of 65101 LinkedIn

Winkelleegstand daalt door ombouw tot woningen

De winkelleegstand is vorig jaar fors gedaald. Dat komt waarschijnlijk doordat veel panden zijn omgebouwd tot woningen, meldt onderzoeksbureau Locatus. Het is niet zo dat er sprake is van ‘een opbloeiende retailsector’, die juist lijdt onder de gevolgen van de coronapandemie en lockdownmaatregelen.
1 reactie

De winkelleegstand is vorig jaar fors gedaald. Dat komt waarschijnlijk doordat veel panden zijn omgebouwd tot woningen, meldt onderzoeksbureau Locatus. Het is niet zo dat er sprake is van ‘een opbloeiende retailsector’, die juist lijdt onder de gevolgen van de coronapandemie en lockdownmaatregelen.

Ongekend groot aantal

De leegstand daalde van 7,5 procent aan het begin van 2021 naar 6,8 procent aan het eind van het jaar. In absolute aantallen daalde het aantal leegstaande panden met meer dan 1750 tot ruim 14.500. Locatus noemt dat in een toelichting ‘een ongekend groot aantal’. Volgens het bureau is in veel gevallen niet de achterhalen wat de nieuwe functie van een pand is, ‘maar in de meeste gevallen lijkt dat een woning te zijn’.

 

Toestemming

De woningnood in Nederland is groot en de huizenprijzen zijn enorm gestegen. Dat maakt het aantrekkelijk om leegstaande winkelpanden om te bouwen tot woningen als een gemeente daar toestemming voor geeft. ‘Lang was de prijs van winkelvastgoed op de meeste plekken veel hoger dan de waarde van een woning’, aldus Locatus. ‘Maar door de oplopende leegstand ontstond er een overaanbod van winkelvastgoed en zijn de prijzen voor winkelvastgoed de afgelopen jaren gedaald.’

 

Waarde

Locatus constateert dat het aantal winkelpanden in verhouding het sterkst afneemt in steden met meer dan 100.000 inwoners, buiten de winkelgebieden. Daar is bijna een kwart van de leegstaande panden omgebouwd. ‘Dat het juist op deze plaatsen gebeurt is ook logisch, buiten winkelgebieden is de waarde van winkelvastgoed sowieso lager en juist in grote steden is de meeste behoefte aan woningen.’, aldus het onderzoeksbureau. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bart (Beleidsadviseur) op
Allemaal kapitaalvernietiging door een gebrek aan level playing field tussen online winkelen en fysiek winkelen. Kijk goed naar het personeel bij distributie centra’s en pakketbezorgers: allemaal minimumloon zonder pensioenregeling. Het personeel: hoofdzakelijk uit Polen, Litouwen etc. Op zoek naar een beter bestaan, stuk voor stuk van plan om de sector, zodra het kan, te verlaten. En dat kan hoor, na vijf jaar. Dan heb je een verblijfstitel voor onbepaalde tijd en lonkt de Nederlandse verzorgingsstaat. Terecht, zou ik ook doen, maar de rekening die wordt nu al gepresenteerd in de vorm van een tekort aan woningen etc. Onvoldoende AOW opgebouwd, geen pensioen opgebouwd, op termijn is de rekening nog groter. Hoe kan zich in Nederland een sector opbouwen alleen maar omdat Europa ons een onbeperkt reservoir aan goedkope arbeidskrachten verschaft?

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers