Advertentie
sociaal / Nieuws

Banenplan voor mensen met een beperking mislukt

Voor het eerst denkt het kabinet zelf dat het de doelen niet haalt op de arbeidsmarkt voor mensen met een arbeidsbeperking. Er zouden 125.000 extra banen voor hen komen in 2025, maar staatssecretaris Bas van ’t Wout schreef de Tweede Kamer deze maand dat de kans groot is dat dat aantal niet wordt bereikt. Het banenplan mislukt, meldt Trouw.

29 december 2020
bijstandsexperiment-begeleiding.jpg

Voor het eerst denkt het kabinet zelf dat het de doelen niet haalt op de arbeidsmarkt voor mensen met een arbeidsbeperking. Er zouden 125.000 extra banen voor hen komen in 2025, maar staatssecretaris Bas van ’t Wout schreef de Tweede Kamer deze maand dat de kans groot is dat dat aantal niet wordt bereikt. Het banenplan mislukt, meldt Trouw.

Omstreden

Er zijn sinds 2012 ruim 58.000 banen gerealiseerd, blijkt uit de meest recente cijfers van het ministerie van Sociale Zaken, die overigens niet onomstreden zijn. Volgens berekeningen van Cedris, de brancheorganisatie van sociale werkbedrijven, zijn het er niet meer dan 12.000. Hetgeen het ministerie weer ontkent. Zij blijft vasthouden aan die 58.000.

 

Minder

Zelfs als de aantallen van het ministerie kloppen, is dat niet genoeg om aan de 125.000 banen te komen in 2025, blijkt uit onderzoek van het bureau Panteia in opdracht van het ministerie. Dat meldt dat er over vijf jaar maximaal 92.610 extra banen zijn voor mensen met een ziekte of handicap. En volgens Panteia zijn het eerder minder banen dan meer.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

koen post / gep.
dit is weer een typisch voorbeeld van een decentralisatie die op voorhand tot mislukken gedoemd was maar die de gemeenten toch hebben aangenomen. ls in veel gemeenten al niet sprake dat men hun gewone uitkeringenbestand niet aan het werk kan krijgen of tot werk kunnen begeleiden laat staan deze groep, die nog verder afstaat van de arbeidsmarkt want deze categorie is eigenlijk nooit lastiggevallen met vragen om hoe aan het werk te komen. Wanneer zeggen gementen nu is eindelijk: bestuurlijke obstructie wij doen het niet ipv zich te laten omkopen met wat euro's. Het is natuurlijk wel schandelijk dat de cijfers vertekend zijn en ik denk ook niet kloppen en dat deze inderdaad veel en veel lager zijn. De centrale en lokale overheid hebben een brevet van onvermogen laten zien
Hans / afdelingsmanager
Schrijf eens een artikel over wat wel lukt bij de overheid!
Hans / afdelingsmanager
Een vriend werkte bij de Raad voor de Kinderbescherming. Kreeg rond zijn 60e een hersenbloeding en werd bang om nog auto te rijden; ook op zijn werk bekend. Komt er een reorganisatie en wat wordt zijn nieuwe baan ? Het hele land doorrijden om contactpersonen te spreken. Gewoon bewust gedaan! Hij durfde het niet aan te kaarten; na 1,5 jaar was ie dood: opgebrand. Zo werkt de overheid.
Ab / beleidsmedewerker
Nederland! Weinig solidariteit met elkaar, snel geld verdienen, in tijd vanaf de invoering van de participatiewet tot heden vertienvoudigde het aantal arbeidsmigranten. Werk genoeg dus. Het probleem heeft culturele oorzaken. Linkse partijen gaan voor internationale solidariteit met de minder bedeelden buiten Nederland. VVD D66 en CDA gaan voor de flexibele arbeidsmigrant. Want oohhhh we hebben tekorten op de arbeidsmarkt. Niemand neemt het echt voor onze eigen onderkant op. Die wordt steeds groter en de kosten daarvan zullen ons allemaal gaan raken. Mensen zullen komende verkiezingen rechts gaan stemmen, links raakt straks verder in de verdrukking omdat ze niet kiezen voor onze eigen minder bedeelden. Met hun geleuter over asiel en discriminatie. Arbeidsgehandicapten zijn kansloos. Tot het moment dat we op de lange termijn gaan denken, maar het zal niet gebeuren.
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Het feit dat dit helemaal de mist in gaat geeft te denken over de ware motieven van degenen die deze wetgeving hebben bedacht. Bezuinigen en tegelijkertijd mooie doelstellingen formuleren om het beleid te kunnen verkopen, heeft zijn grens bereikt. Er ontstaan verborgen kosten voor de samenleving, die zullen moeten worden betaald door de gewone belastingbetaler. En dan heb ik het nog niet over het verborgen leed. Om de decentralisaties hiervan als oorzaak aan te wijzen, is nonsens. Het probleem zit veel dieper in het dna van onze samenleving. De echte wil om dit probleem aan te pakken is er niet.
Advertentie