Provincie steunt bezwaar gasopslag Bergermeer
De provincie Noord-Holland steunt de gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo en Schermer in hun bezwaren tegen de ondergrondse gasopslag in het gebied Bergermeer.
Doordrukken
De provincie verwijt het Rijk dat het plannen wil doordrukken zonder dat daarvoor draagvlak bestaat. Ook vindt de provincie dat de centrale overheid solistisch en niet transparant te werk is gegaan. 'We betreuren de manier waarop het Rijk tot nu toe met de belangen in de regio omgaat', zegt gedeputeerde Jaap Bond.
Aardschokken
De provincie is net als de gemeenten uiterst kritisch over de plaats waar het Rijk boorputten wil slaan, over de beoogde komst van een zogenoemde piekgasinstallatie op bedrijventerrein Boekelermeer aan de zuidkant van Alkmaar en over de onduidelijkheid die er blijft bestaan over het gevaar van aardschokken.
Bedreiging
Voor het slaan van de nieuwe boorputten heeft het Rijk gekozen voor het natuurgebied De Loterijlanden tussen Bergen en Alkmaar, terwijl volgens de milieueffectrapportage een milieuvriendelijker alternatief voorhanden is. De piekgasinstallatie in de Boekelermeer is daarnaast een bedreiging voor een optimale invulling van het bedrijventerrein, aldus Bond. Zo zijn de gevolgen voor de huidige bedrijven als gevolg van zogenoemde risicocirkels onduidelijk. Binnen de cirkels mogen geen ondernemingen zijn gevestigd.
Lichtzinnig
Bond stelt verder dat het Rijk te lichtzinnig omgaat met de angst voor aardschokken in het gebied. 'Er liggen twee rapporten. Het ene zegt dat de gasopslag veilig is, het andere spreekt dit op onderdelen tegen. Het Rijk stelt zich achter de rapportage die zegt dat de veiligheid niet in het geding is. Dan vraag ik me af waarom er geen garantstelling komt voor eventuele schade die aardschokken kunnen veroorzaken. Dat is tot op heden niet gebeurd.'
Tekentafel
Volgens Bond moet het Rijk terug naar de tekentafel, de plannen aanpassen aan de regionale wensen en kosten-batenanalyses doen voor alle alternatieve plannen en combinaties daarvan. In Bergermeer moet de grootste gasopslag van Europa komen. Het plan past in de Nederlandse ambitie de gasrotonde voor Noord- en West-Europa te worden. Met het project is ongeveer 800 miljoen euro gemoeid. Een van de investeerders is het Russische staatsbedrijf Gazprom.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.