of 60264 LinkedIn

Primeur: Utrecht mag ‘gasklevers’ hun gas ontzeggen

Dankzij een recente aanpassing van de Crisis- en Herstelwet kan Utrecht als eerste Nederlandse gemeente burgers uiteindelijk dwingen van het gas af te gaan. Het gaat om een pilot in het Programma Aardgasvrije wijken onder 4.400 woningen in de wijk Overvecht-Noord.

Dankzij een recente aanpassing van de Crisis- en Herstelwet kan Utrecht als eerste Nederlandse gemeente burgers uiteindelijk dwingen van het gas af te gaan. Het gaat om een pilot in het Programma aardgasvrije wijken onder 4.400 woningen in de wijk Overvecht-Noord.

Artikel 7ag

Utrecht wil in 2050 geheel aardgasvrij zijn. Om die doelstellingen te kunnen halen, moet in 2030 een derde deel van de stad van het gas af zijn, waaronder Overvecht-Noord. Van de achtduizend woningen in deze wijk zijn er bijna 4.400 die alleen nog voor het koken van aardgas afhankelijk zijn en hun overige energie van een warmtenet betrekken. De bewoners van die 4.400 woningen kan de gemeente dankzij artikel 7ag van de Crisis- en Herstelwet via een Algemene maatregel van Bestuur straks dwingen het gas op te geven.


Zo weinig mogelijk
Volgens gemeentewoordvoerder Matthijs Keuning gaat het om een ultimum remedium dat Utrecht liever niet wil inzetten. ‘Bewoners krijgen de tijd om over het aanbod na te denken. Het is denkbaar dat een beperkt aantal bewoners niet op het aanbod ingaat. Om te voorkomen dat voor dit beperkte aantal de kookgasleidingen toch moeten worden vervangen – wat zeer kostbaar is en vanaf 2030 onnodig omdat de leidingen dan sowieso verwijderd moeten worden – bestudeert de gemeente de mogelijkheid om onder voorwaarden geen kookgas meer te laten leveren.’

Redelijk alternatief
Hier is de wettelijke regeling voor in voorbereiding via de Crisis- en herstelwet. ‘We willen mensen een redelijk alternatief bieden’, stelt Keuning. ‘Inwoners  kunnen volledig worden ontzorgd en moeten er financieel niet op achteruit gaan. Maar we moeten er rekening mee houden dat niet iedereen op het aanbod ingaat. Voor dit soort gevallen heb je nu een stok achter de deur.’

 

Corporaties
De 4.400 woningen in Overvecht-Noord zijn merendeels in handen van corporaties, een klein deel is particulier bezit. Hoewel de uiterste afsluittermijn nog tien jaar weg is, zullen de gasstellen van deze 4.400 woningen uiterlijk in 2024 worden vervangen, omdat Stedin met het onderhoud niet kan wachten tot 2030.


Vijftal gasklevers
De discussie over uitbreiding van de gemeentelijke instrumenten in de energietransitie laaide afgelopen najaar op. Toen bleek dat voor een vijftal hardnekkige ‘gasklevers’ in de Purmerendse wijk Overwhere, eveneens onderdeel van het Programma aardgasvrije wijken, een nieuw gasnet-light moest worden aangelegd. Dit terwijl de gemeente alle kosten van de energieverandering op zich nam en desgewenst ook de noodzakelijke aanpassingen in de woning verzorgde.     


Aanbod rond
Deze maand ontvingen de bewoners van de 4.400 woningen in Overvecht-Noord een brief over het voornemen van Stedin, de gemeente en woningcorporaties Bo-Ex, Mitros en Portaal. Voor deze zomer verwachten de partijen het aanbod rond te hebben dat aan de bewoners kan worden gedaan. Dan kan door de Utrechtse raad, na consultatie van alle betrokken partijen, besloten worden of de aanpak wordt doorgezet. Eind 2022 verwacht Utrecht in beeld te hebben wie vrijwillig op elektrisch koken overgaat. Vanaf 2023 kan dan de Crisis- en Herstelwet worden ingezet voor de weigeraars, mocht dat nodig zijn. Zo kan vervanging van gasleidingen vanaf 2024 worden voorkomen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door arkesteijn (bestuurder) op
het lijkt wel of we in een totalitaire staat zijn beland. gas is juist als overgang naar bv waterstof een uitstekende keuzen, doe eerst de kolen centrales dicht en faseer langzaam naar een andere situatie en stop met direct met BIOMASSA centrales dat is pas echt erg net zo erg als kolen centrales. maar ga mensen niet dwingen om een peperdure water pomp aan te schaffen die zo als nu al blijkt helemaal niet voldoende verwarmd en men moet bij verwarmen ,ja juist met electriciteit. het Electricitiets net is bij lange na niet goed genoeg om al de nodige electriciteit te vervoeren en bovendien leidt dit gas verbod af van de echte reden : het sluiten van het Groningse gas veld, dat moet publicitair goed vallen bij de burger terwijl er gas genoeg is in de wereld ook groen gas ,ga daar eens mee aan de slag en laat iedere burger ZELF beslissen wat voor hem het beste is in zijn situatie.
Door Harm Kootstra (oud wethouder) op
De centrale overheid kan dit gemakkelijk betalen hebben genoeg verdiend aan het Gronings gas. 2019 is er 4 miljard overgebleven van de rijksbegroting dus regering betaal het maar zonder belasting verhoging.
Door Richard (privé) op
West Nederland ligt 3 meter onder de zeespiegel, Gronings gas moet in de grond blijven. Voor klimaat en tegen aardbevingen moeten we van het aardgas af. Als je nu nog je kop in het zand steekt dat het klimaat niet verandert snuif je vast asbest op en rook je Havana sigaren over de longen voor de lol.
Waterstofgas pomp je niet op, dat moet je maken en is duur. Het is niet veel omhanden, al helemaal niet om huizen mee te verwarmen. Om een paar 'gasklevers' te voorzien van een gasnet op kosten van de belastingbetaler is veel te duur en onnodig. Gaat erom of de bewoners niet meer moeten betalen voor hun energierekening. Voor de rest lijkt me dit een democratisch besluit. Dat je het er niet mee eens bent maakt het niet minder democratisch.
Door Observator (genpensioneerd ambtenaar) op
Laat die gasleidingen toch liggen. Straks hebben we ze nodig voor het transport van waterstofgas als ultieme vervanger van het aardgas.
Door Observator (genpensioneerd ambtenaar) op
Laat die gasleidingen toch liggen. Straks hebben we ze nodig voor het transport van waterstofgas als ultieme vervanger van het aardgas.
Door Mark op
Zo iets van. WIJ bepalen en jij zult volgen, hoe dan ook. Van democratie is allang geen sprake meer. En het bijzondere is dat de Nederlander dan ook maar volgt.
Door Karel (gepensioneerd ambtenaar) op
Dictatuur? Maar ja, het politieke bewind in Utrecht zegt genoeg. En als we massaal van het gas af zijn zeggen we" hoe hebben we het ooit zo ver laten komen!" Klimaatgekte, dat dat is het. We zijn helemaal van het pad af. Er rest nog één hoop: de verkiezingen van volgend jaar.
Door Frank op
‘We willen mensen een redelijk alternatief bieden’, stelt Keuning. ‘En anders dwingen we ze gewoon om ons redelijk alternatief te accepteren.' Even verderop in Binnenlands Bestuur een artikel over "meer naar de burger luisteren" ten spijt. Er zijn redelijke alternatieven voor Gronings gas, dat prima via ons gasnetwerk kan worden verdeeld. Maar daar mogen burgers niet aan.
Door Diederik op
We zijn inderdaad langzaam gek aan het worden in Nederland. Oostblokpraktijken, en dat biedt weer kans voor het stoken op kolen of een allesbrander.
Door Diederik op
We zijn inderdaad langzaam gek aan het worden in Nederland. Oostblokpraktijken, en dat biedt weer kans voor het stoken op kolen of een allesbrander.