Rotterdam biedt gratis ‘Slim Slopen Tool’ aan
Het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam heeft een rekenmodel ontwikkeld om gebouwen milieuvriendelijker te slopen.
Het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam heeft een rekenmodel ontwikkeld om gebouwen milieuvriendelijker te slopen. Het model brengt in beeld wat de milieueffecten zijn van een specifiek sloopproject. De gemeente stelt de Slim Slopen Tool gratis beschikbaar.
Veel sloop komende jaren
‘Bij de bouw is er veel aandacht voor het milieu. Bij de sloop veel minder. Daar willen we verandering in brengen. Zeker nu de komende jaren in Nederland honderden gebouwen gesloopt moeten worden’, zegt projectleider Cor Luijten.
Rekenmodel
Slopen bestaat op milieugebied uit drie onderdelen: het sloopproces, het transport van de materialen die daarbij vrijkomen en het hergebruik daarvan. Het rekenmodel beoordeelt al deze aspecten op de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) en stikstofoxide (NOx), de belangrijkste milieu-indicatoren.
Zelf invullen
Een gemeente kan in het Excelbestand van de Slim Slopen Tool zelf invullen welke materialen bij de sloop vrijkomen en hoeveel. Zo is snel te zien welke sloopmachines het meest geschikt zijn, maar ook of materialen het best verbrand, gestort of hergebruikt kunnen worden, en hoe en waar dat moet gebeuren.
Einde aan discussie
Volgens Luijten maakt het hulpmiddel een einde aan veel discussie: ‘Beslissingen over sloop en hergebruik worden vaak genomen op basis van aannames. Nu is er een feitelijke onderbouwing. Slopers, maar ook eigenaren en gemeenten kunnen in één oogopslag zien wat de milieu-impact is en zo hun beleid beter onderbouwen.’
Liever met hand dan machine
Rotterdam heeft het model bij diverse sloopprojecten getest. Daaruit bleek dat het voor het milieu beter is om met de hand te slopen dan met machines. Handmatig kun je veel fijnmaziger slopen, meer verschillende materialen uitsorteren en deze materialen ook schoner houden. Daardoor zijn ze beter te hergebruiken.
Gratis
Rotterdam stelt de Slim Slopen Tool gratis beschikbaar. ‘Als gemeente hebben we zelf ambitieuze doelen op het gebied van duurzaamheid’, aldus Luijten. ‘Maar we proberen vooral ook andere organisaties mee te krijgen. Hulpmiddelen als deze zijn erg belangrijk. Hoe meer partijen het gaan gebruiken, hoe beter.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.