of 62284 LinkedIn

Zuid-Holland wil inspreken bij Staten Noord-Holland

De provincie Zuid-Holland wil inspreken op de Statenvergadering van de provincie Noord-Holland om haar verbazing te uiten over het besluit van het Noord-Hollandse provinciebestuur om te stoppen met het project Duinpolderweg in de Haarlemmermeer. Dat schrijft ze in een brief aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

De provincie Zuid-Holland wil inspreken op de Statenvergadering van de provincie Noord-Holland om haar verbazing te uiten over het besluit van het Noord-Hollandse provinciebestuur om te stoppen met het project Duinpolderweg in de Haarlemmermeer. Dat schrijft ze in een brief aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Streep

Noord-Holland besloot eind vorige maand om een streep te zetten door de Duinpolderweg, een nieuwe ontsluitingsroute voor de Haarlemmermeer (Noord-Holland) en de Bollenstreek (Zuid-Holland). De provincie wil zich – volgens haar vorig jaar gesloten coalitieakkoord – meer richten op het verbeteren van openbaar vervoer en fietsverbindingen in de grensstreek, en alleen de Bennebroekerweg verbreden.

 

Gevolgen

Andere partners in de stuurgroep over het project, waaronder de provincie Zuid-Holland, de gemeenten in de regio en de Vervoerregio Amsterdam, hebben verbaasd gereageerd op het besluit. Het is nauwelijks onderbouwd, stellen ze, en ze vragen zich af of Noord-Holland zich wel voldoende realiseert welke gevolgen het besluit heeft voor de bereikbaarheid van de regio.

 

Ontoereikend

De maatregelen die Noord-Holland nu wil nemen zijn ontoereikend, zegt Zuid-Holland in de brief. ‘De grootschalige transformatie in Haarlemmermeer van agrarisch gebied naar plekken om te wonen en te werken vraagt om stevige maatregelen om het verkeer in goede banen te leiden. Een samenhangend pakket van maatregelen is nodig om de regio bereikbaar te houden en de ruimtelijke en economische ontwikkelingen mogelijk te maken.’

 

Kou

De overheden die deelnamen aan het project voelen zich in de kou gezet door het besluit van Noord-Holland. Dat de liefde voor de Duinpolderweg in Noord-Holland al enige tijd bekoeld was, bleek wel uit het nieuwe coalitieakkoord van de provincie, maar inmiddels is de procedure voor de realisatie van de weg al bijna afgerond. ‘Het terugdraaien van het Voorkeursbesluit door Noord-Holland, zet de ontwikkelingen en bereikbaarheid van de grensstreek (Noord- en Zuid-Holland) vele jaren terug in de tijd. Wij vinden dit onwenselijk en kunnen de gevolgen hiervan op dit moment onvoldoende overzien. Samen met de partijen in het gebied vragen wij ons dan ook af of we nog wel verder kunnen met woningbouw en economische ontwikkelingen in Haarlemmermeer en Bollenstreek met het oog op de situatie waarin de provincie Noord-Holland ons heeft gebracht.’

 

Inspreken

Zuid-Holland wil haar punt maken op de eerstvolgende vergadering van Provinciale Staten van Noord-Holland waar het punt op de agenda staat. Of dat enig effect zal hebben is de vraag. Het besluit om de Duinpolderweg af te blazen kan hoogstwaarschijnlijk op steun rekenen van de Noord-Hollandse Staten.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Opmerker(orig) op
De weg-is-weg weg. Harry P. heeft ervaring er mee