Advertentie
sociaal / Nieuws

Bond noemt reactie op cao-referendum 'bizar'

‘Bizar’, zo noemt de vakbond Abvakabo FNV de reactie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op de uitslag van het referendum over een nieuwe cao gemeenten.

24 december 2009
Niet acceptabel
Ruim 32.000 gemeenteambtenaren, ongeveer 18 procent, heeft met een ruime meerderheid (96,6%) het eindbod van de VNG voor een nieuwe cao verworpen. Voor de vakbond een duidelijk signaal dat de gemeenteambtenaren het bod van de werkgevers niet acceptabel vinden.

Bevestiging

De VNG kijkt daar echter anders tegenaan. Uit het feit dat slechts 18 procent van de ambtenaren op het referendum hebben gereageerd, destilleren de werkgevers de conclusie dat ‘een overweldigende meerderheid van de werknemers’ het dus wel eens is met het eindbod van de werkgevers. ‘De uitslag van dit referendum is v oor werkgevers een bevestiging van het eindbod dat zij al deden op 30 september, zo laat Bas Verkerk, voorzitter van de werkgeversdelegatie, in een schriftelijke reactie weten.

Arrogantie
AbvaKabo FNV meent dat de VNG het met deze reactie wel heel erg bont maakt. De bond noemt de reactie bizar en ‘het laat tevens zien met welke arrogantie en gebrek aan argumenten de vereniging in de onderhandelingen staat’.

Voorstander
Ruud Kuin, landelijk onderhandelaar voor de gemeenten van de AbvaKabo FNV, meent dat de VNG dus de conclusie trekt dat iedere ambtenaar die niet heeft gestemd daarmee het eindbod accepteert.  ‘Alsof iedereen die bij de landelijke Tweede Kamer verkiezingen geen stem uitbrengt voorstander zou zijn van het zittende kabinet, zegt  de onderhandelaar.

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

marco / adviseur
Goed zo VNG, als maar 50% stemt dan maakt't de rest niks uit. Dus als 18% stemt en daarvan is 96% tegen, dan is 17,... procent van de mensen tegen. Het is niet zo dat 80% van de ambtenaren voor is, maar natuurlijk is het net zo min waar wat de vakbonden schreeuwen (dat 96% van de ambtenaren tegen is).
Ergo: 17% tegen, 1% voor en de rest maakt het allemaal niks uit.
J van der Burgt / Beleidsadviseur
De opkomst per gemeente voor dit referendum varieerde nogal, doordat niet overal evenveel aandacht hiervoor was.

Echter, na analyse blijkt dat in 29% van de gemeenten de opkomst hoger was dan 30% (in enkele gevallen zelfs boven de 50%). Ook in deze gemeenten was het gemiddelde aantal tegenstemmers 96,6%.

Met andere woorden: Het draagvlak voor afwijzing van het eindbod is onafhankelijk van de opkomst. Het verhaal van de VNG, en daarmee hun sterkste argument tegen de uitslag van dit referendum, is hiermee dus - naast logisch incorrect - ook feitelijk onjuist gebeleken.
Morsnova / commentator
Als slechts 18% van de ambtenaren de moeite heeft genomen om aan een referendum deel te nemen betekent dat, dat men het onderwerp kennelijk niet zo belangrijk vindt. Natuurlijk is die 82% niet allemaal voorstander van het werkgeversbod, maar het omgekeerde is evenmin waar. De enige juiste conclusie is: het interessseert de ambtenaren niet.

Die constatering betekent, dat ook hier - net zoals de grote woorden van Jongerius m.b.t. de verhoging van de AOW-leeftijd - de vakbond weer veel kabaal maakt zonder dat daar een basis voor is. Die grote woorden zonder dekking maken op niemand indruk meer. Jongeren hebben dat al begrepen, want die worden geen lid meer van een bond.

Hoe lang duurt het nog,, voordat de vakbond zich opheft bij gebrek aan belangstelling?.
J van der Burgt / Beleidsadviseur
Het interesseert ambtenaren wel degelijk. Echter door tegenwerking van de VNG is het referendum niet in iedere gemeente onder de aandacht gebracht. Waar dit wel is gebeurd was er sprake van opkomstpercentages tot ruim boven de 50%.

Tevens is gemiddeld 18,5% van het gemeentepersoneel tegenwoordig extern ingehuurd. Deze mensen zullen dan ook niet stemmen voor een cao die niet voor hen geld. Het aantal niet-stemmers is dan ook geen 82%, maar eerder 64%

Het feit dat bijna de helft van de uitgebrachte stemmen van niet-leden komt geeft verder aan dat deze weerstand niet een 'vakbonds-item' is, maar breed wordt gedragen in de sector.

Waar dit wel is gebeurd was er sprake van opkomstpercentages tot ruim boven de 50%.

Het punt dat echter nog het meest kwalijk is wat de reactie van de VNG zegt over de kwaliteit van haar bestuurders.
Of deze personen hebben echt geen idee hoe referendum-uitslagen dienen te worden gelezen, en zijn als zodanig incompetent. Of ze geven bewust deze misleidende reactie omdat ze geen goede inhoudelijke argument hebben, en zijn als zodanig onbetrouwbaar en onprofessioneel. Of ze denken in de trend waarin "Morsnova" denkt, en hiermee wordt het bestaansrecht van de vakbond alleen maar bevestigd. In dit geval zal de VNG namelijk in de toekomst alles blijven doen waarmee zij wegkomt.

Het is tijd dat de VNG gaat begrijpen dat door continu te roepen "eerste overheid, beste werkgever", dit niet automatisch wordt bewaarheid, maar energie en investering kost.
W.Wilkens
Goed geleerd van Willem I die de thuisblijvers ook rekende tot de voorstemmers!
Laat precies zien met welke bestuurders Nederland vandaag de dag te maken heeft. Een species die overigens goed voor zichzelf weet te zorgen. maar daar hoort men hen niet over.
arnold / financieel beleidsmedewerker
Luisteren is sowieso geen sterk punt van de VNG. Het BTW-compensatiefonds was het toppunt. Bij een ledenraadpleging werd gevraagd wat wij er van vonden. Zelden zoveel mensen eensluidend tegen zien zijn, waarna de VNG concludeerde dat we voor waren. Redenerten is geen sterk punt van de VNg. Het wordt tijd dat ze eens gaan inzien voor wie zij er zijn. Ze gedragen zich als een vazal van Den Haag en niet als vertegenwoordiger van gemeenten.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
In mijn gemeente is dit referendum in ieder geval niet onder de aandacht gebracht. Als dat wel het geval was geweest had ik tegen de nieuwe CAO gestemd. De VNG is inderdaad een vazal van Den Haag en het rijk behandelt de gemeenteambtenaren als tweederangs personeel.
Criticus - NL
In de gemeente waar ik werk was dit referendum niet bekend. Ik liep er zelf toevalligerwijs tegenaan via de site van Binnenlands Bestuur. Dit in tegenstelling tot de gemeentelijke, provinciale en landelijke verkiezingen waarop al maanden van tevoren duidelijk is dat zij eraan komen. Al met al is een 'opkomst' van 18% dus behoorlijk hoog.
C. van der Veeken / adviseur
Blijft natuurlijk het feit dat ambtenaren die zogenaamd dicht op het vuur zitten hun stem niet hebben laten horen. Een verloren stem, geen stem? Het lijkt mij juist dom dat je je stem verloren laat gaan.
Ik zou opteren voor nader onderzoek naar de werkelijke aandacht die er aan het referendum is gegeven bij de verschillende gemeenten. Wellicht dat dan een en ander op logische wijze te koppelen is.
Voor nu riekt het toch echt naar desinteresse.
jan keijzer / sen.int.beheerder
Ik heb bewust niet gestemd. Ik wil niet dat ook maar iemand een conclusie hieraan verbindt. VNG noch Vakbonden.
R.G. Vleeming
??? Welk referendum?
Joan / beleidsmedewerker
Bij mijn (grote) gemeente is alleen door leden van de O.R. enige aandacht gevraagd voor dit referendum. Maar op een zo bescheiden manier dat veel van mijn collega's en ikzelf het door de drukte gewoon vergeten zijn, het werk gaat immers voor. We zouden echter zonder uitzondering tegen het VNG-bod hebben gestemd.
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
En het VNG moet ook bedenken dat (gepensioneerde) ambtenaren waarschijnlijk ook niet gestemd hebben.
Zij zijn voor de indexatie van hun pensioen (wanneer ABP dat niet in een of andere beurscrisis laat verdampen-men krjgt er in 2010 slechts 0,75% bij is de verwachting) mede afhankelijk zijn van het CAO-resultaat.
VNG heeft óók ten opzichte van hen een verantwoordelijkheid. door zich te focussen op de actieve ambtenaar, handelt VNG dom, heel dom.
Gerard HP
Bedie partijen trekken wel heel vreemde conclusies. Mensen die niet stemmen (of dat nou op een kabinet is of op een CAO) hebben geen recht van spreken. Voor de mensen die het huidige kabinet haten maar zelf niet stemden heb ik maar 1 boodschap: eigen schuld, dikke bult. En kennelijk zijn veel leden zo ongeinteresseerd in hun CAO dat ze niet stemen. Geen recht om te zeuren dus (uit ervaring weet ik dat dat nou juist de grotste mopperaars zijn op de werkvloer). De conclusie zou dan natuurlijk wel moeten zijn dat je dus luistert naar die (kleine) groep die wel gestemd heeft. Dus niet akkoord gaan met het bod.
b.weijenberg / ambtenaar
had graag het referendum willen uitzetten in de gemeente waar ik werk, maar daar had ik echt geen tijd voor. daarom zullen mijn collega's niet kunnen hebben meedoen. ik denk dat dat in de meeste gemeenten zo gegaan is, dus de VNG probeert zich er wel heel gemakkelijk van af te maken.
erwin / STUDENT
In principe ben ik van mening dat als je invloed wilt hebben je de mogelijkheid tot stemmen moet aangrijpen. Echter, door de lage opkomst is elke conclusie op basis van de stemming ongegrond. Er kan gewoonweg geen conclusie getrokken worden.
Henk van Asperen / adviseur planning en control
Dit is wederom arrogantie ten top van de VNG. Hoewel we niet anders gewend zijn van deze werkgeversvertegenwoordiging. Sinds het CvA bestaat is iedere CAO-onderhandeling stroef verlopen. Men gaat steeds uit van het minimale minimum. Dat is dus heel erg weinig. We hebben eigenlijk nog geluk dat ze geen absolute salarisverlaging voorstellen.
Criticus - NL
Misschien is het een idee om het referendum via de werkgevers (VNG) in de tweede week van januari 2010 opnieuw en nu aan alle ambtenaren te verspreiden. Naar mijn mening was 80% van hen niet of veel te laat, pas op de hoogte van dit referendum (zie eerdere reacties en vraag uw collega's)

Gezien de interpretatie door de VNG van het referendum zullen ze niet bang zijn voor een andere uitkomst. (?)

Bij een respons van meer dan 50%, wil ik dan wel graag dat ze de uitkomst serieus nemen.
Donnie / medewerker RO
Ook in onze gemeente heb ik gevraagd of uberhaupt 1 ambtenaar hier vanaf wist. Niemand... Ik vraag me af of we VNG nodig hebben om een dergelijke referendum/enquete te houden. Kunnen we niet zoiets opzetten via deze website ofzo? Dit doet me een klein beetje denken aan ambtenaar 2.0. Moeten wij ambtenaren onze b*k houden voor onze werkgever of mogen we hierover klagen bij "buitenstaanders".
anoniem / sw er
ik werk al vanaf 1990 in een sw bedrijf en zonder sw ers zijn er ook geen ambtenaren nodig .!!! Wij zouden gelijk gesteld worden met de ambtenaren en ik bedoel cao percentages maar tot nu tor lopen we mooi 21 procent achter moeten die luie ambtenaren nou ook nog meer loon hebben ??/
laten ze maar mee helpen aan de crises inleveren 21 procent dat zal eerlijk zijn en een vakbond die de sw laat uit sterven fijne rakkers...
groet ekke
A. van den Heuvel / Zelfstandig adviseur
Zo lust ik er nog wel eentje: minder dan de helft van de Nederlanders komt opdagen bij Europese verkiezingen. Nederland moet dus uit de Europese Unie. Het overgrote deel van de Nederlanders blijft thuis bij Waterschapsverkiezingen. De waterschappen kunnen dus afgeschaft. De VNG volgt dezelfde redenering als de VVD ooit bij de anti-kernwapen demonstraties: 500.000 demonstranten tegen kernwapens werd door de liberalen vertaald in vijftien en een half miljoen voorstanders, want die waren niet komen opdagen. Bizar, inderdaad. Een heel erg dom.
Advertentie