of 64120 LinkedIn

'Bijstandswet half jaar later'

Het lijkt erop dat de nieuwe bijstandswet vertraging oploopt. In plaats van 1 juli 2014 zou de wet nu pas per 1 januari 2015 worden ingevoerd.
3 reacties

De nieuwe bijstandswet wordt waarschijnlijk 6 maanden later ingevoerd. Zo krijgen gemeenten langer de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe wetgeving. Bronnen rond het Binnenhof bevestigen berichtgeving hierover zaterdag in de Telegraaf.

Strengere regels

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) wil de regels van de bijstand strenger maken waardoor 350 tot 400 miljoen bespaard kan worden. Het kabinet overlegt hierover met D66, ChristenUnie en SGP, de partijen waarmee het kabinet al eerder akkoorden sloot.

Uitstel kost 60 miljoen

De nieuwe bijstandsplannen zouden oorspronkelijk op 1 juli in werking treden, maar dat wordt naar het zich laat aanzien 1 januari. Het uitstel kost het kabinet volgens de krant bijna 60 miljoen euro. Deze optie ligt op tafel en is waarschijnlijk, aldus een ingewijde.


Tegenprestatie

Klijnsma wil onder meer dat bijstandsgerechtigden een tegenprestatie gaan leveren voor hun uitkering. Ook wil ze een 'wachttijd' van 4 weken invoeren bij het aanvragen van een uitkering. Deze voornemens stuiten op grote bewaren bij de oppositie. Het kabinet heeft steun van de oppositie nodig omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft.


Beleidsvrijheid gemeenten

Eerder deze week kwam al naar buiten dat Klijnsma haar plannen op een aantal punten wil aanpassen. Zo wil ze gemeenten meer beleidsvrijheid geven. En ook kwam ze de christelijke partijen volgens SGP-leider Kees van der Staaij tegemoet door bijstandsmoeders vrij te stellen van de sollicitatieplicht.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kees (coordinator woonoverlast) op
Die 60 miljoen is keihard nodig in de pleegzorg. Dat is pas een tegenprestatie
Door Grinner op
Bijstandsmoeders vrijgesteld van werk, ik voorzie een tsunami aan een-ouder gezinnen.
Door JHAGM Sneuf van Toetellaere op
Wie volgt met wat of wat volgt met wie?