Advertentie
sociaal / Nieuws

Berg bezwaren over Jeugdwet voor Eerste Kamer

Verschillende beroepsgroepen lijken ieder hun eigen haken en ogen te zien in de nieuwe wet die onder meer bepaalt dat jeugdzorg, tot nu toe verantwoordelijkheid van provincies, wordt ondergebracht bij gemeenten.

09 februari 2014

Jeugdwerkers, artsen, kinderrechters, wetenschappers, allemaal hebben ze zorgen over de nieuwe Jeugdwet die aanstaande dinsdag behandeld wordt in de Eerste Kamer. De Tweede Kamer heeft de wet afgelopen oktober aangenomen.

Zorgen van verschillende beroepsgroepen over decentralisatie

Vraag is of leden van de Eerste Kamer gevoelig zijn voor de kanttekeningen die de afgelopen tijd door deskundigen zijn geplaatst, in open brieven of direct gericht aan de Eerste Kamer. Verschillende beroepsgroepen lijken ieder hun eigen haken en ogen te zien in de nieuwe wet die onder meer bepaalt dat jeugdzorg, tot nu toe verantwoordelijkheid van provincies, wordt ondergebracht bij gemeenten. Daarbij komt dat er flink bezuinigd wordt op de voorzieningen. Kinderrechters lieten eind vorig jaar al weten de nieuwe wet te ingewikkeld te vinden als het gaat om het regelen van gedwongen zorg voor kinderen. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat jongeren in een gesloten inrichting worden opgenomen terwijl een andere vorm van uithuisplaatsing beter is.

Geestelijke zorg onder druk

Artsenfederatie KNMG schreef in een brief aan de Eerste Kamer te vrezen dat kinderen als gevolg van de nieuwe Jeugdwet de verkeerde behandeling krijgen. Ook zijn ze bang dat de toegankelijkheid van geestelijke zorg voor kinderen onder druk komt te staan als het een gemeentelijke voorziening wordt.

Psychiatrie niet naar gemeenten

De artsen kregen onlangs bijval van een groep wetenschappers van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Die lieten in een open brief weten het wetenschappelijk onverantwoord te vinden om kinder- en jeugdpsychiatrie onder te brengen bij gemeenten. Dat is vergelijkbaar met het weghalen van kindergeneeskunde bij de reguliere geneeskunde en onder verantwoordelijkheid van de gemeenten te stellen, betoogden de wetenschappers.

Overgang te abrubt

Jeugdzorg Nederland is voorstander van de Jeugdwet maar pleit voor een overgangsperiode tussen het oude en nieuwe systeem. Zoals het nu gepland staat is de overgang van het oude naar het nieuwe systeem op 1 januari 2015, te abrupt, zegt Jeugdzorg.

90.000 handtekeningen

Ruim 90.000 mensen ondertekenden de afgelopen maanden de petitie jeugd-ggz om hun zorgen over de nieuwe wet te uiten. De initiatiefnemers van de petitie, waaronder kinder- en jeugdpsychiaters Menno Oosterhoff en Inge van Balkom, overhandigen de handtekeningen dinsdag aan de Eerste Kamerleden.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ellen
Maar mechtild, hebben gemeenten dan laten zien het allemaal zo goed te kunnen? Voorlopig gaan hier de bibliotheken dicht (buurthuizen zijn al dicht) omdat de gemeente zich volledig vertild heeft aan wilde bouwprojecten en contracten die bij nader inzien het risico toch eenzijdig bij de gemeente legden. O wat zijn gemeenten toch goed in dit soort dingen. En dan zouden ze de versnipperde Jeugdzorg wel eventjes goed in kunnen richten? Met ook nog minder geld tot hun beschikking, en als er tekorten zijn dan moet het college aan de burgers uit gaan leggen dat er nog meer bezuinigd moet worden. Het is een ordinaire bezuiniginnsoperatie, van een overheid die er eerst zelf een rommeltje van gemaakt heeft, en niet eerst netjes orde op zaken stelt maar de boel gewoon over de schutting gooit naar de gemeenten als was het een pakketje rommelhypotheken. Dat het ondertussen over zeer kwetsbare kinderen gaat, dat is dan zeker populisme. Er wordt al zoveel gekort op basisonderwijs en op bijzonder onderwijs, En dan nu op de kinderGGZ. Kinderen zijn niet meer de toekomst maar een te beperken kostenpost.



Zijn de huisartsen eigenlijk wel zo blij om straks ineens de frontlinie te vormen? En wie vormt straks de regie? Als het aantal zelfmoorden verdubbelt, die is dan verantwoordelijk? Toch niet de huisarts zeker. Maar ook niet de gemeente, want dat is geen persoon.

Interessant voer voor letselschade-advocaten straks.



Als deze transitie echt zo goed zou zijn dan kan de kindergeneeskunde ook over naar de gemeenten. Want nu komt er weer een rare knip tussen somatiek en psyche, terwijl daar ook een overlap is.
Renée Blom-Oosterhoff / Wethouder jeugdbeleid en Onderwijs
Het is een hele ingewikkelde tijd voor de wethouders Jeugdzorg, die allemaal proberen het beste te doen voor de kinderen in hun gemeente, vooruitlopend op de nieuwe Jeugdwet? Maar wat is het beste als je alle heel erg uiteenlopende meningen hoort? Mijn belangrijkste reden om voor de transitie en al helemaal voor de transformatie Jeugdzorg te zijn, is dat er nu te veel kinderen te laat de juiste (zware) zorg krijgen. Ook ik heb van dichtbij meegemaakt dat een moeder van hulpverlener naar hulpverlener ging op zoek naar allereerst een juiste diagnose en vervolgens de beste behandeling. Zij ging kapot aan de frustraties die zij tijdens die zoektocht tegenkwam. Uiteindelijk leidde al haar kinderen en haar huwelijk daaronder. Bij te veel kinderen escaleert de problematiek onnodig en komen zij in situaties terecht die je geen kind toewenst. Hoe sneller ze de juiste zorg krijgen, hoe groter de kans dat ze het maximale uit hun leven kunnen halen. Huisartsen, kinderartsen en specialisten blijven daarin, net als nu, een cruciale rol spelen. Zij blijven de kinderen doorverwijzen. Daar komt geen ambtenaar aan te pas. Sterker nog; de gemeente heeft er alle belang bij dat zij blijven doorverwijzen naar de juiste en ook zware zorg. Hoe sneller een kind de juiste zorg krijgt, des te korter die (zware) zorg soms hoeft te duren, zodat de langdurige allerduurste zorg voor alle kinderen die dat nodig hebben, betaalbaar blijft. Kortom, elk kind moet krijgen waar het recht op heeft; zo snel mogelijk de juiste hulp! Vroegsignalering (in het gezin, op school, op straat, bij de sportvereniging etc.) is daarbij het allerbelangrijkste!
Gerdien de Wal / programmamanager Jeugdzorg Provincie Noord Brabant
Ik ben het met wethouder Blom eens. Jeugdzorg moet dichtbij (de leefwereld van) het kind beschikbaar zijn. Belangrijk is, dat gemeenten hun eigen verantwoordelijkheid en die van de professional zuiver houden. Niet op elkaars stoel gaan zitten. Dat doen we als provincie nu niet en dat moet ook straks geen issue zijn. Zorg dat snel de juiste hulp gegeven wordt: licht als het kan, zwaar als het moet. Zonder verschillende ingewikkelde geldstromen, snel en gericht die hulp inzetten die nodig is.
Velthoven / senior medewerker financieel beleid
Alle goede bedoelingen ten spijt met de nieuwe jeugdwet en de problemen in de huidige situatie, zullen de bezuinigingen, die volgens mij de oorzaak zijn van de hele verandering, de nieuwe wet de das omdoen. Voor een reis van Maastricht naar Amsterdam, die bijvoorbeeld 50 euro kost, kom je met 30 euro ook niet aan op eindbestemming. Politici, wanneer zo iets ingrijpends wil gaan vernaderen, beknibbel dan niet op de middelen die nodig zijn.
gre / woonbegeleider lvg jongeren
Welke belangen spelen hier nog mee mee dan de zorg om kwetsbare kinderen, Het kon wel eens heel goed uitpakken dat deze zorg naar de gemeenten gaat.
Mechtild Rietveld
Er lijkt een groot misverstand te zijn ontstaan bij de professionals, de psychiaters, de artsen en de ouder-organisaties: de Jeugdwet kwam er omdat het allemaal zo mis was in de zorg voor jeugd en gezin. Met al die versnipperde financiering en dito zorg.

En met ouders en jeugdigen die inderdaad door de bomen het bos niet meer konden zien. Nu loopt men te hoop, nu gemeenten 'verantwoordeilijk worden'. Alsof de huidige verantwoordelijken (dat zijn de zorgverzekeraars en de provincies en een paar ministeries) het zo goed deden/doen? Nu gaat die versnipperde financiering over naar gemeenten die zo een kans krijgen het beter te doen. De uitvoering door de professionals blijft heus wel overeind, ook na de transitie. En gemeenten krijgen de kans om die professionals beter te organiseren, los van hun kokers, hun organisaties en hun managers met tegenstijdige belangen.

Dat zal veel geld besparen, dus die bezuiniging is makkelijk te halen. En hopelijk wordt het bos voor ouders en kinderen een wat overzichtelijker park.
Sylvia Hand / buschauffeur
René Blom_Oosterhof. Dat is helemaal het geval. Alleen in sommige gevallen waarbij justitie in aanmerking komt, moet heel veel veranderen. Doordat er bij eerste incidenten te soft wordt gehandeld. Jongeren meteen moet laten weten dat wij met zijn allen dat soort gedrag niet tolereren. Als het dan zover komt, het OM niet bij de jeugd, maanden later nog straffen. Dan proberen ze het juiste pad te kiezen maar worden weer naar beneden gehaald omdat de straffen die komen, veel te lang op hun laat wachten. Geef u mijn site, een stukje van onze beleving. http://criminele-jeugd.webnode.nl/
Advertentie