Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Miljoen woningen voor 2030 is niet realistisch'

De topmannen van drie grote bouwbedrijven in Nederland voorspellen dat in het huidige tempo slechts de helft van de één miljoen benodigde huizen wordt gebouwd voor 2030. Dat zeggen ze zaterdag in De Telegraaf.

05 januari 2019
woningbouw.jpg

De topmannen van drie grote bouwbedrijven in Nederland voorspellen dat in het huidige tempo slechts de helft van de één miljoen benodigde huizen wordt gebouwd voor 2030. Gemeenten ontwikkelen te weinig bouwplannen, zeggen ze zaterdag in De Telegraaf.

Plannen

'De huidige planning van een miljoen woningen is niet realistisch', zegt bestuursvoorzitter Daan Sperling van het Rotterdamse bouwconcern TBI tegen de krant. Er worden te weinig plannen ontwikkeld door gemeenten, menen Sperling en zijn collega's van aannemersbedrijven VolkerWessels en Heijmans. Daarnaast komt volgens hen grootschalige nieuwbouw niet van de grond door politieke keuzes zoals binnenstedelijk bouwen.

Versimpelen

De bouwers denken dat de woningbouw kan worden versneld door meer regie vanuit het kabinet en door de bezwaarprocedure te versimpelen. De oplossing van grootschalige nieuwbouw ligt er volgens Sperling al lang. 'Namelijk bouwen aan de randen van het Groene Hart, gecombineerd met een lightrail,' zegt Sperling in de krant. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
In de laatste zin komt de aap uit de mouw: 'bouwen aan de randen van het Groene Hart'. En laat al die ontwikkelaars daar in de laatste 20 jaar nu eens gigantische grondposities hebben opgebouwd. Herhaling van de trucs van Pon, Boijmans & van Beuningen enz.
Ton
Het blijft een ingewikkeld vraagstuk. Het kabinet zal de regie inderdaad moeten nemen en tegelijkertijd ook eerlijk zijn dat het een voorstander van segregatie is, met alle gevolgen van dien op langere termijn.
Coos Alders / geen / zzp
Fuck het Groene Hart. Wel eens doorheen gereden? Oase. Maar er zijn ook waardeloze gebieden. En veel mensen komen er nooit. Maar ik zou eerst de schilderswijk vervangen door hoogbouw en het westland omdat het gas OP is.
Manu / Beleidsadviseur
Als bouwbedrijven steden moesten bouwen, kenden we alleen nog maar een steeds groter wordende kern van oude meuk met aan de randen van de alsmaar groeiende stad steeds weer een nieuwe schil met nieuwbouw. Verder ben ik het helemaal eens met Hans.
Johan van der Harst / Geen, in orientatie
Verdere afkalving van het groen in de Randstad vind ik een buitengewoon slecht plan. De laatste paar polders ook opofferen aan nieuwbouw lijkt mij uit ecologisch oogpunt ook slecht. Ik zie meer heil in het handelen vanuit nieuwe kaders voor de woningbouw. Bijvoorbeeld hoeveel vierkante meters er maximaal beschikbaar kan komen per inwoner. Dat helpt ook de verder tweedeling van de samenleving te keren. Er worden nog steeds grote kavels in de Randstad uitgegeven voor de groep die dat kan betalen. En dat gegeven de beperkte ruimte die er is. Dat moet naar mijn mening worden ingeperkt. De middenmoot en daaronder kunnen niets op het moment, omdat de markt vast zit.
Advertentie