of 61441 LinkedIn

Amsterdam sluit opvang lastige asielzoekers

De gemeente Amsterdam stopt na twee jaar met de opvang van vijftig overlastgevende asielzoekers. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in brief aan de gemeenteraad.
2 reacties

De gemeente Amsterdam stopt na twee jaar met de opvang van vijftig overlastgevende asielzoekers. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in brief aan de gemeenteraad.

Belofte

Daarmee zegt Halsema de belofte gestand te doen aan de omwonenden van deze Extra Begeleidings- en Toezichtslocatie (EBTL) in Amsterdam-West. In 2017 is de buurt beloofd dat deze opvang van asielzoekers die bijvoorbeeld homoseksuelen discrimineren, agressief zijn, intimideren of zich schuldig maken aan vernieling, na twee jaar zou sluiten.

 

Verzoek om verlenging

De opvanglocatie zit in een voormalige penitentiaire jeugdinrichting en gaat in oktober dicht, ondanks het verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor een verlenging. Volgens Halsema staan de belofte aan de bewoners, de druk op het beschikbare vastgoed voor maatschappelijke opvang en de noodzakelijke politie-inzet verlenging in de weg. Burgemeester en wethouders zijn van mening dat Amsterdam 'zijn taak als verantwoordelijke hoofdstad heeft vervuld'.

 

Ernstige gedragsproblematiek

De EBTL-instellingen zitten volgens Vluchtelingenwerk vol met mensen met ernstige gedragsproblematiek en een strafrechtelijk verleden en zijn voor hen niet bedoeld. 'Dat is risicovol voor personeel, andere bewoners en omwonenden. Voor asielzoekers met trauma’s, psychiatrische en verslavingsproblematiek moet adequate behandeling geboden worden.' Vluchtelingenwerk toont begrip voor Halsema's besluit. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Manu (Beleidsadviseur) op
Als we de notoire probleemgevallen eens wat sneller zouden opsluiten in plaats van opvangen, zouden we de daarmee vrijkomende energie kunnen steken in de hulp aan echte vluchtelingen.
Door Petra op
Wat fijn voor Amsterdam dat Vluchtelingenwerk begrip heeft voor Halsema's besluit.

Zorgt deze instantie vanaf nu dan zelf voor de opvang van deze 50 overlastgevende asieleisers?

Of kiepert Amsterdam dit probleem over de schutting en moet een andere gemeente maar weer opdraaien voor de opvang van deze mensen ten koste van de eigen bewoners?

Jaja, ik weet het, de vraag stellen is 'm beantwoorden. :-(