Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kraken gaat door ondanks verbod

Het kraakverbod wordt slecht nageleefd. Veruit de meeste krakers worden ongemoeid gelaten, blijkt uit een overzicht van het Openbaar Ministerie.

02 april 2011

Sinds 1 oktober vorig jaar is kraken een misdrijf, waarvoor een maximumstraf van 1 jaar geldt. Regeringspartijen VVD en CDA hebben in het regeerakkoord vastgelegd dat het kraakverbod ‘actief en prioritair’ wordt gehandhaafd. Daar blijkt in de praktijk nog weinig van terecht te komen.

 

Gemeentebesturen en politiekorpsen geven aan de handhaving van het kraakverbod doorgaans een lagere prioriteit dan justitie. Alleen in Amsterdam, Tilburg en Roden zijn acht kraakpanden ontruimd, meldt het OM. Verder werden de beoogde ontruimingen van twee panden in Amsterdam en Utrecht afgeblazen, omdat de krakers in kort geding konden aantonen dat ze al lange tijd door de eigenaren worden gedoogd.  

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Praat / beleidsadviseur
Ziehier het resultaat van een slecht doordachte en doorgedrukte anti-kraakwet. Krakers bewijzen de samenleving en gemeenten namelijk een grote dienst: ze brengen door speculanten veroorzaakte misstanden aan het licht, onderhouden panden die bij leegstand zouden verpauperen, gaan misbruik (drugspanden) van leegstaande huizen in woonwijken tegen en voorkomen dat koperen leidingen worden gejat, met alle gevaren van dien. Er zijn wijkaganten die maar wat blij zijn wanneer jarenlang leegstaande panden in woonwijken worden gekraakt door mensen waarmee prima valt te praten en samen te leven. En die door de omwonenden als halve helden worden ingehaald. Feiten, die door beleidsmakers worden genegeerd.
Met de anti-kraakwet worden gemeenten, tegen hun zin, met een bureaucratisch monstrum opgescheept. Tel uit je winst.............
Paul / Vader
Mijn dochter heeft een appartement in Amsterdam gehuurd. Ze kon er echter niet in want krakers hadden meteen toen de vorige bewoners waren vertrokken, dus binnen 1 dag leegstand, het slot verwisseld. Ze weigeren uiteraard het appartement te verlaten.
Politie en gemeente treden niet op, de woningbouwvereniging kan niet optreden, mijn dochter staat nog steeds op straat.
@Jos Praat: welke grote dienst bedoel je eigenlijk ?
Jan / ambtenaar
@Marcel. Dit zuig je uit je duim, want bij kraken na slechts een dag leegstand treedt de politie wel degelijk op, zeker als er een huurcontract met een toekomstige huurder is.
Paul / Vader
@Jan. Dit is 100 % de waarheid. Mijn dochter heeft een getekend huurcontract en de politie treedt niet op. Het hele verhaal heeft vorig jaar in het Parool gestaan. Omdat mijn dochter geen andere woonruimte toegewezen heeft gekregen houdt ze het adres nog steeds aan als correspondentie-adres: ze heeft nl de sleutels van de brievenbus. Ze woont nu onofficeel bij vrienden in huis en kan zich op dat adres niet inschrijven...
Paul / Vader
Nagekomen bericht: het fenomeen schijnt "flitskraken" te heten. En met deze link is het verhaal over mijn dochter na te lezen:
http://webcache.googleusercontent.com/search?hl=nl&q=cache:XyBl6DD7yM4J:http://krakenpost.nl/archief/Apr/0060.html+simone+woonruimte+gekraakt&ct=clnk
Jan / ambtenaar
@Marcel. Excuus voor mijn bewering. Toch: "Volgens Van Broekhuijze is er sprake van een legale kraak; de woning stond al bijna twee jaar leeg." Daar draait het dus om. Niettemin, zodra er een huurcontract is met een echte huurder zal elke rechter die huurder in het gelijk stellen. En bij een gering inkomen is de eigen bijdrage voor een pro deo advocaat echt wel op te brengen hoor. Kan vader anders niet even bijspringen?
Jos Praat / beleidsadviseur
Marcel, wat rot voor je dochter. Daar deugt natuurlijk helemaal niets van. Maar: ik hou mijn stelling overeind. Dat mensen de dupe worden van, naar mijn inschatting, incidenteel falend beleid, doet niets af aan de strekking van de wet versus de praktijk. Ook daarvan kan ik vele voorbeelden geven. Maar dat zou hier te ver gaan.
Hopelijk komt er snel een oplossing voor je dochter.
Advertentie