Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten steunen klimaatakkoord

De Nederlandse gemeenten zetten hun handtekening onder het Klimaatakkoord. Maar ze willen wel dat andere overheden, en met name het rijk, de gemeenten steunen in de aanpak om de bebouwde omgeving te verduurzamen en in de energietransitie, zo bleek tijdens de buitengewone algemene ledenvergadering van de VNG.

30 november 2019

De Nederlandse gemeenten zetten hun handtekening onder het Klimaatakkoord. Maar ze willen wel dat andere overheden, en met name het rijk, de gemeenten steunen in de aanpak om de bebouwde omgeving te verduurzamen en in de energietransitie, zo bleek tijdens de buitengewone algemene ledenvergadering van de VNG.

commitment

De gemeente steunen het Klimaatakkoord volledig, maar in vergadering blijkt wel duidelijk dat ze de rijksoverheid niet op de blauwe ogen gelooft als die zeggen dat ze de gemeenten zullen steunen in het maken van de Regionale Energiestrategie (RES) en de lokale transitievisie warmte. In die programma’s moet duidelijk worden voor welke gasloze energieoplossingen wordt gekozen. Met het debacle van de Jeugdzorg in het achterhoofd willen ze meer commitment van de regering. En die steun moet niet alleen met de mond beleden worden. VNG-voorzitter Jan van Zanen zegt het misschien wel het duidelijkst: ‘Taak erbij, geld erbij! Zo simpel is het’.

Steun

In een aantal moties wordt het VNG-bestuur gemaand om in de verdere overleggen met het rijk onomwonden te vragen om die steun. Gemeenten spelen immer een hoofdrol in het proces. Zij hebben niet alleen de taak om mee beslissen over de locatie van windmolens, warmtenetten en zonneweides, ze moeten straks ook hun inwoners voorlichten, steunen en mee laten beslissen over de aanpak van hun wijk, straat en woning. Veel zien de bui al hangen: bij wie staan er straks boze burgers op de stoep als dit proces niet gaat zoals gedacht?

Filmpje

De Amersfoortse wethouder Astrid Janssen roept in een motie provincies en het rijk op om vierkant achter de gemeenten te staan als er uitgelegd moet worden waar windmolens en zonneparken gaan komen. Ze refereert aan de videoboodschap van premier Mark Rutte die aan het begin van de vergadering werd getoond. ‘De premier zegt zijn steun toe in een filmpje, maar hij moet ook op radio, tv en in de krant zeggen hoe belangrijk dit is.’ De motie wordt ruim gesteund.

Vertraging

De gemeente Boekel gaat zelfs verder: burgemeester Pierre Bos pleit ervoor om geen handtekening onder het akkoord te zetten voordat de rijksoverheid meer garanties geeft over de financiering en steun voor gemeenten in de energietransitie. Maar dat gaat de meeste gemeenten toch te ver. Ook een motie om het opleveren van het eerste concept van de RES, die nu op 1 juni 2020 klaar moet zijn, met anderhalve maand uit te stellen, wordt met ruime meerderheid verworpen. Volgens de Utrechtse wethouder en VNG-bestuurder Lot van Hooijdonk is een verdere vertraging niet verstandig. ‘We zijn al van een jaar naar anderhalf jaar gegaan. Als we verder vertragen brengt ons dat in een onhandige positie tegenover de andere partners.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
De gemeenten trappen weer met hun hele ziel en zaligheid in hun medewerking aan het Rijk zonder zich voldoende toekomstgericht/technisch/beleidsmatig en financieel in te dekken. In dat geval ook niet mekkeren als een premier, die al herhaaldelijk blijk heeft gegevens van een kennelijk half demente inslag, zijn toezeggingen niet nakomt.
Advertentie