of 64120 LinkedIn

Bestuursakkoord: sociale werkvoorziening pijnpunt

De sociale werkplaatsen zijn een pijnpunt in de onderhandelingen tussen het kabinet en gemeenten over het bestuursakkoord.
1 reactie
De sociale werkplaatsen zijn een pijnpunt in de onderhandelingen tussen het kabinet en gemeenten over het bestuursakkoord. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maakte vrijdag bekend dat ,,het bestuursakkoord, zoals het nu op tafel ligt een groot geschilpunt bevat. Dat betreft de sociale werkvoorziening''.

Herverdeling taken
Dat blijkt uit achterbanberaad bij de VNG over een concept-onderhandelaarsakkoord tussen het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen over de herverdeling van diverse taken. Met het akkoord is een overheveling van budgetten van in totaal 8,5 miljard euro gemoeid. Het onderhandelingsresultaat wordt vrijdag ook besproken in de ministerraad.

Werken naar vermogen

De afgelopen vijf maanden in de onderhandelingen was er het meest discussie over de nieuwe regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt, de Wet werken naar vermogen, waarin de sociale werkplaatsen opgaan. Het akkoord gaat ook over het herverdelen van taken op onder meer het gebied van de AWBZ, jeugdzorg, ruimte, natuur en water.

Jaar uitstel

Het kabinet heeft gemeenten al een jaar uitstel geboden met de invoering van de nieuwe regeling werken naar vermogen. Hierin worden de sociale werkplaatsen met de bijstand en Wajong voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn, samengevoegd. Dit wordt in plaats van volgend jaar per 1 januari 2013 doorgevoerd. Wel begint het kabinet in 2012 onder meer al met 400 miljoen euro aan geplande bezuinigingen op re-integratiemiddelen voor het aan het werk helpen van werklozen.

Geen doorstroom

De VNG vreest vooral gevolgen van de bezuinigingen in de sociale werkplaatsen, omdat het minderheidskabinet van VVD en CDA gedoogpartner PVV heeft toegezegd dat niet wordt getornd aan rechten van de huidige groep gehandicapten in deze voorziening. Ongeveer 100.000 mensen vallen nu onder de Wet sociale werkvoorziening (WSW). Zij zullen volgens de gemeenten de komende jaren het overgrote deel van het budget opslokken, waardoor de doorstroom in de sociale werkplaatsen in hun ogen vastloopt.

Elders werken

Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) zei eerder dat efficiënter gewerkt kan worden en veel gehandicapten die aan de slag zijn in een beschutte werkplek, elders begeleid kunnen werken. Nu kost een plek in de sociale werkplaatsen tussen de 25.000 en 26.000 euro. Dat kan 20.000 tot 21.000 euro worden, zei De Krom.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door g kick (medewerker) op
er is geen geld voor de wsw maar wel voor griekenland