of 58952 LinkedIn

Kootwijkerbroek op één na meest vernieuwende dorp Europa

Het zilver werd behaald omdat het dorp aan de hand van een aantal 'moedige voorvechters' als een phoenix uit de as van de mkz-crisis tevoorschijn is gekomen.

Het Gelderse dorp Kootwijkerbroek heeft de tweede plaats behaald in de race om de titel ‘meest vernieuwende dorp van Europa’. Het Zwitserse dorpje Vals heeft de hoofdprijs gewonnen.

MKZ-rellen
Kootwijkerbroek kwam de laatste decennia vooral in het nieuws vanwege de nasleep van de mkz-crisis die het dorp 11 jaar geleden hard trof .Ondanks gewelddadig verzet werden toen duizenden dieren geruimd. Veel dorpelingen zijn er nog steeds van overtuigd dat er nooit een uitbraak van het virus is geweest. Tot op de dag van vandaag lopen er gerechtelijke procedures waarin zij hun gelijk hopen te halen.


Strijdlustig
Tegelijkertijd ging het overgrote deel van de 6000 inwoners niet bij de pakken neerzitten, zo concludeert de internationale jury van de Europese Dorpsvernieuwingprijs. Er kwam een nieuw dorpshuis, een nieuw gezondheidscentrum en er werden een nieuwe woonwijk plus bedrijventerrein aangelegd. Binnen Nederland kent het dorp al jaren het grootste aantal ondernemers per hoofd van de bevolking .


Terug van existentiële crisis
‘Kootwijkerbroek is er in geslaagd om vanuit een zeer ernstige bijna existentiële crisis de kracht op te brengen zich tegen de verdrukking in te ontwikkelen tot een plaats met een sterk dorpsleven en een krachtige economie’,  zo staat in het juryrapport. Dit is volgens de jury te danken aan een groep ‘moedige voorvechters’. Verder bestempelt het rapport de vernieuwingen als ‘algemeen, duurzaam en van uitzonderlijke kwaliteit’.

 

Gemeente feliciteert
De gemeente Barneveld , waar Kootwijkerbroek deel  van uitmaakt heeft de uitslag maandag bekend gemaakt en het dorp  ermee gefeliciteerd. De gemeente spreekt van een terechte prijs wegens de ontwikkelingen die de afgelopen jaren tot stand zijn gebracht. De prijs wordt in september uitgereikt in het Oostenrijkse plaatsje Langenegg , de winnaar van vorig jaar.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door A.M.H. (Alma) van Leeuwen (Directeur Alma Policy Design and Coaching) op
Mooi dat Kootwijkerbroek zich heeft opgegeven voor deelname aan deze competitie. Ik zie het als een belofte aan jezelf om wat je je voorneemt waar te maken.
Gefeliciteerd!
Door G.D. Dangremond (adviseur) op
In eerste instantie was ik helemaal verbaasd. Kootwijkerbroek off all places! Bij nader inzien herken ik me helemaal in de omschrijving; een hardwerkend ondernemend volkje. Van harte gefeliciteerd!