Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Twentse gemeenten toch hoopvol na domper

Het bedrijf Lithium Werks opent toch geen vestiging op de onderzoekscampus op voormalig vliegveld Twente. De regio loopt daardoor ruim 2000 banen mis. Niettemin houden de samenwerkende Twentse gemeenten in de 'Agenda voor Twente' er vertrouwen in dat er toch een grote accuproducent komt op de Technology Base in Enschede.

12 januari 2019

De Twentse gemeenten die samenwerken in de 'Agenda voor Twente' houden er vertrouwen in dat er toch een grote accuproducent komt op de Technology Base in Enschede. Gisteren werd bekend dat het Amerikaanse bedrijf Lithium Werks toch geen vestiging opent op de onderzoekscampus op voormalig vliegveld Twente. De regio loopt daardoor ruim 2000 banen mis.

Met topman in gesprek
De gemeenten gaan met de opgestapte topman Kees Koolen in gesprek in de hoop op de komst van een bedrijf met dezelfde aanzuigende werking als de accuproducent. ‘Koolen heeft gezegd zijn eigen bedrijvigheid te willen concentreren in Twente’, zei voorzitter van ‘Agenda voor Twente Pieter van Zwanenburg, ook wethouder van de gemeente Hof van Twente, tegen RTV Oost.

Vasthouden aan ambities
Het regionale investeringsfonds Oost NL had een lening van 7,5 miljoen euro verstrekt aan het bedrijf. Wat er nu met dat geld gebeurt is nog niet bekend. Volgens de gemeenten is ‘Twents geld voor Twentse investeringen’. ‘Daar houden we aan vast’, aldus Van Zwanenburg. ‘We gaan kijken of we het moeten terughalen of dat we het samen met Koolen proberen in te zetten waarvoor het is bedoeld.’ De ambities van de gemeenten zijn niet veranderd. ‘We moeten nu bepalen hoe we die ambities in energieopslag en distributie toch kunnen vormgeven.’

Domper
‘Dit komt als een domper’, reageerde de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum (CDA) tegenover dezelfde zender. Van Hijum had er niet goed van geslapen, nadat hij donderdagavond hoorde dat de plannen niet doorgaan. ‘Wij zagen echt kansen voor deze ontwikkeling. Verschillende partijen en ook het bedrijf zelf hebben veel tijd en energie gestoken in het uitwerken van de plannen. Dit nieuws komt als een mokerslag.’

Beleid doorzetten
Van Hijum kan nog niet inschatten wat de gevolgen zijn voor de ontwikkeling van de Technology Base. ‘Aankomende week gaan we alles goed in beeld brengen. Wat mij betreft wordt het beleid, zoals dat door de provincie is ingezet, doorgezet.’ De gedeputeerde kreeg eerder veel kritiek op het goedkeuren van het verstrekken van de lening. Hij gaat ervan uit dat het bedrag wordt terugbetaald.

Spoeddebat
De Overijsselse PVV-Statenfractie heeft alvast een spoeddebat aangevraagd over de kwestie. Of dat steun krijgt van alle andere fracties is nog niet bekend. De PVV wil van Gedeputeerde Staten weten of het businessplan van Lithium Werks wel voldoende onderbouwd is geweest en hoe het kan dat bij de provincie Overijssel de indruk werd gewekt dat alles rond was.

Luchtfietserij
Ook wil de PVV weten wat de rol van Oost NL en Van Hijum was in het proces rondom het verstrekken van de lening aan het bedrijf.  PVV-fractievoorzitter Erik Veltmeijer vermoedt dat er sprake is geweest van ‘luchtfietserij’ rondom de vestiging van het bedrijf en de gedeputeerde daarin mee is gegaan. Daarna zou de provincie onder tijdsdruk akkoord zijn gegaan met de lening.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie