Advertentie
sociaal / Nieuws

Voorrang op nieuwe woning voor toeslagenouders

Daarmee hoopt de wethouder het leed van de 'toeslagenouders', die slachtoffer zijn geworden van de uit de hand gelopen jacht op fraude bij de kinderopvangtoeslag, te verzachten.

19 oktober 2021
MartijnBalster2.jpg

Inwoners van Den Haag die als gevolg van de toeslagenaffaire hun woning zijn kwijtgeraakt, krijgen voorrang op een nieuwe woning. Dat kondigt wethouder Martijn Balster (wonen, PvdA) aan.

Verzachten
Balster doet de uitspraken in het programma Spuigasten op radiozender Den Haag FM. Met de maatregel hoopt de wethouder het leed van de 'toeslagenouders', die slachtoffer zijn geworden van de uit de hand gelopen jacht op fraude bij de kinderopvangtoeslag, te verzachten. 'Wij kunnen dit gelukkig doen, dit helpt mensen vooruit, maar laten we vooral zorgen dat dit nooit meer gebeurt', zei Balster.

Twee miljoen
Onlangs liet de gemeente Den Haag ook al weten dat alle schulden die de Haagse toeslagenouders bij de gemeente hadden, inmiddels zijn kwijtgescholden. Het ging om zo'n 3.700 vorderingen, bij de gemeentelijke belastingdienst en de sociale dienst, met een waarde van ruim twee miljoen euro in totaal.

Honderd gemeenten
Het kwijtschelden van de openstaande schulden die de toeslagenouders bij de overheid hebben, is onderdeel van de landelijke hersteloperatie die compensatie moet bieden voor de schade die de gedupeerden hebben geleden. De landelijke regeling gaat echter pas op 1 januari 2022 in. Volgens een inventarisatie van BNR Nieuwsradio zijn zeker honderd gemeenten, waaronder de vijf grootste, begonnen met het vroegtijdig kwijtschelden van publieke schulden, zodat gedupeerden niet tot volgend jaar hoeven te wachten.

Voorschieten
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) liet aan BNR weten dat het vroegtijdig kwijtschelden geen financiële consequenties heeft voor gemeenten. Het rijk heeft immers toegezegd de kosten te zullen compenseren. Wel moeten de gemeenten het bedrag, totdat de landelijke regeling in werking treedt, uit eigen middelen voorschieten.

Private schulden
Ook het kwijtschelden van private schulden hoort bij de hersteloperatie. Dat is volgens staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen, D66) de enige manier om ervoor te zorgen dat alle gedupeerden zelf over het compensatiebedrag van 30.000 euro kunnen beschikken. Zolang er nog vorderingen openstaan, kunnen private schuldeisers namelijk een claim leggen op dat bedrag.

December
Onlangs liet Van Huffelen aan de Tweede Kamer weten dat het loket voor het kwijtschelden van de private schulden in december voor alle gedupeerden open moet gaan. De gemeenten Rotterdam en Den Haag namen ook op die regeling al een voorschot, door de private schulden van ouders in een schuldhulptraject bij de gemeente alvast kwijt te schelden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark
En dan te bedenken dat één van de hoofdrolspelers nog steeds op zijn plek zit en het land bestuurt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie