Advertentie
sociaal / Nieuws

Bonden: nieuw conflict gemeente-cao dreigt

De Abvakabo FNV wil de cao voor gemeenteambtenaren rigoureus moderniseren. Daarmee denkt de vakbond de gewenste 1 procent loonsverhoging te kunnen compenseren. De Abvakabo vindt dat het College van Arbeidszaken (CvA), de werkgever, afspraken hierover niet nakomt en vreest voor een conflict.

11 maart 2011
Achterban consulteren
Het College van Arbeidszaken heeft de bestuurlijke commissie inmiddels bijeen geroepen, maar wil nog niet ingaan op het verloop hiervan. Woordvoerder Arjen Konijnenberg: 'Afgelopen maandag hebben we met de bonden afgesproken dat we alletwee onze achterban zouden consulteren of er voldoende mogelijkheden zijn om verder te praten. Dat is momenteel nog gaande. Eind volgende week verwachten we de uitkomst hiervan, tot die tijd willen we er nog niet over praten in de media.'

Sociale leidraad
De gemeentelijke sector staat voor grote uitdagingen, met name op personeelsgebied. Op korte termijn is er een overschot aan mensen en op langere termijn een enorm tekort. Om de bezuinigingen op de gemeentelijke sector op te kunnen vangen en de sector ook in de toekomst aantrekkelijk te houden voor werknemers, wilden de bonden en het CvA begin 2011 afspraken maken in een 'sociale leidraad'.

Vermindering bureaucratie
In die leidraad zouden onder andere afspraken komen over vermindering van het aantal externen, vermindering van de bureaucratie, interne flexibilisering en meer mobiliteit, geen gedwongen ontslagen en modernisering van de cao. In ruil voor vergaande afspraken in de leidraad willen de bonden dat werknemers 1 procent loonsverhoging krijgen.

Conflict
Volgens de Abvakabo lijkt het alsof het CvA de kans op modernisering laat schieten door te weigeren om afspraken te maken. Als de bonden en het CvA over twee weken geen akkoord bereiken, dreigt volgens de bond binnen een jaar opnieuw een conflict over de cao gemeenten.

Enquête
Volgens de Abvakabo geven zowel gemeente- als provincieambtenaren in een recentelijk gehouden enquête aan voorstander te zijn van afspraken in de cao over keuzevrijheid voor werknemers. Ruim tweederde van de respondenten wil bijvoorbeeld regelingen bundelen in een individueel keuzebudget. Dit mag niet ten kost gaan van de loonontwikkeling. Maar liefst 91,3 procent van de gemeenteambtenaren en 88,2 procent van de provinciale ambtenaren vindt de nullijn van het kabinet onredelijk.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Insider / ...
Vast een voorzetje voor de bonden. De inflatie gaat in 2011 uitkomen op 2,5% of hoger. 1% loonsverhoging wordt dus minimaal + 3,5%.....en dat klinkt meer dan het dus is, namelijk 0,0.
piet brontsema / org adviseur
er zijn afdelingen bij gemeenten, zoals de afd. sociale zaken waar wel e.e.a kan worden bezuinigd op personeelskosten . er is zoveel werk deze mensen vinden wel een andere baan
O. ten Hove
Brontsema klinkt als een ambtenaar die ooit werd ontslagen en dus maar freelancer werd. In de gemeente Den Haag wordt het personeel op sociale zaken afgeknepen en krijgt steeds meer dossiers af te handelen. Geen objectiviteit met betrekking tot de werkdruk. Daarnaast zit er een directeur die absoluut niet weet wat leidinggeven is en past managementtechnieken uit de automobielindustrie toe. Maar de top dekt elkaar. Er wordt in Den Haag zodanig bezuinigd dat zowel de clienten als de werknemers daar last van hebben. De clieneten krijgen niet waar ze recht op hebben en het personeel kan, door het gevoerde beleid, niet optimaal functioneren. Er is al een leegloop bij deze dienst: de werknemers kiezen met de voeten, alleen de beleidsmedewerkers op PZ en de directie zien dat niet want ze zijn zelfbenoemde goden in een wereld vol heidenen en afvalligen.

En als er zoveel werk is, hoe komt het dan dat er veel werkloosheid is. Het is net of ik Bakellende hoor oreren: na het zuur het zoet. Ik wacht nog steeds...
Niek / jurist
Ongeveer 2 jaar geleden kregen de rijksambtenaren er 3% bij en de provincie en gemeenteambtenaren 1%. Dus 2% is het minimum aan looneis in het kader van gelijkheid. De overheid moet zijn personeel niet zien als begrotingselastiek. Daar zijn andere middelen veel geschikter voor (ik stel voor de hoogte van de vergoedingen voor de bestuurders, de dienstauto en ach, laat ik ook eens redelijk zijn, taken die je anno 2011 niet meer hoeft en wilt uitvoeren.
Jan / ambtenaar
@Bertus. De inflatie is al jaren hoger dan de "loonsverhoging" Wie aan het eind van zijn loonschaal is aanbeland gaat in koopkracht achteruit. Al jaren.
Daan / P&C adviseur
De overheid moet eens strategisch gaan denken: ik ben jong (< 35), hoogopgeleid (WO) èn ervaren (10 jaar werken) dus met een slechte CAO en een aantrekkende economie ben ik de volgende ZZP-er a 100 euro per uur...
Advertentie