Advertentie
sociaal / Nieuws

'Eén regie voor opvang Oekraïners en asielzoekers'

De opvang van Oekraïners verloopt nu via de veiligheidsregio's en de regie voor asielzoekers komt bij de provincies: één regie is beter.

ANP
29 november 2022
Hubert Bruls
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het VeiligheidsberaadShutterstock

Breng de regie voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers bij elkaar, zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. Nu nog zijn beide opvangstromen gescheiden en die moeten samenkomen omdat de aantallen blijven stijgen, vindt Bruls. De prognose is dat eind volgend jaar 200.000 mensen naar Nederland komen.

Discussie

De coördinatie van de opvang van Oekraïners verloopt nu via de veiligheidsregio's, maar die stoppen hiermee. De regie voor asielzoekers komt bij de provincie te liggen. Maar er moet één regie komen, zegt de burgemeester van Nijmegen na afloop van het overleg van de 25 veiligheidsregio's in Utrecht. Hoe, is nog onderwerp van discussie.

Scholing en medische zorg

Ook maken de burgemeesters zich zorgen over scholing en medische zorg voor Oekraïners. Er zijn te weinig (Oekraïense) leerkrachten en huisartsen kunnen niet onbeperkt nieuwe patiënten aannemen. 'Daar moeten wij enige soepelheid in acht nemen. Als reguliere scholing niet kan en de optie is een goede dagvoorziening of niets doen, dan kies ik toch voor het eerste', aldus Bruls.

Vrij reizen

Er komen momenteel zevenhonderd Oekraïense vluchtelingen per week naar Nederland. Volgens Europese regels mogen zij vrij reizen in Europa. Zij krijgen leefgeld, een plek om te wonen en mogen gelijk aan het werk. Dat leidt volgens burgemeester Bruls tot steeds meer discussie. De mensen die via Ter Apel het land in komen, hebben een lange weg te gaan. 'Zij wonen vaak onder slechte omstandigheden. Daar kun je kritiek op leveren.'

Spreidigsweg

De spreidingswet moet sneller worden ingevoerd om verdere problemen te voorkomen, stelt hij. Collega Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt dat de wet meteen vanaf 1 januari van kracht zou moeten zijn. 'Kies voor de kortste weg tussen A en B, zonder veel aanlooproutes.' De toestroom van Oekraïners vlakt af, zegt hij, maar de komst van asielzoekers uit andere landen is groot. 'Dat heeft te maken met oorlogen, droogte, armoede of politieke instabiliteit. Wat gaat er in Iran, waar het onrustig is, gebeuren?'

Opvang op schepen

Aboutaleb ziet - na overleg met andere burgemeesters in de regio Rijnmond - de opvang voor Oekraïners in de regio in het geding komen. 'De opvang op schepen loopt per 1 januari af.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Volgens de VNG hebben de stromen asielzoekers en Ukrainse vluchtelingen (180 dagen visum vrij) niets met elkaar te maken. De COA gaat nu alleen over de asielzoekers. Als je dit anders gaat organiseren dan krijg je concurrerende belangen tussen gemeentes en COA, feitelijk zijn die er al. Zie link:
https://vng.nl/vragen-en-antwoorden/wat-is-het-verschil-tussen-de-opvang-van-vluchtelingen-uit-oekraine-en-de-opvang-van-asielzoekers
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie