of 58952 LinkedIn

Raad van State dreigt VROM met dwangsom

Reageer
Minister Jacqueline Cramer van VROM moet binnen vier weken een nieuwe beslissing nemen over een aan de gemeente Onderbanken opgelegde dwangmaatregel die boskap mogelijk maakte. Als de minister niet binnen vier weken beslist, legt de Raad van State haar een dwangsom op.

Diew ie uitspraak deed de Raad van State vrijdag naar aanleiding van het beroep van onder anderen de gemeente Onderbanken tegen het uitblijven van een nieuwe beslissing van de minister. Het gaat hier om het vervolg op eerdere uitspraken van 18 juli 2007 en 29 april 2008 van de raad, waarbij de minister opgedragen werd een nieuw besluit te nemen inzake de aan Onderbanken opgelegde boskap ten gunste van de NAVO/Awacs-vliegbasis in Geilenkirchen.

 

VROM laat weten de uitspraak nog te bestuderen, maar dat Cramer tijdig een besluit zal nemen. Volgens een woordvoerder gaat het om een besluit dat destijds niet voldoende onderbouwd is.

 

De vorige minister van VROM, Sybilla Dekker, legde op 3 augustus 2005 aan Onderbanken een dwangmaatregel op. Op die manier kon vervolgens op verzoek van de NAVO zes hectare bos bij het AWACS-vliegveld gekapt worden. Onderbanken en de Vereniging Stop AWACS maakten bezwaar tegen deze dwangmaatregel. De minister verwierp die bezwaren en het bos werd gekapt.

 

De Raad van State vernietigde in juli 2007 de afwijzing van de bezwaren door de minister. Cramer moest binnen zes weken een nieuw besluit nemen over de bezwaren. Dat deed ze niet. Daarop stapten Onderbanken en Stop AWACS opnieuw naar de Raad, die op 29 april de minister voor de tweede maal sommeerde een besluit in deze zaak te nemen. Ook dat verzuimde ze.

 

Wel trok Cramer onder druk van de Tweede Kamer de eerder opgelegde dwangmaatregel tegen Onderbanken in. Maar dat staat volgens de bezwaarmakers niet gelijk aan het nemen van een nieuw besluit. De Raad van State verklaarde het nieuwe beroep vrijdag gegrond. Voor elke dag dat de minister na de termijn van vier weken geen besluit neemt, moet ze aan Onderbanken en Stop AWACS een dwangsom betalen van duizend euro, met een maximum van honderdduizend euro.

 

Zie ook:
'Geluidsoverlast Awacs nog erger dan verwacht' (31/07/2008)
Strijd Schinveldse Bos nog niet gestreden (20/06/2008)
Raad van State tikt minister Cramer op de vingers (05/05/2008)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.