Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Groningse gaskraan op de waakvlam

De gaskraan in Groningen wordt volgend jaar toch voor bijna de helft dichtgedraaid. Maar wel met een slag om de arm.

ANP
26 september 2022
gasboring.jpg

Het kabinet draait komend gasjaar (vanaf 1 oktober) de Groningse gaskraan toch verder dicht. Het Groningenveld wordt op de 'waakvlam' gezet, wat betekent dat er een minimale hoeveelheid gas wordt gewonnen. Het gaat om 2,8 miljard kubieke meter gas, meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief.

Projectleider Warmtetransitie en Netcongestie

JS Consultancy
Projectleider Warmtetransitie en Netcongestie

Raadsadviseur / Plaatsvervangend Griffier

Gemeente Maashorst
Raadsadviseur / Plaatsvervangend Griffier

Onzekerheden

Voor dit gasjaar, dat eind september afloopt, stond het winningsplafond op ongeveer 4,5 miljard kuub gas. Het was al langer bekend dat het kabinet de gaskraan wil dichtdraaien, maar door de oorlog in Oekraïne en het tekort aan gas als gevolg daarvan, ontstonden veel onzekerheden.

Geopolitiek

Volgend najaar, en uiterlijk 2024, wil het kabinet de gaskraan helemaal dichtdraaien. Maar Vijlbrief houdt hierbij nog een slag om de arm: de winning uit het Groningenveld kan naar nul 'als de geopolitieke situatie het toelaat'. De harde belofte dat het gasveld dan dichtgaat wilde het kabinet steeds niet maken, mede vanwege de oorlog in Oekraïne. Wel benadrukt het kabinet steeds dat het een allerlaatste optie zou zijn, mocht Nederland wat betreft gaslevering in de problemen komen.

Verder open

Dat het veld dichtgaat heeft te maken met de aardbevingen waar Groningen al jaren last van heeft. Zaterdag was er nog een aardbeving met een kracht van 2,7 op de schaal van Richter bij Uithuizermeeden. Nu de gasprijzen oplopen, zijn er stemmen die oproepen om meer gas uit het Groningenveld te halen en van de opbrengsten bijvoorbeeld ook Groningers te compenseren voor de geleden schade. Maar het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt al langer dat het niet veilig is om de gaskraan verder open te draaien.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie