Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Tweede leven voor overtollig materieel

Overbodig geworden gereedschap en machines van de gemeente Schouwen-Duivenland hebben via een internationale online veiling een tweede leven gekregen. Het leverde de gemeentelijke kas 93.000 euro op.

27 maart 2013

Een internationale online veiling van overbodig geworden materieel heeft de gemeente Schouwen-Duivenland geen windeieren gelegd. Onder meer trilplaten, lasapparatuur en hydraulische persen zijn inmiddels een tweede leven begonnen in Chili en Suriname. Het leverde de gemeente 93 duizend euro schoon aan de haak op.

Werkplaatsen gesloten

Harry Davidse, hoofd uitvoeringsbedrijf openbare ruimte van Schouwen-Duivenland, kijkt tevreden terug op de veiling. Het is de tweede keer dat de gemeente materiaal dat niet meer nodig was, heeft laten veilen. Een paar jaar geleden zat Schouwen-Duivenland na onder meer een herindeling met veel dubbel gereedschap. Recent werd de organisatie opnieuw tegen het licht gehouden. Werk dat eerst de eigen buitendienst deed, is voor een deel afgestoten. Twee van de vier werkplaatsen werden gesloten. ‘Daarnaast is er binnen ons vakgebied veel veranderd, waardoor bepaalde machines niet meer worden gebruikt’, aldus Davidse.


Internationale online veiling

Alles bij elkaar opgeteld maakte het dat diverse rondfrezen, trilplaten, kleine maaimachines, kolomboormachies, lasapparatuur, hydraulische persen werkloos in loodsen en werkplaatsen stonden. Besloten werd opnieuw in zee te gaan met de firma Troostwijk, die internationale online veilingen organiseert van industrieel materiaal.

Reële prijs en integer

‘Het is een integere en transparante manier van verkoop van spullen’, stelt Davidse. Via zo’n online veiling kan iedereen bieden: van eigen personeel tot aan eigenaren van werkplaatsen waar ook ter wereld, verduidelijkt Davidse. Geen vriendenprijsjes dus voor goed onderhouden gereedschap en machines, maar ‘een reële marktprijs’. Een veiling waarbij de hele overtollige inventaris in een keer op de markt komt, levert volgens Davidse en Stef Hooijman van Troostwijk ook meer op dan wanneer apparaten en machines stuk voor stuk worden verkocht.

Veilingkosten

Davidse had bij aanvang van de veiling gerekend op een opbrengst van zo’n 50.000 euro. Die is uiteindelijk boven de ton uitgekomen, maar na aftrek van tien procent veilingkosten bleef er netto 93.000 euro over. ‘Die tien procent veilingkosten is veel, maar het is het dik waard’, vindt Davidse. De gemeente heeft verder geen omkijken gehad aan de afhandeling van de verkopen, zoals de facturatie. ‘Binnen veertien dagen hadden we het geld op de gemeentelijke bankrekening staan.’ De verkochte spullen zijn inmiddels in containers afgevoerd. Voor zover bekend is Schouwen-Duivenland de enige Nederlandse gemeente die via een internationale online veiling overbodig geworden inventaris aan de man brengt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Behoren voertuigen ook tot de inventaris? Onder andere onze gemeente veilt al vele jaren voertuigen via een internationale autoveiling. Ook wij klagen niet over de opbrengst!
Advertentie