ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Doetinchem combineert duurzaamheid, lichtcomfort en veiligheid op straat

Nieuwste TownTune LED-kegel voor toekomstgerichte steden van nu.

08 februari 2022
Doetinchem

Doetinchem heeft de primeur: het is de eerste gemeente in Nederland die als pilot Philips’ nieuwe TownTune Conic Comfort Bowl heeft. Deze jongste telg uit de TownTune-familie past er naadloos in de wijk Overstegen. TownTune CCB werd speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkeld. Hij combineert LED met optimaal lichtcomfort en een veilig gevoel op straat, en is grotendeels gemaakt van circulaire componenten.

TownTune’s minimalistische vorm doet denken aan het bekende kegelmodel. Via allerlei accessoires kan de armatuur makkelijk worden afgestemd op zijn omgeving. “De TownTune CCB gaat veel verder dan de oude kegel”, zegt accountmanager Herco Kruiper van Signify. “Hij combineert energiebesparing met comfortabel straatlicht en een sterk gevoel van veiligheid, een bij LED unieke combinatie. Hij kan ook worden gekoppeld aan connected verlichtingssystemen voor extra duurzaamheid. Maar ook zonder die koppeling biedt hij veel mogelijkheden voor extra energiebesparing. TownTune CCB is zeer geschikt voor toekomstgerichte steden van nu die hoge eisen stellen aan duurzaamheid en circulariteit.”

European Green Deal

De armatuur sluit goed aan bij gemeenten die écht werk willen maken van de European Green Deal. Zo worden voor de TownTune CCB veel circulaire componenten gebruikt. Die kunnen aan het einde van hun levensduur worden ingenomen voor hergebruik, wat een enorme besparing op CO2-uitstoot betekent. Voor gemeentes die geïnteresseerd zijn in de armatuur valt er daarnaast veel te kiezen, weet Kruiper. “Denk bijvoorbeeld aan onze LEDGINE-optieken. Gemeenten kiezen uit een ruim assortiment het optiek dat het beste aansluit bij hun verlichtingsinfrastructuur. Er is volop keuze uit optieken en lichtkleuren, zodat er altijd een perfecte balans is tussen lichtafgifte, levensduur, energiekosten en onderhoudskosten. Elke armatuur werkt met de Philips Service tag. Dit is een systeem voor makkelijk en snel onderhouden en installeren, dat werkt met unieke QR-codes. Voor onderhoudspartijen is de Philips Service tag ideaal.”

Doetinchem

GentleBeam

De TownTune-familie heeft zich inmiddels bewezen. Helemaal nieuw bij de Conic Comfort Bowl is de kegelvormige GentleBeam-kap. “Die is uniek en geeft zeer comfortabel straatlicht”, legt Kruiper uit. “Door gebruik te maken van een specifieke structuur in de polycarbonaat kap, zorgt de GentleBeam-oplossing voor een comfortabel lichtbeeld zonder dat de voorbijganger erdoor wordt verblind. De kap geeft ook extra sturing aan het licht in de juiste richting.”

Comfort telt weer mee

“TownTune maakt met GentleBeam werk van lichtcomfort op straat en dat is goed nieuws”, vindt OV-beheerder Rob Crop van de gemeente Doetinchem. “Met LED gaat het vaak over energiebesparing. Dat is goed, want we moeten kijken naar de toekomst en de wereld om ons heen. Met de TownTune CCB gaat het gelukkig ook weer echt over lichtcomfort, en is energiebesparing vanzelfsprekend. Met deze TownTune slaat Signify een nieuwe weg in LED in. Dat is een prettige ontwikkeling.”

Beproefde aanvulling

TownTune CCB is een beproefde aanvulling op bestaande armaturen uit de TownTune-familie. Hij is zeer geschikt voor één-op-één vervanging in grote aantallen. Zover is het echter nog niet in Doetinchem, de gemeente die tien jaar geleden besloot om over te stappen op LED, en die een groot deel van haar buitenverlichting aanstuurt via het connected verlichtingssysteem Interact City. “Doetinchem kijkt naar de toekomst en is graag vernieuwend bezig”, zegt Crop. “Het is ook de reden dat wij aan deze pilot deelnemen. Wij zijn zeer benieuwd wat de Town Tune ons voor de toekomst zal brengen.”

Wil je meer informatie over de TownTune Conic Comfort Bowl? Neem dan contact met ons op.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.