Meldcode huiselijk geweld in werking
Vanaf 1 juli is de meldcode huiselijk geweld verplicht voor gemeenten. Daartoe gaf staatssecretaris Martin van Rijn maandag het startsein tijdens een congres in Rotterdam.
Om sneller in te grijpen bij huiselijk geweld, werken vanaf maandag 1 juli alle gemeenten en andere professionals met de Wet verplichte Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Daartoe gaf staatssecretaris Martin van Rijn maandag het startsein tijdens een minicongres in Rotterdam.
De wet houdt in dat alle vormen van huiselijk geweld bij kinderen, partners en ouderen via een overzichtelijk vijfstappenplan kunnen worden herkend. Professionals wordt duidelijk gemaakt wat ze bij vermoedens van mishandeling, geweld en misbruik moeten doen.
Geen meldplicht
Zij zijn verplicht de meldcode te hanteren, wat overigens niet betekent dat ze een meldplicht hebben. De beslissing om vermoedens van huiselijk geweld wel of niet te melden, neemt de professional na een zorgvuldige afweging als beschreven in het voorgeschreven stappenplan.
Rotterdam voorbeeldgemeente
Rotterdam begon 6 jaar geleden als voorbeeldgemeente met een dergelijke meldcode, met als doel om uiteindelijk tot een landelijke code te komen. Het aantal meldingen in de stad Rotterdam is sinds de start in 2007 meer dan verviervoudigd: van 215 in 2007 naar 984 in 2012. Bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling is ook het aantal adviezen gestegen: van 1952 naar 2723.
Een op de drie
,,Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld'', zegt de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (Gezin). ,,Een op de drie mensen heeft er in zijn leven mee te maken; als pleger, slachtoffer of als getuige. De schatting is dat 1 op de 30 kinderen wordt mishandeld. Het is goed dat we in Nederland de aanpak serieus nemen.''
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.