Advertentie
sociaal / Nieuws

Aantal gemeenten verplicht tot extra opvangplekken

Er lopen gesprekken tussen het ministerie van Justitie en gemeenten over de verplichte opvang van asielzoekers. Volgens ingewijden loopt het proces nog, en moet volgende week officieel bekend worden welke gemeenten worden aangewezen.

11 december 2021
coa asielopvang bord
Shutterstock

Er lopen gesprekken tussen het ministerie van Justitie en gemeenten over de verplichte opvang van asielzoekers. Volgens ingewijden loopt het proces nog, en moet volgende week officieel bekend worden welke gemeenten worden aangewezen.

Maatregelen

De NOS meldt zaterdag dat de burgemeester van Gorinchem is gebeld door staatssecretaris Ankie Broekers-Knol met de mededeling dat de gemeente een aanwijzing krijgt om voor opvang te zorgen. De demissionaire bewindsvrouw meldde vrijdag aan de Kamer dat ze verdergaande maatregelen neemt om in december nog zeker tweeduizend opvangplekken voor asielzoekers te regelen. Ze schreef 'dat de tot nu toe gevolgde werkwijze niet langer volstaat. Dat betekent dat er maatregelen genomen moeten worden die garantie geven op extra opvangplekken'.

 

Onduidelijk

Tot nu toe was onduidelijk of gemeenten verplicht worden om opvangplekken te creëren, maar over die eventuele aanwijzingen wordt wel gesproken. Eerder noemde Broekers-Knol dat nog 'zeer onwenselijk'. Tot nu toe deed ze telkens oproepen aan gemeenten voor extra asielopvang, maar konden zij zelf kiezen of zij daar gehoor aan wilden geven.

 

Meer informatie

Een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers wilde niet bevestigen welke gemeenten aangewezen worden om de zoektocht naar tweeduizend opvangplekken in te vullen. Ze wijst naar de brief van Broekers-Knol aan de Tweede Kamer waarin 'zo snel mogelijk' meer informatie wordt beloofd. Dit zal naar verwachting komende week volgen.

 

Goed overleg

Theo Weterings, bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en burgemeester van Tilburg, zegt in EenVandaag het belangrijk te vinden dat het regelen van meer opvang 'in goed overleg gaat met de gemeenten. Want het heeft geen zin om gemeenten daarmee te overvallen.' (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ankie B. Knol
Gratis huizen in Nederland! Komt allen!
Is wel zo
Iedere week 1000 plekken erbij. Het slaat nergens op, maar een paar VVD-ers verdienen er goed aan, dus we doen het gewoon. Eigen bevolking kan de slingerschijt krijgen. Sterker nog, die krijgt het verwijt dat ze hun kinderen wanhopig proberen fatsoenlijk onderwijs te geven, daar waar de Staat had bedacht om de Arabische kindertjes ook een kans te geven door het niveau fors te verlagen.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Toch sneu dat je met dit beleid geen echte oplossingen kunt bedenken, wir schaffen das nicht lieber frau Knol... Er zijn nog 70,8 miljoen echte vluchtelingen op de vlucht, de meesten voor hun eigen regering.
Piet / Jeugdzorg
In China staan zoveel woningen leeg dat geheel Duitsland daarin gehuisvest kan worden, China heeft het VN Vluchtelingen verdrag ondertekend, maar kent aan vrijwel niemand een asielstatus toe. China en Afghanistan liggen desalniettemin erg dicht bij elkaar! Ziehier de oplossing.
Ab / beleidsmedewerker
In de landelijke politiek wordt een verband gelegd tussen asielinstroom en woningnood. Dat is een erg dom verband, deze twee zaken moet men separaat beschouwen. Het betekent namelijk dat als we wel voldoende woningen zijn, de asielinstroom gewoon kan doorgaan. En dat is ook niet de bedoeling. Vluchtelingenhulp is fantastisch, maar asielrecht sluit niet meer aan op de huidige werkelijkheid. We werpen allerlei belemmeringen op, politici kijken weg bij push backs, we willen het eigenlijk niet meer, maar toch gaan we ermee door. Alleen de rijksten, de sterksten en de slimsten kunnen ons land nog bereiken om in Ter Apel een aanvraag te doen. En dat is niet in de geest van het VN Vluchtelingenverdrag.

Gemeenten, echter, mogen wel aangeven aan het Rijk dat het praktisch gezien niet gaat. Spijtig is dat D66 zoveel zetels heeft gekregen. Kaag en Sjoerdsma komen uit de asiel industrie en dat merk je. Dat zal niet positief uitpakken in het coalitie akkoord.
Piet / Jeugdzorg
De landelijke politiek doet net alsof de asielinstroom het grote probleem is voor de woningmarkt. Van de instroom krijgt maar 30-50% een status. 60% van de bevolkingsgroei is arbeidsmigratie uit het voormalig Oostblok. Natuurlijk moet Nederland echt iets doen aan vluchtelingenhulp, maar dat doen we niet door “de rijksten, de sterksten en de slimsten” die door alle barricades heen breken hier een status te verlenen. Een dommer beleid bestaat niet. Het grootste knelpunt blijft echter de arbeidsmigratie. Daar zit een werkgevers lobby achter, dus daar hoor je onze vrienden van JA21 etc. niet over. De werkgevers wil deze partij te vriend houden. Volgens het partijprogramma van deze partij moet Europa met een oplossing komen. Lekker makkelijk!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@Bart: Ik begrijp dat Asielinstroom en woningnood twee gescheiden zaken zijn en dat je naar een structureel ander migratiebeleid toe moet. We kunnen de bevolkingsgroei ook helemaal niet aan. Er moet een miljoen woningen bij maar we hebben daar de arbeidskrachten (de bouwvakkers) helemaal niet (meer) voor. Dat neemt niet weg dat het op dit moment wringt dat gemeenten worden gedwongen om onderdak aan asielzoekers te bieden terwijl het al niet eens lukt om om de mensen die hier al waren fatsoenlijk te huisvesten. Daar komt bij dat het huisvestingsprobleem gecreëerd is door het rijk zelf. Met het aantreden van het eerste kabinet Rutte is ook het ministerie van volkshuisvesting opgeheven want dat kon de markt prima zelf regelen.

Ten aanzien van de opvang van vluchtelingen: Misschien moet je daar geen overheidstaak meer van maken. Dan kunnen alle mensen die vinden dat wij vluchtelingen hier moeten opvangen zelf bepalen of ze iemand in huis willen nemen of niet en daar zelf ook de kosten van dragen.



Ab / beleidsmedewerker
@Zipje: Strikt genomen, iemand die vlucht, daar moet je opvang voor regelen, woningnood of niet. Uiteindelijk moeten we die twee zaken wel samenbrengen. Maar dat doet het rijk niet!! Ze gooien het over de schutting en geven gemeenten de schuld. Zeggen dat je iemand terug moet sturen naar een oorlogsgebied omdat je geen huis hebt, dat is nooit een goed argument. Dat moeten politici beseffen. In Libanon zitten miljoenen Syriers omder erbarmelijke omstandigheden. Volgens hun normen hebben we hier ruimte genoeg.
Advertentie