Advertentie
sociaal / Nieuws

Helft gemeenteambtenaren bereid tot actie

De helft van de gemeenteambtenaren wil in verzet komen tegen een onbevredigende cao-uitkomst. Opvallend: de actiebereid bij mannen is fors hoger dan bij vrouwen.

27 maart 2009

Loonstijging
Aan de vooravond van de officiële start van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren, volgende week, blijkt dat een ruime meerderheid van hen een loonstijging wil van meer dan twee procent. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder 1460 gemeenteambtenaren. De helft wil bij een onbevredigend onderhandelingsresultaat actievoeren - van demonstreren tot staken.

 

Bevriezing
De gemeentelijke werkgevers zetten in op bevriezing van de salarissen. Het kabinet en de sociale partners hebben deze week afgesproken dat lopende cao’s in de collectieve sector worden gerespecteerd. Volgens vakbond FNV Bondgenoten wordt er de komende twee jaar ‘gestreefd naar verstandig loonbeleid, wat niet hetzelfde is als een nullijn’. 

 

Mannen
Opmerkelijk is het verschil in actiebereidheid tussen mannen en vrouwen. Van de ondervraagde mannelijke gemeenteambtenaren zegt meer dan de helft zich niet zonder meer neer te leggen bij een slechte uitkomst. Van hun vrouwelijke collega’s overweegt amper één op de drie tot actie over te gaan. De actiebereidheid blijkt het grootst onder vakbondsleden. Tweederde van hen zegt op voorhand de strijd aan te gaan, bij niet-leden geeft amper één op de drie gehoor aan een eventuele oproep. Hun loonwensen verschillen overigens niet: in beide categorieën is de voorkeur voor een salarisstijging van twee à drie procent het grootst.

Lees hier het hele artikel Grote actiebereidheid ambtenaren uit Binnenlands Bestuur nummer 13, 27 maart 2009.

 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Sijtsma / beleidsmedewerker
Wat mij vooral opvalt is dat tot nu niemand rept over de morele kant van dit voornemen om de inkomens van gemeenteambtenaren te gaan bevriezen. Als er een overheidssector is waar de afgelopen jaren vergaande veranderingen in gang zijn en worden gezet is het wel bij de gemeenten. De rijksoverheid is reeds enkele jaren bezig steeds meer wezenlijke (zorg)taken en verantwoordelijkheden (o.a Wmo en taken AWBZ) af te stoten en deze bij de gemeenten neer te leggen. Deze decentralisatie van taken en budgetten naar gemeenten leidt nog steeds tot een toename van beleidsmatige, administratieve en beheerslasten op bijna alle niveaus. Veel gemeenten zullen, al dan niet geplaagd door vergrijzing en ontgroening, door de ingezette ontwikkelingen voor de komende jaren, meer en meer genoodzaakt zijn nog meer gekwalificeerd personeel binnen te halen willen zij de toegenomen taken en verantwoordelijkheden adequaat kunnen blijven uitvoeren. Het rijk met een grote ambtenarensector belast gemeenten met extra taakstellingen en minder middelen. En dat wordt nu ook minder loon. Een omgekeerde wereld.

Doeke de Vries / beleidsmedewerker
Als je nagaat dat ongeveer de helft van de ambtenaren werkt dan is de actiebereidheid dus 100% !
Henk van Hoorn / Bouwinspecteur
De Gemeente ambtenaar is weer de kind van de rekening.
Elke keer krijgen wij minder looncompensatie dan andere beroepen.
Nu bevriezen ze onze salarissen maar er komt wel meer werk naar de Gemeenten maar niet meer personeel.
Sterker no. We moeten meer doen met minder mensen.
Toen ik in 1971 bij de Gemeente Rotterdam ging werken was de belofte, een waarde vast pensioen en na 40 jaar kon ik stoppen met werken. Dat zou met mijn 61e zijn. Dat wordt dan nu 67. En mijn waarde vast pensioen??? Wat is daar nu nog van over?
Het blijkt dat Gemeenten toch wel de slechtste werkgevers zijn.
Willem Kamps / Ambtelijk secretaris OR
Het is onvoorstelbaar. Staan er drie stralende ‘heren’ achter een katheder te doen alsof het land is gered. En wat zijn de maatregelen? De vliegtax verdwijnt (€11,70 op een vliegreisje, alsof half Nederland drie keer per week vliegt en zo plots heel veel overhoudt om aan andere zaken uit te geven) en de ambtenarensalarissen bevriezen (van de gemeente dan, want die hebben geen lopende CAO-afspraken). Bankiers en aandeelhouders smijten met andermans geld, weigeren zelfs het lullige woordje ‘sorry’ uit te spreken en liggen nu in een deuk van het lachen want die stomme ambtenaartjes mogen voor hun hebzucht opdraaien. Het is diep- en dieptriest dat het allemaal maar kan in deze bananendemocratie.
W.Wilkens
In 1981 werd de staat geconfronteerd met Bestek 81: minder loon en een voorbeeldfunctie voor het bedrijfsleven. Het loon van ambtenaren c.a. is bevroren/gekort, maar vanaf dat moment is het bedrijfsleven enorm veel gaan verdienen, in vergelijking waarmee de ambtenaren uiteraard maar een schijntje verdien(d)en. De wrange vruchten plukken zij kennelijk nu weer met een functievoorbeeld van de staat waar eht gaat om de lonen e.d.. En dat alleen, omdat de werkgever niet betrouwbaar blijkt, want eigen financieel voordeel voorrang heeft bij die kortingen. Alsof Nederland iets kan bijdragen aan 'de crisis'. Intussen wordt wel verwacht dat de deskundigheid en loyaliteit bij de ambtenaren blijft bij dit soort maatrgelen. Men wil intussen wel een goedfunctionerende staatsdienaar, maar is, anders dan in het bedrifjsleven, niet van plan om hiervoor goed te betalen. Wat gaat er eigenlijk in de hoofden om van de beslissers?
Ton van Eijden / HR Manager en ondernemer
Wat jammer dat de ambtenaren niet zien dat de wereld om hen heen momenteel een beetje veranderd is.

De salarissen bij de Gemeentes lopen ten eerste niet sterk uit de pas met het bedrijfsleven (ik weet niet welke benchmark de mensen hier gebruiken, maar 'het bedrijfsleven' op salarisgebied bestaat niet. Er zijn sectoren waar ruim wordt betaald, maar net zo veel sectoren waar de CAO lonen gelijk liggen of zelfs onder die van de overheid liggen).

En so what, als je meer wilt verdienen, ga dan ook in het bedrijfsleven werken en dan verdien je zogenaamd meer. Veel succes met zoeken.

Maar ik ben bang dat de meeste gemeenteambtenaren liever blijven zitten, want dan heb je zekerheid. En dat is in deze tijden een groot goed.
Waar je collega's in het bedrijfsleven een veel grotere kans hebben om ontslagen te worden, heb je al ambtenaar een zeer grote baanzekerheid.
En dan is je 'offer' is dat je er de komende jaren niet op vooruit gaat. En is er bij eventueel ontslag een goede wachtgeldregeling.

Kortom, het is kiezen tussen zekerheid en lonen bevriezen of risico nemen, en meer verdienen. Wat gaat het worden beste gemeenteambtenaar??
klaas beekman
De werkelijkheid verandert ? Ja. Maar waarom dan de rijksambtenaren nog wel 8% verhoging geven in 2 jaar tijd!? Zij krijgen nog in 2009 en 2010 verhogingen van in totaal 8%. Wil Guusje geen gedonder met de politiebonden? Kortom iedereen vanaf nu inleveren en geen uitzonderingen. Dit is volstrekt niet te verkopen!
Advertentie