of 59082 LinkedIn

Crisisoverleg kabinet, werkgevers en bonden

Reageer
Het kabinet overlegt volgende week met werkgevers en de vakbeweging om de negatieve gevolgen van de kredietcrisis op de economie het hoofd te bieden.
Top met gemeenten
Ook wordt een top georganiseerd met gemeenten erbij, omdat in de regio vooral manieren bedacht moeten worden om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen en te houden. Dat heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) maandag gezegd in reactie op de plannen die de vakcentrale FNV heeft gepresenteerd ter bestrijding van de economische neergang.

Ontslag voorkomen
Volgende week dinsdag is een overleg gepland op het ministerie van Economische Zaken met werkgevers en vakbonden. Een dag komen de partijen weer bijeen, maar dan ook met gemeenten erbij. Volgens Donner is het eerste overleg vooral bedoeld om ideeën uit te wisselen over hoe de negatieve economische gevolgen op te vangen. Daarbij wordt ook het verzoek bekeken van sociale partners de regeling voor werktijdverkorting aan te passen en WW-gelden in te zetten om werkgevers door deze moeilijke tijd heen te loodsen zonder dat ze personeel hoeven te ontslaan.

Werktijdverkorting
De bewindsman benadrukt wel dat werktijdverkorting bedoeld is voor bedrijven die plotseling te maken hebben met een terugval in de productie, maar snel een herstel van de vraag verwachten en hun personeel weer hard nodig hebben. De regeling is volgens hem niet bedoeld om bedrijven op een langere termijn bij economische ontwikkelingen te steunen met WW-gelden.

Vraag en aanbod
Donner stelt verder dat oplossingen voor de langere termijn gevonden moeten worden door vraag en aanbod van personeel in de regio beter bij elkaar te brengen. Hij wees erop dat al tijdens het najaarsoverleg tussen het kabinet en sociale partners is afgesproken daarover nog een top te organiseren met gemeenten erbij.

200 duizend vacatures
Het is volgens de minister zaak dat het bedrijfsleven ook zelf bekijkt hoe werkgevers die werknemers kwijt moeten, beter kunnen samenwerken met collega's die naarstig op zoek zijn naar geschikte arbeidskrachten. Hij wees erop dat met de economische problemen van nu er nog steeds zo'n 200 duizend vacatures zijn.

Lees ook:
Wereld in paniek, rust in gemeentehuizen (10/10/2008)
Ambtenaar voelt voorlopig niets van crisis (02/10/2008)

 
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.