Advertentie
sociaal / Nieuws

Kabinet onderschat volgens VNG geldzorgen burgers

'Carola Schouten moet zo snel mogelijk laten weten of koopkrachtmaatregelen ook in 2023 doorlopen.'

12 augustus 2022
geen-geld---bewindvoering---portemonnee.jpg

De VNG vindt het ‘zeer teleurstellend’ dat het kabinet nog geen extra middelen heeft toegezegd voor het stijgend aantal huishoudens dat financiële problemen heeft. ‘Dit doet geen recht aan de enorme urgentie.’

Algemeen directeur

Partners At Work in opdracht van WVS
Algemeen directeur

Strategisch adviseur participatie, werk en inkomen

Gemeente Vijfheerenlanden
Strategisch adviseur participatie, werk en inkomen

Peter Heijkoop

Dat zegt Peter Heijkoop namens de VNG tegen EenVandaag. Heijkoop is, behalve CDA-wethouder Sociale Zaken in Dordrecht, voorzitter van de commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie van de VNG.

Koopkracht

Gisteren kwamen de fractievoorzitters van de coalitiepartijen bijeen om te praten over de koopkracht die voor steeds meer Nederlanders onder druk staat. Dit heeft te maken met de stijgende energiekosten en de oplopende inflatie. Concrete beslissingen over eventuele aanvullende financiële tegemoetkomingen werden tijdens het overleg niet genomen.

'Gestreste huishoudens'

Het kabinet wacht eerst de cijfers af over de stand van de Nederlandse economie waar het Centraal Plan Bureau (CPB) volgende week mee komt. ‘Ik heb de indruk dat sommige leden van het kabinet nog onvoldoende zien wat er echt aan de hand is in de samenleving’, zegt Heijkoop. ‘Dat heel veel kinderen nu opgroeien in gestreste huishoudens, dat er gezondheidsklachten en eenzaamheid ontstaan, dat mensen dakloos raken.’

Carola Schouten

Het kabinet zou volgens Heijkoop onmiddellijk alle verloven moeten intrekken ‘om te proberen om deze gezinnen overheid te houden.’ Van minister van Armoede Carola Schouten verwacht hij zo snel mogelijk duidelijkheid over welke koopkrachtmaatregelen in 2023 zullen doorlopen, zoals de btw op energie.

'Winst afromen'

Ook moet wat hem betreft het minimum loon fors omhoog, veel meer dan de aangekondigde 7 procent. En de winst van bedrijven die extreem hoge winsten boeken – bijvoorbeeld dankzij de gestegen energieprijzen – moet volgens de wethouder worden afgeroomd, zoals dit in een aantal andere landen gebeurt. 

Essent

De afgelopen dagen kwamen er meerdere alarmerende berichten naar buiten over de koopkracht. Zo sprak energieleverancier Essent de verwachting uit dat 1 op de 3 huishoudens de komende tijd in de problemen komt door de hoge energieprijzen.

 

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Zo goed als alle sociale wetgeving is geïnitieerd door politieke partijen die gevormd zijn door werkenden in nauwe samenhang met vakverenigingen. CDA, VVD en D66 zijn politieke partijen die zijn gevormd door ondernemers, boeren, mensen met geld, gegoede burgers etc. Politieke partijen worden vormgegeven door belangen. Dit is de tijd van VVD, CDA en D66, die zullen hier niet heel hard op lopen. De linkse partijen zijn gekaapt door de grachtengordel of geloven (SP) nog steeds in internationale idealen zoals het asielsysteem en zijn daardoor electoraal volledig gemarginaliseerd. Een gezond stukje doordacht gedachtengoed zoals Paul Scheffer die heeft, zie je helaas in geen enkele linkse partij terug. Jammer. We zijn zeer ver weggezakt in slechts twintig jaar tijd. Van de is WW weinig meer over, van de WAO ook niet, sociale huisvesting een drama, IOAW en IOAZ afgeschaft en ga zo maar door. Zolang linkse partijen geen draai maken a la de Deense socialisten, is er geen hoop.
P. Smit
"Het kabinet wacht eerst de cijfers af over de stand van de Nederlandse economie waar het Centraal Plan Bureau (CPB) volgende week mee komt."

Het zal niets uitmaken of het percentage nu 8, 10 of 12 of nog meer wordt. Er zijn namelijk nu al een heleboel mensen met financiële problemen ongeacht de bevindingen waarmee het CPB volgende week komt.

Het lijkt erop dat ons kabinet willens en wetens uit is op een enorme catastrofe die nog groter zal worden als we een slechte winter krijgen. Mijn voorspelling is dat men na de winter aan iedereen die dat wil een basisuitkering gaat aanbieden: het rijk neemt al je schulden over en biedt tegelijkertijd een bedrag per maand waarvoor je niet hoeft te werken als je dat niet wilt.
Dat aanbod zal voor velen als een geschenk uit de hemel overkomen maar niets is minder waar: op dat moment ben je afhankelijk van je inkomen van de overheid en die kan dat inkomen naar believen, op straffe van ? zomaar intrekken en de burger zit met de gebakken peren.

You'll own nothing en will be happy!
Hielco Wiersma
De te volgen tactiek van de politiek voor de prijsstijgingen zou bijvoorbeeld als volgt kunnen zijn:
1. pas in de huidige extreme situatie de zgn. 1/3 regeling toe (1/3 voor het bedrijfsleven (via lonen), 1/3 voor de werknemer (via salaris) en 1/3 voor de Overheid (via verlaging btw en/of belastingcompensatie). De laagste lonen en uitkeringen blijven buiten schot.
2. voor niet-structurele prijsstijgingen worden vooralsnog niet-structurele methoden toegepast.
3. op het moment dat prijsstijgingen structureel zijn worden niet structurele aanpassingen omgezet via structurele methoden.
Advertentie