gewonnen door fout op fout. De gemeente gaat maar door. Begin er trots op te raken zoveel ambtenaren in deze barre tijden aan het werk te houden. O, sorry, die laatste zin lieg ik .
herman / wao
als de regering in de jaren 70-80-en 90 geen geld had gejat van het ABP dat toch een enorme overschot had dan werden nu de pensioenen niet gekort en had de regering geen schulden cre:eerd dan hoefden wij niet te bezuiningen en waren er niet zoveel mensen met schulden. .dank U regering.
J.H. de Jonge / Directievoerder civiel gemeente
Het bewust organiseren van een staat op een boom - bust basis dupeert de burgers als gevolg van de periodieke werkloosheid die daaruit voort komt.. Alleen banken hebben voordeel van crises omdat die worden gedekt door belastinggeld. De kromme redenatie van de staatssecretaris geeft de burger de schuld van het kromme overheidsbeleid en de straffeloze bankfraude.
Wessel / FPU
Met de neus op de feiten dat boven je stand leven (lenen.nl) uiteindelijk leidt tot vaak onoverkomerlijke schulden (voedselbank.nl). Op grotere schaal gebeurt dat met o.a. Griekjenland, Italie en Spanje. Een sloot geld naar die landen en de belofte dat ze het beter gaan doen en het geld teruggeven. Ha, ha, wie gelooft dat? Maar mede daardoor meer mensen bij ons in de schulden.
Komar / manager
Ik blijf me verbazen over het feit dat "de overheden" de problemen uit de wereld denken te helpen door het opzetten van weer een Informatiesysteem. En dan te bedenken dat het vaak treurig is gesteld met de informatiesystemen van de overheden. Wie zit erop te wachten dat zijn/haar gevoelige informatie op de straat komt te liggen? Voor het LIS zal wel een budget te vinden zijn maar voor de hulp aan de mensen in nood kennelijk dus niet.
Jan / ambtenaar
Wat mij in al deze reacties nogal verbaasd is dat de overheid overal de schuld van krijgt.

In mijn beroep van deurwaarder kom ik bij mensen met schulden. Die probeer je naar het juiste loket te helpen. Dat lukt ook vaak.

Wat wel opvalt is dat de schuld echt niks met de overheid heeft te maken. Mensen met een bijstandsuitkering die er keurig bijzitten en rond komen van het geld.

Maar ook mensen met een inkomen van royaal 2x modaal en meer die op de helft van de maand al door hun geld zijn. Kijk maar om je heen en je kent ze allemaal zelf ook wel.

Dus hou eens op om altijd naar de overheid te wijzen. Soms kunnen mensen er echt niks aan doen en die worden volgens mijn ervaring goed geholpen, maar meestal…

alexander / ambtenaar
Natuurlijk dien je te kijken naar eigen verantwoordelijkheid van mensen, maar de wereld is wel erg complex geworden voor sommige mensen en er mag niet verwacht worden dat iedereen altijd weldenkend en -handelen is mede gezien zijn achtergrond. Overigens die weldenkende bankiers en financiers die onze huidige crisis hebben veroorzaakt zijn toch ook geholpen en zelfs over het bolletje geaaid.
O. ten Hove
Zou men de vvd niet kunnen verbieden?
Piet / directeur
Idereen leunt tegen de Overheid, echter men vergeet dat we samen de Overheid zijn. Iedereen heeft evenveel stemrecht, dom, geleerd, aan de drugs maakt niet uit. Echter de wereld heeft aanzienlijk meer domme dan slimme mensen. En hoe meer domme mensen, hoe meer schuld. Immers de domme mensen willen net zo luxe leven als de slimme. Kortom "hebzucht", hij heeft het, "ik wil het ook". Verantwoordelijkheidsgevoel, wat is dat? Werken wat is dat ? Iemand die iets meer verdient, dat kan toch niet wij zijn allemaal gelijk!!! Inkomensbeleid op alle fronten, elke coordinatie is volstrekt zoek! Wat verdient iemand nog?? Scheefwoners, lekker egoistisch! Kortom het staat hier heerlijk onsamenhangend, maar met elkaar helpen we elkaar naar de bliksem! Politieke partijen en landsbelang? Wat is landsbelang? Partij belang viert hoogtij! Gewoon stemmenwinst onder het motto van sociale rechtvaardigheid!!! Als ik dood ga ( tarief zonder kinderen) moet ik van mijn vermogen nog eens 50 % belasting betalen ( was recent nog 67%). Overheid Roverheid??? Sorry, maar wat is spaarzaamheid en verantwoordelijkheidsgevoel??
True
Vertel dat Zuid-Europa, de Krom.
Advertentie