Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Militair belang weegt zwaarder dan dat van Limburgers'

De vereniging Stop AWACS heeft bakzeil gehaald in pogingen de geluidsoverlast van de NAVO-radarvliegtuigen boven Limburg terug te dringen. De Raad van State verwierp de eis van de vereniging om AWACS-vluchten te verbieden die meer dan 88 decibel opleveren.

30 januari 2019
awacs.jpg

De vereniging Stop AWACS heeft bakzeil gehaald in pogingen de geluidsoverlast van de NAVO-radarvliegtuigen boven Limburg terug te dringen. De Raad van State verwierp de eis van de vereniging om AWACS-vluchten te verbieden die meer dan 88 decibel opleveren.

Stillere motoren niet nodig
De Raad is het met het Rijk eens dat de militaire belangen van de NAVO zwaarder wegen dan de belangen van de inwoners van Limburg, die overlast ondervinden van de herrie. Mede daarom zijn extra geluidswerende maatregelen zoals stillere motoren niet nodig, vindt de Raad. Die maatregelen maken vluchten vanaf de basis in het Duitse grensplaatsje Geilenkirchen bij Schinveld, onmogelijk.

Vergoeding

Als pleister op de wonde krijgen de 180 mensen die met Stop AWACS hebben geprocedeerd tegen de ministeries van Defensie en Infrastructuur en Waterstaat een schadevergoeding van elk 250 euro. De vereniging zelf krijgt een vergoeding van 1500 euro. Dit omdat de procedures langer hebben geduurd dan redelijk, aldus de Raad van State. Stop AWACS had een forse schadevergoeding geëist voor dertig jaar overlast door de radarvliegtuigen. Voor ieder van de 180 klagers zou dat 1500 euro per jaar moeten zijn. De Raad van State haalde een streep door deze rekening. Met de uitspraak komt een einde aan een procedure die al meer dan vijf jaar loopt.

Geen onderzoek

Beide betrokken ministeries gingen in beroep tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank in Maastricht. Die bepaalde dat het geven van schadevergoeding wegens jarenlange overlast moest worden onderzocht. Ook moest er nader onderzoek komen of en hoe de geluidsoverlast van AWACS-toestellen kon worden beperkt. De Raad van State vernietigde de beslissing van de rechtbank. De Raad vindt nader onderzoek niet nodig.

Ondraaglijke aantasting

Stop AWACS reageerde woensdagmiddag bitter. 'De NAVO-belangen prevaleren boven gezondheid, welzijn en bezit van de omwonenden.' Gezien de uitspraak 'blijken gezondheid en welzijn niet meer op te wegen tegen de meest ondraaglijke aantastingen die door de overheid worden geduld', aldus Stop AWACS. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerhard / Gemeente
Milieu drammers
Toine Goossens
Nee Gerhard, geen milieu drammers, maar een sterk voorbeeld van het gebrek aan besef van het evenwichtig afwegen van belangen.



Bezwaar en beroep van het bestuursrecht zijn verworden tot een uitlaatklep van het aanvechten van zwaarwegende belangen door micro private belangen.



Er is in Nederland nauwelijks nog een omgevingsbesluit mogelijk zonder dat de direct aanwonenden vinden dat hun kleine private belangen dominant dienen te zijn boven zwaarder wegende belangen.

Dat we dat zo uit de hand hebben laten lopen gaat Nederland stevig opbreken.



Urgenda laat zien dat energietransitie projecten geen uitstel kunnen dragen. Daar hebben de aanwonenden echter lak aan. Zij vertragen het bereiken van onze doelstellingen met 4 tot 8 jaar. Uit eindelijk gaat alles toch door, mogelijk met een minuscule tegemoetkoming, maar door gaat het.



Wij verspillen op grote schaal tijd en geld aan rechtsprocessen. Tijd en geld dat geen enkel effect heeft op het sterker maken van de samenleving, haar energieprofiel en haar economie.



Het is hoog tijd om op alle energietransitie projecten bezwaar en beroep in te perken. Dan kunnen we weer hopen op het halen van energiedoelstellingen en het doet de economie, dus ons draagvlak, veel goeds.

Advertentie