Advertentie
sociaal / Nieuws

Overname van Bestuursacademie

Bestuursacademie Nederland krijgt een andere eigenaar. Educatief dienstverlener Schouten & Nelissen verwerft voor een onbekend bedrag 60 procent van de aandelen

30 september 2011

De malaise in de markt drijft Bestuursacademie Nederland in handen van opleidingenleverancier Schouten & Nelissen.

Bestuursacademie Nederland (BAN) krijgt een andere eigenaar. Educatief dienstverlener Schouten & Nelissen verwerft voor een onbekend bedrag 60 procent van de aandelen. Dat melden beide bedrijven in een persbericht. Hoewel beide bedrijven stellen dat voor cursisten niets verandert, wordt met deze deal het verzelfstandigingsproces van de vroegere gemeentelijke academies voltooid.

 

Grootaandeelhouder Joost de Jong, die als directeur aanblijft, zal zijn belang terugbrengen tot 40 procent. Andere aandeelhouders doen al hun aandelen van de hand. De meest opzienbarende transactie betreft de verkoop van het ‘gouden’ aandeel van de Stichting Innovatie, Kwaliteit en Professionaliteit van het Openbaar Bestuur.

 

Deze stichting, voorgezeten door CDA-coryfee en burgemeester van Westland Sjaak van der Tak, was het laatste formele lijntje met de gemeentelijke historie van BAN. De stichting is in 2009 opgericht met als doel het bewaken van kwaliteit van het onderwijsaanbod van BAN. Om die missie kracht bij te zetten bezat de stichting een zogenaamd prioriteitsaandeel met bijbehorend vetorecht.

 

Volgens woordvoerder Henk Wesseling heeft Schouten & Nelissen de stichting een ‘symbolisch bedrag’ voor het aandeel betaald. Wesseling stelt dat de stichting conform haar doelstelling met de transactie ‘voor de laatste keer de toekomst van de academie’ kon meebepalen.

 

Zowel Wesseling als De Jong zien in Schouten & Nelissen de beste strategische partner die de Bestuursacademie zich kan wensen. De transactie is ingegeven door de slechte marktomstandigheden. De Jong beaamt ‘sinds het begin van de crisis’ op zoek te zijn gegaan naar een partner voor zijn onderneming. Dat zoekproces begon een jaar geleden, toen de onderneming een verlies van 186 duizend euro boekte op een stabiele omzet van 18,3 miljoen euro. De Jong: ‘We zochten een partner, niet alleen om het geld, maar ook om strategisch te kunnen doorgroeien.’

 

Die partner, Schouten & Nelissen, is geen onbekende in de overheidsmarkt. Deze educatieve dienstverlener zag onder druk van de markt de omzet uit opleidingen, training en consultancy weliswaar met 12,7 procent dalen, maar onder de streep groeide de winst van ruim 3 naar een kleine 4 miljoen euro. Het bovengemiddeld solvabele Schouten & Nelissen is daarmee spekkoper in deze markt. Dat beaamt ook directeur Cor Vink: ‘Ik kan u zeggen dat dit ons drukste jaar tot dusver is. We hebben dit jaar al zeven overnamedossiers op ons bureau gehad. Vijf bedrijven hebben wij geweigerd te kopen. Eén traject loopt nog.’

 

Vink wil desgevraagd geen namen noemen, maar in de markt zingt niettemin de naam van de Fontys Bestuursacademie rond. De directeur daarvan, Elke Oegema, stelt in een reactie ‘voortdurend samenwerkingen aangaat met partners binnen het onderwijs’, en dat de ‘Fontys Bestuursacademie een goede aanvulling vormt binnen het totale portfolio van Fontys Hogescholen.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Is er straks nog concurrentie bij de opleiding van bestuursambtenaren?

Dit lijkt een verdere stap in de richting dat de markt gaat dicteren wat er aan lerende ambtenaren wordt verteld over hoe ze in dienst van de overheid moeten gaan functioneren.

Dan kun je erop wachten dat ambtenaren (en ook de vele uit hen gerecruteerde politici en bestuurders) de overheid nog meer als een "bedrijf" gaan zien, dat vooral de eigen belangen najaagt, en niet die van de burgers.
Advertentie