Advertentie
ruimte en milieu / Column

Gewoon omdat het nu kan

Nu het corona-virus onze klassieke economie abrupt stillegt, is het een interessant moment om na te denken over alternatieven voor onze fragiele wereldeconomie. Over een hervorming waarmee we ons minder afhankelijk maken van vervuilende mondiale werkwijzen en de grilligheid van financiële systemen.

03 april 2020

Nu het Corona-virus onze klassieke economie abrupt stillegt, is het een interessant moment om na te denken over alternatieven voor onze fragiele wereldeconomie. Over een hervorming waarmee we ons minder afhankelijk maken van vervuilende mondiale werkwijzen en de grilligheid van financiële systemen. 

Het is tekenend dat sommige mensen zich meer zorgen maken over de gezondheid van financiële markten dan over hun eigen gezondheid. Stop het doemdenken en benut de kansen die deze bijzondere tijd ons biedt. Maak werk van een duurzame economie, juist nu.

Neem nou onze vliegverslaving. Groei van de luchtvaartsector is inmiddels een politiek doel. Vooral rechtse bestuurders dromen ongetwijfeld van een wet die ’s lands ingezetenen verplicht om minimaal vijf maal per jaar met een vliegende prijsvechter op pad te gaan. Maar de vliegwoede is ineens voorbij. Het weekendje shoppen in New York, die werkconferentie in Cannes of de antistressweek in Portugal: nu even niet. De lucht is weer helderblauw, de vogels zingen luidkeels en mensen groeten elkaar op straat. We staan stil en ontdekken dat het anders kan. We hoeven niet per se weer een nieuw overhemd, dat groepsoverleg kan met videobellen en die vliegreis naar Portugal levert juist stress op. We veranderen ons gedrag acuut. Niet omdat het kan, maar omdat het moet.

Ineens wordt pijnlijk duidelijk wat primaire beroepen zijn én wat globalisering ons nu echt oplevert: een gevecht om mondkapjes, handgels en beademingsmachines. Natuurlijk konden we die prima zelf produceren, maar economische regels en bureaucratie zaten ons in de weg. Maar op is op en als de nood aan de man is, verdwijnen regels als sneeuw voor de zon. Creatieve ondernemers bouwen productielijnen in recordtempo om, overheden elimineren bureaucratische rompslomp en zijn zelfs bereid om een eerlijke prijs voor spullen van eigen bodem te betalen. Want doe je dat niet, dan zit je ineens zonder medicijnen en hulpmiddelen.

Wil je verduurzamen, grijp dan nu je kans, want alles is vloeibaar. Decentraliseer en maak samen met je eigen inwoners en ondernemers werk van de energietransitie en de circulaire economie. Bouw samen aan een duurzaam ecosysteem waarin afval grondstof is, waarin alle inwoners profiteren van lokale energieoplossingen en arbeid prevaleert boven kapitaal. Stel je minder afhankelijk op en vecht voor meer autonomie. Ontdek de mogelijkheden van urban farming, realiseer markhallen voor streekproducten en bouw die grondstoffenhub waar ondernemers afval direct omtoveren in producten.

Vaste patronen zijn doorbroken en hopelijk houden we die flexibiliteit nog lang vast, zodat we groene innovatie een eerlijke kans kunnen geven. Want dat ‘grijs’ valsspeelt, daar is inmiddels bijna iedereen van overtuigd: grijs pleegt roofbouw op de planeet en verpest ons klimaat. Verduurzaming biedt je gemeente kansen om werk te maken van een fijner leefklimaat én een sterkere lokale economie. Help als gemeente mee aan nieuwe kaders en vernieuw blijvend de spelregels. Want je bewijst deze weken glansrijk dat regels niet in beton gegoten zijn. Dus vergroen je gemeente nu. Niet alleen omdat het moet, maar gewoon omdat het nú kan.

René Notenbomer

Lees hier meer columns van René Notenbomer

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Nou, René, tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren...
Krijn van Stenis
Natuurlijk René, laten we even snel de corona-crisis gebruiken om een aantal lastige besluiten er versneld door heen te jassen. Minister Van Veldhoven heeft al het goede voorbeeld (NOT) gegeven door de ingangsdatum van de Omgevingswet eenzijdig (zonder Kamerdebat!) uit te stellen. En er zullen, naar te vrezen is, nog wel meer van dit soort ondemocratische besluiten in crisistijd worden genomen.
Advertentie