Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincies hebben geld natuurakkoord 'hard nodig'

Onder het deze week gesloten NatuurPact tussen rijk en provincies worden de laatste verantwoordelijk voor het natuurbeheer. Ze hebben daarvoor 375 miljoen per jaar te besteden.

20 september 2013

'Hard nodig'. Zo noemt Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk de 200 miljoen euro extra die het rijk de komende jaren naar de provincies overmaakt voor natuurbeleid. Het levert 40.000 (indirecte) banen en 80.000 hectare nieuwe natuur op. Maar de corridor OostvaardersWold wordt er niet mee aangelegd

Extra geld weegt niet op tegen bezuining

Het extra geld is onderdeel van het natuurakkoord dat de provincies deze week met staatssecretaris Dijksma hebben gesloten. De provincies worden verantwoordelijk voor het natuurbeleid. Het Rijk trekt daarvoor tot 2018 800 miljoen euro uit, en daarna 200 miljoen per jaar. 'Maar vergeet niet: al met al is het nog een bezuiniging van rond de 40 procent vergeleken met het budget dat we enkele jaren geleden hadden’, aldus Van Dijk (CDA).

Regie bij provincie

Hij onderhandelde namens het IPO met de staatssecretaris over de voorwaarden van het pact. Hij is blij dat de regie van het natuurbeleid nu geheel bij de provincies komt te liggen. Inclusief een eigen bijdrage van rond de 70 miljoen euro hebben zij daar nu rond de 370 miljoen per jaar voor te besteden.


Doorbraak
Een groot deel zal op gaan aan het beheer van bestaande natuur, maar er komt ook 80.000 hectare nieuwe natuur bij. Dit wordt door het hele land verspreid, elke provincie krijgt naar evenredigheid een deel van het geld. Grootste doorbraak van het akkoord noemt Van Dijk het idee dat natuurbeheer geen luxe is maar een economische noodzaak. ‘Met deze investeringen nemen we negatieve milieueffecten weg van nieuwe infrastructuur. Dat maakt de weg vrij voor de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen en andere projecten. In totaal levert dat rond de 39.000 banen op. Daar komen da ook nog 1000 mensen bij die de nieuwe natuur gaan aanleggen en onderhouden, de bosarbeider en de wachters zeg maar.’

OostvaardersWold niet afgemaakt 

Een woordvoerster van de provincie Flevoland liet donderdag weten dat het extra geld niet zal worden gebruikt om de passage OostvaardersWold alsnog aan te leggen. Deze geplande en al half aangelegde corridor tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwezoom was het meest opvallende project dat door de bezuinigingen van het vorige kabinet niet door kon gaan. Dit leidde tot een bestuurscrisis waarbij het provinciebestuur van Flevoland aftrad, om na een paar dagen weer vrijwel compleet terug te keren.

Natuur elders versterken

Reden voor de provincie om zich niet opnieuw te branden aan het project. ‘Het nieuwe beleid is om elders de natuur te versterken, de ontwikkeling van de corridor is stopgezet,’aldus de woordvoerster. ‘Stukken land die we al hadden in de passage worden zoveel mogelijk uitgeruild tegen natuurterrein op andere plaatsen.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

European Multilateral Law Service Group / Woordvoerder
Hard nodig'. Zo noemt Gelders gedeputeerde de 200 miljoen euro extra die het rijk de komende jaren naar de provincies overmaakt voor natuurbeleid.

Echter over de oneigenlijke verkrijgingen van gronden door de z.n. TBO,s van de Staat de Nederlanden. (staatssteun-casus) rept deze bestuurder niet.

Het beroep van de provincies e.a. is niet-ontvankelijk verklaard door het Europese Hof van Justitie te Luxemburg. Ingevolge het VWEU dient de Staat een verhaalsactie (terug-vordering) in te leiden. Eerst even dat vlekje met de 12 Landschappen wegwerken Mw. Dijksma !
A.van Wingerden / Docent
Niet wachten maar doorgaan met de opening naar de overige natuurgebieden brengt veel werkgelegenheid met zich mee, nog meer aanzien in natuurontwikkeling in Europa er zijn alleen maar positieve zaken op te noemen
Advertentie