Omstreden Groninger milieuzak blijft
Een succesje voor de gemeentelijke actievoerders voor het behoud van de milieuzak in Grootegast, Leek en Marum. De zak, waarin bewoners drankkartons en kunststof verpakkingsafval verzamelen, mag blijven in de drie gemeenten. De succesformule wordt echter niet uitgebreid in de rest van Nederland.
Milieuzakkoor
Deze week bracht een gelegenheidskoor van raadsleden uit de gemeenten de speciaal gecomponeerde milieuzaksong ten gehore in het gebouw van de Tweede Kamer. De vaste kamercommissie VROM kreeg een petitie overhandigd met ruim 4300 handtekeningen van burgers die de milieuzak aan heel Nederland gunnen.
Alleen in Groningen
Maar helaas, het fenomeen blijft beperkt tot de drie gemeenten in westelijk Groningen. Zij werken al jaren naar tevredenheid met de milieuzak waarin bewoners hun kunststof afval en drankkartons verzamelen. Een milieuboer haalt de zakken op en levert het kunststof af bij een lokaal recyclebedrijf. Op deze manier wordt circa tachtig procent van het kunststof ingezameld, ver boven de landelijke eis van circa veertig procent.
Wel vergoeding
De gemeenten hebben met milieuminister Jacqueline Cramer inmiddels afspraken gemaakt over een vergoeding voor hun ingezamelde plastic. Voorlopig mogen zij als enige in Nederland gebruik blijven maken van de milieuzak. Toch zijn de actievoerders nog niet helemaal tevreden.
Enthousiasme
‘Voor onze inwoners hebben wij het optimale bereikt’, legt de Marumse burgemeester Tjeerd van Bekkum uit. De inwoners betalen per kilo afval en hebben door het verdwijnen van de drankkartons en kunststof verpakkingen flink financieel voordeel behaald. ‘Vorig jaar betaalde ik voor ons gezin met twee kinderen 350 euro, dit jaar nog maar 200 euro. Een ander winstpunt is dat negentig procent van de inwoners de milieuzak gebruikt. Het enthousiasme is enorm.’
Gemiste kans
Juist daarom vindt Van Bekkum het jammer dat andere gemeenten de methode niet mogen invoeren. Cramer wil het komend halfjaar eerst uitzoeken wat de milieueffecten zijn van het scheiden van drankkartons. ‘Maar het scheiden van kunststof verpakkingsafval is vanaf 1 januari 2010 verplicht. Gemeenten moeten nu een systeem opzetten en hun eisen in de aanbesteding formuleren. De zaak uitstellen is een gemiste kans.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.