of 64204 LinkedIn

Sociale status Vogelaarwijken stijgt ietsje

De onderzoekers van het SCP bepaalden de status van de wijken door te kijken naar een aantal kenmerken, zoals de opleiding en de positie op de arbeidsmarkt van de inwoners
Reageer

De sociale status van wijken in Nederland is gemiddeld gezien iets gestegen. Dat meldde het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) maandag. Anderzijds gaan de zogenoemde Vogelaarwijken maar lichtjes vooruit en takelen de wijken met vooral woningen uit de jaren ’60 en ’70 juist iets af.

Populariteit
Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport ‘Statusontwikkeling van wijken in Nederland’. De onderzoekers van het SCP bepaalden de status van de wijken door te kijken naar een aantal kenmerken, zoals de opleiding , het inkomen en de positie op de arbeidsmarkt van de inwoners. Er werd bewust niet gekeken naar de populariteit of de prestige van de wijk.

Bouwperiode
Volgens de onderzoekers hangt de status vooral samen met de periode waarin de wijken zijn gebouwd. Zo doen wijken waar mensen wonen die de afgelopen 20 jaar vooroorlogse woningen hebben opgeknapt het erg goed. En ook wijken met nieuwe woningen doen het goed, inclusief de Vinex-wijken. Over heel Nederland bezien, is de sociale status van wijken gemiddeld iets vooruit gegaan, vooral door de nieuwbouw en het stijgen van het opleidingsniveau. De provincies die het meest vooruit gingen waren Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Jaren ’60 en ’70
Wijken met huizen die in de jaren ’60 en ’70 zijn gebouwd gaan juist achteruit: de gemiddeld wat hoger opgeleide bewoners vertrekken en de vaak slecht gebouwde huizen raken in verval. Bovendien blijkt dit proces lastig tegen te gaan, aangezien mensen met een lage status juist naar deze wijken toe trekken.

Vogelaarwijken
De onderzoekers kwamen ook tot de ontdekking dat de Vogelaarwijken, wijken met veel problemen en achterstanden, het nog altijd niet goed doen en onderaan bungelen wat betreft status. Tussen 1998 en 2006 daalde de status nog, maar inmiddels worden er kleine verbeteringen geboekt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.