Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kantoorleegstand daalt in Roosendaal het hardst

De leegstand van kantoren is in 2017 gedaald van 13,1 naar 11,7 procent, het laagste niveau sinds 2007. Roosendaal en Schiedam scoorden het best, met (meer dan) een halvering van de voorraad overtollige kantoorvloer. Dat blijkt uit onderzoek van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

03 januari 2018

De leegstand van kantoren is in 2017 gedaald van 13,1 naar 11,7 procent, het laagste niveau sinds 2007. Roosendaal en Schiedam scoorden het best, met (meer dan) een halvering van de voorraad overtollige kantoorvloer. Dat blijkt uit onderzoek van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. 

Verder aangetrokken economie
Drijvende kracht achter de dalende leegstandscijfers is de verder aangetrokken economie. Vooral de grote kerngemeenten profiteren daarvan. In de top vier gemeenten met de grootste kantooropname domineert Amsterdam (398.000 vierkante meter), op gepaste afstand gevolgd door Utrecht (97.000), Rotterdam (83.000) en Den Haag (50.000). De krapte op de Amsterdamse kantorenmarkt is inmiddels dusdanig dat veel bedrijven noodgedwongen uitwijken naar Haarlemmermeer of Amstelveen.

Transformatiebeleid
Voor de sterkste procentuele daling moeten we echter in Roosendaal zijn. Daar daalde het aantal overtollige kantoormeters in één jaar tijd met liefst 60 procent. Niet zozeer de aantrekkende economie maar het ‘pro-actieve’ transformatiebeleid van de gemeente is hier volgens wethouder Toine Theunis (ruimtelijke ordening, Roosendaalse Lijst) de oorzaak van.

Belastingkantoor wordt hogeschool
Het in 2016 verlaten Belastingkantoor West-Brabant werd vorig jaar in gebruik genomen door Avans Hogeschool, dat scheelt volgens Theunis meteen een slok op een borrel. In het oude douanekantoor De Douanier kwamen ‘53 prachtige appartementen voor alle inkomensklassen’. Ook dat droeg sterk aan de daling van de leegstand bij. ‘Daarnaast hebben we ook een actief beleid om kleinere overtollige kantoren om te vormen tot gezondheidscentra, fysiotherapiepraktijken en dergelijke.’

Feest der leegstand
Schiedam – nummer twee – zag de leegstand met 48 procent dalen. De havenstad hield begin november zelfs een tweedaags Feest der Leegstand om projectontwikkelaars op onvermoede kansen van leegstaande panden te wijzen. Maar de afname was al eerder ingezet. ‘In het jaar 2016 zagen we dat een aantal bedrijven binnen de stad verhuisde en ruimte achterliet die niet per direct werd ingevuld’, stelt communicatieadviseur  Aad van der Wel. ‘In 2017 is het gelukt nieuwe bedrijven naar Schiedam te halen.’

Groot pand uit de markt
Daarnaast hebben enkele Schiedamse bedrijven die in 2016 tijdelijk behoefte hadden aan minder vierkante meters, die inmiddels deels weer in gebruik genomen. Ook haalde Schiedam een groot, al langer leegstaand kantoorpand (circa twintigduizend kantoormeters) uit de markt. Van der Wel: ‘Er zijn vergevorderde plannen om dit pand vanwege de aantrekkende woningmarkt en de strategische ligging aan de rand van de binnenstad te transformeren naar woningen.’

Opgenomen meters hetzelfde  
De totale in Nederland opgenomen kantoorruimte kwam in 2017 op 1,26 miljoen vierkante meter, vrijwel exact hetzelfde aantal als een jaar eerder. Voor een gezonde kantoormarkt met de mogelijkheid voor bedrijven om door te groeien wordt een frictieleegstand van 5 tot 7 procent als gezond beschouwd. Een gemiddelde vierkante meter kantoor kostte in 2017 op jaarbasis 134 euro aan huur.
Lees het hele onderzoek van Cushman & Wakefield hier.      

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie