Advertentie
sociaal / Nieuws

'Slechts 1 procent aanmeldingen in doelgroepenregister'

In Noordoost Brabant is de situatie nijpend, zegt Steetsel directeur van IBN arbeidsintegratie.

24 november 2015

Van de 100 mensen die de afgelopen tijd in Noordoost Brabant bij het UWV zijn aangemeld voor het doelgroepenregister, is slechts één persoon ook daadwerkelijk in dat register opgenomen. Dat zegt Leonard Steetsel, directeur van IBN arbeidsintegratie.

Bak is leeg
In Noordoost Brabant is de situatie nijpend, zegt Steetsel. De afgelopen drie jaar zijn jaarlijks 350 mensen met een beperking aan een baan geholpen. De mensen met een Sw-indicatie en de Wajongers, die automatisch opgenomen zijn in het register, zijn dus al vaak aan de slag. ‘Dat betekent dat onze ‘bak’ leeg is en er nieuwe aanwas moet komen’, schrijft Steetsel in zijn blog. Op dit moment zijn er volgens hem 40 vacatures die niet vervuld kunnen worden.


Afspraken nakomen 

Dat er van de 100 mensen die door gemeenten worden voorgedragen 99 niet aan de criteria voldoen, wijst er volgens Steetsel op dat de criteria niet kloppen. ‘Gemeenten zijn inmiddels zover dat ze het nut er niet meer van inzien om mensen aan te melden bij het UWV. Hoe komen wij dan aan voldoende nieuwe medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt? En hoe kunnen werkgevers dan hun afspraken uit het sociaal akkoord nakomen?’


Boete boven het hoofd
Volgens Steetsel staat de wet- en regelgeving werkgevers in de weg. Werkgevers zijn voorzichtig geworden mensen aan te nemen, want als die geen verklaring van het doelgroepenregister krijgen, tellen ze niet mee en hangt hen een boete boven het hoofd. Hij hekelt het feit dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Werkgelegenheid) niet van plan is de criteria voor het doelgroepenregister aan te passen. ‘En dat terwijl er bijna dagelijks mensen bij ons aankloppen die graag willen werken, maar dat zelfstandig niet voor elkaar krijgen.’


20 procent landelijk
Landelijk gezien wordt zo’n 20 procent van de mensen die gemeenten aanmelden voor het doelgroepenregister toegelaten. Waarom in Noordoost Brabant het percentage zo laag is, is niet bekend. Steetsel was vandaag niet bereikbaar om een toelichting hierover te geven. De discussie over de strenge keuring van het UWV is niet nieuw. Onder meer Divosa pleit al langer voor een uitbreiding. Eerder paste Klijnsma de regels van het register aan zodat gemeenten geen 800 euro per keuring meer hoeven te betalen. Ook stromen kinderen die van het speciaal onderwijs komen sinds kort rechtstreeks in het doelgroepregister in.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

AE Gille / gepensioneerd controller
Vroeger had je voor die doelgroep speciale bedrijven ook wel sociale werkplaatsen genoemd. Daar konden deze mensen zonder de werkstress nuttige arbeid verrichten.
Dat was te duur dus hebben we dat maar opgeheven.
De kosten van de wsw waren transparant. Wat deze tot mislukken gedoemde exersitie gaat kosten zullen we wel nooit horen.
Een fatsoenlijke beloning conform een cao zullen ze niet krijgen.
Kort om open de werkplaatsen maar weer, als het dan moet tegen een beloning op niveau minimumloon.
Gegarandeerd kan het goedkoper dan de verzinsels van de goedgemutste staatssecretaris.



Advertentie