Advertentie
sociaal / Redactioneel

Maak einde aan hysterie

Wat gebeurt er in Nederland? ‘We’ pretenderen toch altijd zo’n open en tolerant volkje te zijn? Ik zie er de laatste tijd weinig van terug. Sterker: ik begin me steeds ongemakkelijker te voelen en schaam me voor wat er nu in Nederland gebeurt. Ja, ik heb het over vluchtelingen. Er moet een einde aan de hysterie worden gemaakt.

20 oktober 2015

Wat gebeurt er in Nederland? ‘We’ pretenderen toch altijd zo’n open en tolerant volkje te zijn? Ik zie er de laatste tijd weinig van terug. Sterker: ik begin me steeds ongemakkelijker te voelen en schaam me voor wat er nu in Nederland gebeurt. Ja, ik heb het over vluchtelingen.

Jaren geleden ben ik eens in Syrië geweest. Ik had een bus gemist naar een volgende bestemming en die dag zou er geen bus meer naar toe vertrekken. Het werd al donker. Twee jongens zagen mij en mijn reisgenoot wat ontgoocheld met onze rugzakken staan en namen ons zonder aarzelen mee op sleeptouw. In een minibusje gingen we naar wisten wij veel waar, maar we maakten ons geen zorgen. Terecht, bleek na een uurtje rijden. Allerhartelijkst werden we door de familie van de jongens ontvangen, die beslist niet in de meest comfortabelste woning leefden. Binnen de kortste keren werd ons eten en drinken voorgeschoteld en uiteraard mochten, nee moesten, we blijven overnachten. En als we wilden ook die nacht daarna en daarna. Nee, we spraken elkaars taal niet. Maar met handen en voeten kwamen we een heel eind.

Met regelmaat denk ik terug aan die twee jongens, die ons ‘redden’ van het busstation en ons simpelweg meenamen naar huis en hun familie, die als vanzelfsprekend eten en drinken met ons deelden. Zouden de jongens en hun familie nog wel leven, gevlucht zijn en mogelijk in Nederland terecht zijn gekomen? En zich herinneren dat ze ooit twee Nederlanders gastvrij ontvangen hadden?

Als ze in Nederland zijn, hoop ik dat zij een warm welkom hebben gehad. Dat gebeurt gelukkig ook nog. Maar in toenemende mate wordt er vuil gespuwd, absurde beweringen als waarheid verkondigd (meisje uit Steenbergen op radio1 journaal: ‘Al die jongens willen ons versieren, dat heb ik op Facebook gelezen’) en geroepen dat Nederland vol zit.

KOM OP MENSEN. Ik ben niet zo van de publiekscampagnes, maar volgens mij moet er toch zoiets komen. Begrip moet er zijn (komen, bijgebracht worden) voor de ellendige situatie van de vluchtelingen, hysterische en onware beweringen moeten uit de wereld worden geholpen. Dat kan ‘kwaadschiks’, door ongefundeerde vuilspuwerij via smaadprocessen aan te pakken. Mogelijk dat sociaal bevlogen advocaten daar een rol in kunnen spelen. Maar het kan ook goedschiks. In diverse gemeenten worden, vaak in stilte, hele mooie, hartverwarmende initiatieven genomen. Een schone taak voor gemeenten om die publiekelijk te maken. Werkt nog aanstekelijk ook.

Hoe dan ook: het regelen van extra opvang, tijdelijk en permanent, is hard nodig. Maar er is veel meer nodig dan alleen een materiele aanpak.

Reacties: 30

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Maak einde aan hysterie is de titel boven deze column. Was het maar zo simpel. Ik vrees dat het beeld van een open en tolerant volk zoals mevrouw De Koster dat schetst achterhaald is. Het lijkt eerder een tot op het bot verdeeld volk geworden. Het is mijns inziens dan ook een beetje naïef om te denken dat je dat via smaadprocessen tegen vuilspuiterij en het bekend maken van hartverwarmende initiatieven terug kunt draaien.
Martijn
"‘We’ pretenderen toch altijd zo’n open en tolerant volkje te zijn?". Mevrouw de Koster schrijft over een droomwereld. Links Nederland mocht dit graag uitdragen en werd vroeger niet tegengesproken, maar het was een schijnwereld die nooit heeft bestaan. Wen er maar aan en probeer het niet geforceerd steeds maar weer onder onze neus te wrijven.
Kaas !
Vanzelfsprekend ging de Koster ook weer weg na een kort verblijf bij die twee gastvrije jongens.
anneke / lezer
Wat ben ik blij met de tekst van Yolanda de Koster. Ook ik heb als 'toerist' ervaringen van zeer hartelijke ontvangsten door mensen in de wereld die het echt niet breed hebben. Wat een schaamte als je dan merkt hoe we het nu in Nederland doen voor mensen die geen toerist zijn, maar opvang nog veel harder nodig hebben. Als 'buurvrouw' van de IJsselhallen merk ik hoe het goed kan gaan. De opvang in de hallen is absoluut niet ideaal, maar de gastvrijheid zit ook in allerlei andere dingen die je met elkaar kunt doen. En dat levert mooie contacten en plezier op. Daar gaan we echt goed uitkomen met elkaar!

Sjaak / burger
Feit is - hoewel niet iedereen dat wil inzien - dat de tolerante in Nederland is verminderd. Er is eigenlijk een soort vrees ontstaan voor onbekende situaties en andere mensen. Op zich is dat merkwaardig, omdat veel Nederlanders in hun vakanties juist het verre buitenland opzoeken, en kennelijk graag met vreemde landen en andre mensen en cuilturen in aanrakling komen.

Hoe komt het toch dat wij minder kunnen 'hebben'? Misschien maken wij elkaar bij een verandering wel bevreesd voor iets anders. Met de social media zijn de technische mogelijkheden om al communicerend vrees aan te wakkeren toegenomen. En dan zijn er ook nog 'politici' die hun eigen 'partij' in de 'peilingen zien groeien als zij 'het volk' oproepen om 'in verzet' te komen. Ja, blijf dan maar eens nuchter. En natuurlijk is het mogelijk om nuchter te blijven, het eigen kritische verstand te gebruiken en het hart op de juiste plaats te houden. Dan blijft tolerantie mogelijk, nu en in de toekomst.
veestapel
Onware beweringen moeten bestreden, noem vluchtelingen daarom geen vluchtelingen als ze uit veilige landen komen.
Bert Valk / gemeenteambtenaar, vrijwilliger in kerk en samenleving
Ik ondersteun het verhaal van Yolanda de Koster van harte. Ik ben best realist en zie wat voor ontwikkelingen zich in de samenleving voordoen, maar dat wil niet zeggen dat je daaraan moet toegeven. Gelukkig zijn er ook veel positieve verhalen. Ik kom uit de Zaanstreek en daar is de komst van een tijdelijke opvang locatie vrij gemakkelijk geaccepteerd en zetten vele vrijwilligers uit maatschappelijke organisaties, uit kerken en moskeeën zich samen in om iets voor deze mensen in nood te betekenen. Zo kan het gelukkig ook en daar trek ik me dan maar aan op. Verlies de hoop niet zou ik zeggen.
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Er heerst bijzonder veel angst en onzekerheid in Nederland. De staat heeft hard ingegrepen in domeinen waar Nederlanders hun gevoel van veiligheid aan ontlenen.



Dat leidt tot een onstabiele samenleving. Door het samen optrekken van VVD en PvdA komt het niet tot voldoende verzet tegen de chaos die dit kabinet creëert op de gebieden van wonen en sociale zorg. De blabla die Wilders en Roemer ten beste geven jagen die ontwikkeling aan.



De stroom vluchtelingen is de externe bedreiging die alle emotie naar zich toe trekt. Verzet oproepen tegen het externe gevaar. Dictators als Poetin doen dat ook zo.



Tel daar bij op dat ook culturele waarden als Zwarte Piet onder vuur liggen en dat de Nederlandse elite dat toelaat.



In combinatie met het ontbreken van ferme taal van de premier, maar ook van het staatshoofd, over vertrouwen, over compassie en andere bindende deugden, gaan de emoties richtingsloos alle kanten op.



In dat klimaat van onstabiliteit gaan zekerheden snel op de schop. Herstel van die stabiliteit is de belangrijkste politieke opdracht.



Jan
@Toine Goossens. Wilders en Roemer in één adem noemen is pas schandalig. De SP is een fatsoenlijke partij met sociale standpunten, óók wat vluchtelingen betreft. Dat kun je van de PVV (lees: Wilders met aan zijn hand lopende Kamerleden) niet zeggen.
Henk / waakzaam burger
@Toine Goosens. Stabiliteit wordt ondergraven door het creëren van onrust. Degene die nu roept 'kom in verzet' en daarvoor populariserend de straat op gaat (en laat gaan) zaait vrees en schept een negatieve sfeer. Gevolg: een intolerant klimaat.
decatlon / ambtelijk adviseur
Het grote aantal vluchtelingen is geen politiek probleem; het is gewoon een probleem. Een vraagstuk waar de politiek geen antwoord op heeft. Daarom schuift men op: Wat enkele maanden geleden onbespreekbaar was, gaat gebeuren. Wat nu nog onbespreekbaar lijkt zal worden overwogen. Roepen dat er een einde moet komen aan de hysterie neemt het probleem niet weg. Daarom kun je dit soort opinieartikelen ook niet echt serieus nemen.
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
@ Jan, Kijk nog eens aandachtig terug naar het optreden van Roemer over het dorp Oranje.



@ Henk je draait oorzaak en gevolg om. Wat was er eerder in Duitsland, de maatschappelijke instabiliteit of de opkomst van de nazi's. Overal waar instabiliteit heerst domineren extremisten en boeven.



@ andere Jan, een probleem waar de oplossing de samenleving over verscheurt is per definitie een politiek probleem.
Martijn
@Henk, "Degene die nu roept 'kom in verzet' en daarvoor populariserend de straat op gaat (en laat gaan) zaait vrees en schept een negatieve sfeer.". Weet je nog, de '70 en '80ger jaren toen elke linkse partij hetzelfde riep? Was er toen geen sprake van een 'intolerant klimaat'?. De tegenwoordige linksmens kan niet tegen een beetje serieuze oppositie en roept dan 'populisme' of 'hysterisch klimaat' of erger.
Marjo
Het verhaal van Yolanda de Koster is mij uit het hart gegrepen. Iedereen die weleens in de 'echte' wereld is geweest weet hoe mensen die werkelijk niets bezitten elkaar toch helpen. Dat is niet links, dat is niet rechts, dat is gewoon menselijk. Ik snap niet waarom medemenselijkheid hier (zie ook weer sommige reacties hieronder) opeens 'links' is geworden en al helemaal niet waarom rechts Nederland zo trots is op meedogenloosheid.

De wereld wordt steeds kleiner. De ellende van de Syriërs wordt daardoor ook (een beetje) onze ellende. Wen daar maar aan.

veestapel
Het positieve beeld van immigratie en de bereidheid om ze op te vangen bestaat alleen bij de linkse media, het is wachten op de grote ontnuchtering..
lbkoppenol / ondstomstbl
Bedankt schrijver artikel

....
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
De enorme toestroom van migranten vanuit veilige regio's is om allerlei redenen onbeheersbaar en werkt ontwrichtend voor onze samenleving. Die van de (West-)Romeinen is er in 476 na Christus aan ten onder gegaan. Nu is het Europese Avondland aan de beurt. Politieke correctheid noch rechts populisme zal dat proces van totale ontreddering kunnen stuiten. Het heden is een cesuur van twee tijdperken en het is niet anders!
Raphaella / burger en beleidsmedewerker
Ik was zelf laatst op een informatiebijeenkomst (als bewoner die binnenkort vluchtelingen in de buurt krijgt) en mij viel op dat de meerderheid van de mensen de vluchtelingen accepteert maar wel (legitieme) zorgen heeft. Deze groep krijgt weinig aandacht in de media want de extremen (zowel links als rechts) zijn natuurlijk veel sexyer. En omdat de politici ook graag in de spotlight staan, bewegen zij zich ook steeds meer naar het ene of het andere spectrum. Ik hoop dat de komende tijd de 'silent majority' (ik hoop tenminste dat het een majority is) niet vergeten wordt in al dit geschreeuw van beide kanten.
Erik
Hearhear, doe nou ff rustig.



Er is zeker een probleem, maar bekijk het nou eens reeël: https://infogr.am/vluchtelingen_deel_1









Peter
@Alfred: de kosten die in jouw link staan, zijn denk ik het punt niet. Mooi stukje framing. Maar de vluchtelingen blijven en dan begint de financiele ellende pas echt. Want als jij echt alle cijfers op een rij hebt dan weet je ook hoeveel niet-Westerse allochtonen in de WWB komen en blijven. Dat loopt ten eerste meer in de papieren en ten tweede heeft dat een structureel karakter. Die kosten mogen Henk en Ingrid ieder jaar betalen. Hoe lang kun en wil je solidair zijn wanneer jouw bijdrage aan de solidariteit stijgt en je tegelijkertijd ziet dat je er persoonlijk steeds minder voor terugziet.
Bert
Als ze in Syrië zo tolerant waren dan was er ook geen oorlog. Het westen overspoelen met vluchtelingen is een ernstige vorm van terrorisme. Chaos en verdeeldheid zaaien. Zijn we met zijn alle zo stom dat we dat niet inzien??
Henk / burger
Opvallend is dat uit de reacties op deze column duidelijk wordt, dat de geschiedenis zo slecht gekend wordt. De huidige situatie met vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen en onderweg zijn, wordt bijv. qua oorzaak en gevolg vergelegen met Duitsland in de jaren dertig voor wat betreft stabiliteit en onrust. Dat is te bizar voor woorden.

En wie de demonstraties van de jaren 60 en 70 tegen de burgerlijke orde vergelijkt met demonstraties en de oproep van een zeer rechtse politicus in deze tijd vanuit consevatief behoud en burgerlijke vrees, mist een paar inzichten.
Erik
Hi Ambtenaar, dit zijn feiten in perspectief geplaatst van andere feiten. De cijfers zijn allemaal niet van mij maar van COA, CBS en Rijksoverheid. Ik vind het raar dat je dat framing noemt.



Verder heb je terechte punten; het kost inderdaad geld.

Neemt niet weg dat veel mensen uit Syrie of elders weg gaan omdat ze anders (in het ergste geval) simpelweg dood zijn. Hoe ga je daar dan mee om, afgezien van geld en Henk en Ingrid? Moeten we dat dan laten gebeuren? En kom niet aan met dat ze al uit veilige landen komen. Als we ze daar willen houden kost dat ook geld.
Peter
Nou Alfred, wanneer je cijfers in een context plaatst waarvan je vantevoren weet dat ze tot een bepaald beeld zullen gaan leiden (zonder dat die context iets toevoegt aan het totale beeld) dan is het een gevalletje framing.



Ga jij me nu vertellen dat ze NIET door ruim een handvol veilige landen zijn gekomen? Hebben ze gisteren via Scheveningen of Texel ons land bereikt? Nee, dacht ik ook niet.



Tijdelijk hulp bieden lijkt me vanzelfsprekend maar laten we niet de gehele wereldproblematiek importeren want dat zal onherroepelijk leiden tot erosie van ons sociaal stelsel.
Hans
Zo je bent in Syrie geweest, nou mooi.

Dat je dit soort uitlopende meningen krijgt is logisch vanwege de sterk uiteenlopend standpunten van extreem links en dat rechts daarop reageert. Uit recent Europees onderzoek is naar voren gekomen dat 92% van de Nederlanders het wel genoeg vindt. En als figuren als Alexander Peggol en Hans Spektrui blijven roepen komt u maar ruimhartig, ja dan kom je uiteindelijk uit bij Geart. Het met elkaar zoeken naar een oplossing komt dan niet voor elkaar.
van Nes Buursma
men moest zich schamen alsof het wilde dieren zijn begeleid zelf 2 mannen en neem ze mee uit eten en koffie ,ik ben 82 en vrouw
dorus
Ik zou die arabische websites eens gaan lezen hoe onze knuffelvluchtelingen over ons spreken. En daarna bij youtube eens wat flimpjes gaan bekijken hoe het eten op de grond wordt gesmeten omdat ze dat niet motten!

En als je dan toch bezig bent die lijst met oorlogsmisdadigers waar de vluchtelingen zelf op jagen eens bekijken, wellicht is dat die LIEVE vluchteling bij jou aan de keukentafel.



Wie vraagt de mensen in de buurt eens te eten die ook geen cent te maken hebben? Veel nederlanders komen steeds verder in de problemen, terwijl die vluchtelingen roepen WIJ ZIJN NIET ARM, we zijn alleen gevlucht. Nu als ze niet arm zijn, huur dan een kamer in een hotel!
Joop
Mijn vrees is helaas binnen 3 weken werkelijkheid geworden. De deuren van Europa staan wijdt open. De scharnieren, klinken en sloten zijn allang weggerot. Het paard van Troje vol terroristen bevindt zich reeds onder ons. Welkom in een nieuwe wereldoorlog.
Ab / beleidsmedewerker
Als Yolanda vluchtelingen wil helpen dan kan ik daar helemaal niets tegen in brengen. Prima. Maar wel tegen de manier waarop. Asiel is bepaald geen doelmatig beleidsinstrument. Wij helpen een enkeling die toevallig de reisagent kan betalen. Daarnaast helpen wij velen met verzonnen vluchtverhalen, ingefluisterd door de reisagent. Maar die geen echte vluchteling zijn. Wij helpen een heel klein laagje tegen zeer hoge kosten. En met veel nadelen en risico's. De echte vluchteling heeft de middelen en de mogelijkheden niet om hier te komen. Daarom zouden wij hooguit symbolisch aan asielbeleid moeten doen. Stel nu dat het mogelijk was om alle echte vluchtelingen hierheen te halen. Er zijn miljoenen en miljoenen vluchtelingen in de wereld. Onze samenleving is dan snel gedestabiliseerd. Asiel kan hooguit symbolisch zijn. Yolanda, probeer dit vraagstuk op een rationele manier te benaderen en niet vanuit emotie. Yolanda, aan asielbeleid doen is niet echt sociaal, dat is schijn sociaal. Om in ambtelijk jargon te blijven, wij moeten een ander beleidsinstrument kiezen om de doelstellingen te halen. En om het nog ingewikkelder te maken, we moeten ons afvragen welke doelstelling wij op dit willen halen. Waar eindigt onze verantwoordelijkheid voor ruziende stammen in het midden oosten die al eeuwen lang op voet van oorlog met elkaar leven.
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Het heeft geen zin om tegen elkaar te gillen op dit forum. Het probleem is dat politici niet regeren maar reageren. Reageren op emoties, reageren op angst. Zo kan het dat het gros van de Nederlanders iets niet wil, maar het toch gebeurt. Laten we dit het probleem van onze democratie noemen. Hoe kan het dat de Denen dit probleem in veel mindere mate hebben? De Denen hebben het probleem grotendeels "opgelost". Zijn Nederlande politici emotioneler? Of leven er in Denemarken minder Yolanda's?
Advertentie