Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rotterdam biedt gratis ‘Slim Slopen Tool’ aan

Het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam heeft een rekenmodel ontwikkeld om gebouwen milieuvriendelijker te slopen.

16 februari 2012

Het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam heeft een rekenmodel ontwikkeld om gebouwen milieuvriendelijker te slopen. Het model brengt in beeld wat de milieueffecten zijn van een specifiek sloopproject. De gemeente stelt de Slim Slopen Tool gratis beschikbaar.

Veel sloop komende jaren

‘Bij de bouw is er veel aandacht voor het milieu. Bij de sloop veel minder. Daar willen we verandering in brengen. Zeker nu de komende jaren in Nederland honderden gebouwen gesloopt moeten worden’, zegt projectleider Cor Luijten.

Rekenmodel

Slopen bestaat op milieugebied uit drie onderdelen: het sloopproces, het transport van de materialen die daarbij vrijkomen en het hergebruik daarvan. Het rekenmodel beoordeelt al deze aspecten op de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) en stikstofoxide (NOx), de belangrijkste milieu-indicatoren.

Zelf invullen

Een gemeente kan in het Excelbestand van de Slim Slopen Tool zelf invullen welke materialen bij de sloop vrijkomen en hoeveel. Zo is snel te zien welke sloopmachines het meest geschikt zijn, maar ook of materialen het best verbrand, gestort of hergebruikt kunnen worden, en hoe en waar dat moet gebeuren.

Einde aan discussie

Volgens Luijten maakt het hulpmiddel een einde aan veel discussie: ‘Beslissingen over sloop en hergebruik worden vaak genomen op basis van aannames. Nu is er een feitelijke onderbouwing. Slopers, maar ook eigenaren en gemeenten kunnen in één oogopslag zien wat de milieu-impact is en zo hun beleid beter onderbouwen.’

Liever met hand dan machine

Rotterdam heeft het model bij diverse sloopprojecten getest. Daaruit bleek dat het voor het milieu beter is om met de hand te slopen dan met machines. Handmatig kun je veel fijnmaziger slopen, meer verschillende materialen uitsorteren en deze materialen ook schoner houden. Daardoor zijn ze beter te hergebruiken.

Gratis

Rotterdam stelt de Slim Slopen Tool gratis beschikbaar. ‘Als gemeente hebben we zelf ambitieuze doelen op het gebied van duurzaamheid’, aldus Luijten. ‘Maar we proberen vooral ook andere organisaties mee te krijgen. Hulpmiddelen als deze zijn erg belangrijk. Hoe meer partijen het gaan gebruiken, hoe beter.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P.A..M. Damen / Directeur/eigenaar
Lijkt me een heel goed plan, er gaat al veel te veel verloren, maar hoe en waar kan ik het software downloaden.
Advertentie