Helft gemeenteambtenaren bereid tot actie
De helft van de gemeenteambtenaren wil in verzet komen tegen een onbevredigende cao-uitkomst. Opvallend: de actiebereid bij mannen is fors hoger dan bij vrouwen.
Loonstijging
Aan de vooravond van de officiële start van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren, volgende week, blijkt dat een ruime meerderheid van hen een loonstijging wil van meer dan twee procent. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder 1460 gemeenteambtenaren. De helft wil bij een onbevredigend onderhandelingsresultaat actievoeren - van demonstreren tot staken.
Bevriezing
De gemeentelijke werkgevers zetten in op bevriezing van de salarissen. Het kabinet en de sociale partners hebben deze week afgesproken dat lopende cao’s in de collectieve sector worden gerespecteerd. Volgens vakbond FNV Bondgenoten wordt er de komende twee jaar ‘gestreefd naar verstandig loonbeleid, wat niet hetzelfde is als een nullijn’.
Mannen
Opmerkelijk is het verschil in actiebereidheid tussen mannen en vrouwen. Van de ondervraagde mannelijke gemeenteambtenaren zegt meer dan de helft zich niet zonder meer neer te leggen bij een slechte uitkomst. Van hun vrouwelijke collega’s overweegt amper één op de drie tot actie over te gaan. De actiebereidheid blijkt het grootst onder vakbondsleden. Tweederde van hen zegt op voorhand de strijd aan te gaan, bij niet-leden geeft amper één op de drie gehoor aan een eventuele oproep. Hun loonwensen verschillen overigens niet: in beide categorieën is de voorkeur voor een salarisstijging van twee à drie procent het grootst.
Lees hier het hele artikel Grote actiebereidheid ambtenaren uit Binnenlands Bestuur nummer 13, 27 maart 2009.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Elke keer krijgen wij minder looncompensatie dan andere beroepen.
Nu bevriezen ze onze salarissen maar er komt wel meer werk naar de Gemeenten maar niet meer personeel.
Sterker no. We moeten meer doen met minder mensen.
Toen ik in 1971 bij de Gemeente Rotterdam ging werken was de belofte, een waarde vast pensioen en na 40 jaar kon ik stoppen met werken. Dat zou met mijn 61e zijn. Dat wordt dan nu 67. En mijn waarde vast pensioen??? Wat is daar nu nog van over?
Het blijkt dat Gemeenten toch wel de slechtste werkgevers zijn.
De salarissen bij de Gemeentes lopen ten eerste niet sterk uit de pas met het bedrijfsleven (ik weet niet welke benchmark de mensen hier gebruiken, maar 'het bedrijfsleven' op salarisgebied bestaat niet. Er zijn sectoren waar ruim wordt betaald, maar net zo veel sectoren waar de CAO lonen gelijk liggen of zelfs onder die van de overheid liggen).
En so what, als je meer wilt verdienen, ga dan ook in het bedrijfsleven werken en dan verdien je zogenaamd meer. Veel succes met zoeken.
Maar ik ben bang dat de meeste gemeenteambtenaren liever blijven zitten, want dan heb je zekerheid. En dat is in deze tijden een groot goed.
Waar je collega's in het bedrijfsleven een veel grotere kans hebben om ontslagen te worden, heb je al ambtenaar een zeer grote baanzekerheid.
En dan is je 'offer' is dat je er de komende jaren niet op vooruit gaat. En is er bij eventueel ontslag een goede wachtgeldregeling.
Kortom, het is kiezen tussen zekerheid en lonen bevriezen of risico nemen, en meer verdienen. Wat gaat het worden beste gemeenteambtenaar??