Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Utrecht wil advies over asbest van RIVM

Adviseurs van onder andere de GG en GD hebben de afgelopen dagen steeds beklemtoond dat een gezondheidsonderzoek nutteloos is. Maar omdat de onrust groot is, wil Utrecht advies.

26 juli 2012

De gemeente Utrecht heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om advies gevraagd over een eventueel gezondheidsonderzoek voor de bewoners die hun huis moesten verlaten wegens mogelijke asbestbesmetting. 

Minimaal risico
De gemeente wil helemaal zeker weten dat zo'n onderzoek op dit moment niet nodig en niet zinvol is, zei locoburgemeester Gilbert Isabella woensdag. Adviseurs van onder andere de GG en GD hebben de afgelopen dagen steeds beklemtoond dat een gezondheidsonderzoek nutteloos is. Het risico op gezondheidsschade door ingeademde asbestvezels is volgens hen minimaal. Bovendien openbaart een aan asbest gerelateerde ziekte zich pas 10 tot wel 50 jaar na de besmetting.
 

Helpen

Maar onder de geëvacueerde bewoners blijft de onrust groot. ,,We willen alles doen om hen zo veel mogelijk te helpen en daarom is het RIVM ook om advies gevraagd'', aldus Isabella. Hij verwacht donderdag antwoord te hebben.

Wolfsen

De van vakantie teruggekeerde burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht sprak woensdagavond met ongeveer 15 bewoners van de Utrechtse 'asbestwijk'. Hij bezocht de mensen die zijn ondergebracht in het Mercurehotel in Nieuwegein. Bij aankomst noemde hij de gebeurtenissen ,,heel aangrijpend voor de bewoners''. Tegen de bewoners zei hij dat het heel ingrijpend is ,,als je zo lang niet je huis in mag''.


Serieus genomen

In rustige sfeer, met zijn allen aan een grote tafel, spraken de bewoners met de burgemeester. Zij wilden vooral informatie over of en wanneer ze terug kunnen naar hun huis en gaven aan de informatie tegenstrijdig te vinden. Wolfsen verzekerde hen dat de informatie nu gestroomlijnder zal lopen. De burgemeester kon nog niet zeggen wanneer mensen terug kunnen keren naar hun huizen.

Een aanwezige bewoonster van de Stanleylaan zei dat de komst van Wolfsen ,,een hoop goed maakt. Ik voel me nu serieus genomen''. Zowel Wolfsen als de meegekomen locoburgemeester Gilbert Isabella gaven aan dat ze ook wilden zorgen voor nazorg voor de getroffen mensen. ,,We laten u niet vallen'', zei Isabella. ,,Als u wilt komen we vaker langs'', beloofde Wolfsen.
 

Vakantie
Wolfsen keerde woensdag terug van vakantie. Hij was een week geleden vertrokken voor een fietsvakantie in Engeland. Dinsdag nog besloot het crisisteam in Utrecht dat Wolfsen niet zou terugkeren. De burgemeester zei voortdurend contact ye hebben gehad met Isabella over de asbestzaak, maar wilde nu zelf met de getroffen mensen spreken. Hij zei dat de kritiek die bewoners hebben op de gemeente overigens geen rol heeft gespeeld bij zijn terugkeer.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Het is dieptriest dat de gemeente Utrecht wel over een grote afdeling met niet capabele communicatiedeskundigen beschikt, maar er kennelijk geen enkele bouwinspecteur is met kennis van asbestproblematiek. Alle vakkenis is weggevloeid bij gemeentes. Zulke ontwikkelingen zijn desastreus voor het vertrouwen in de gemeentelijke overheid.
Advertentie