Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Gemeenten moeten niet instemmen met afvalakkoord'

Gemeenten hebben tot 11 december de tijd om te laten weten of ze het eens zijn met het akkoord, dat tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de verpakkingsindustrie is gesloten.

23 november 2012

GroenLinks roept gemeenten op niet in te stemmen met een nieuwe manier van inzamelen van verpakkingsafval, zoals lege flessen. ,,De gemeenten zijn nu aan zet en kunnen ervoor zorgen dat we het statiegeld houden”, aldus Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vrijdag.

Statiegeld verdwijnt

Gemeenten hebben tot 11 december de tijd om te laten weten of ze het eens zijn met het akkoord, dat tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de verpakkingsindustrie is gesloten. Daarin staat onder meer dat gemeenten tegen een vergoeding het afval gaan inzamelen. Als dat akkoord wordt gesloten, zal het statiegeld op petflessen in de toekomst verdwijnen.

PvdA

In een debat over het nieuwe akkoord, zei de PvdA dinsdag niet tegen statiegeld te zijn. Daardoor hopen partijen als GroenLinks en SP nu op steun van de coalitiepartner om het statiegeld toch te kunnen behouden. PvdA-Kamerlid Manon Fokke gaf echter aan eerst de reactie van de gemeenten af te willen wachten. ,,Nu de PvdA mogelijk weer voor statiegeld is, staat de deur open om dit effectieve, goedkope en populaire systeem te behouden'', aldus Van Tongeren.

Goede afspraken
Of dat ook echt gaat lukken is de vraag. VVD en PVV zijn voorstander van het afschaffen van het statiegeld. D66 zal de motie niet zonder meer steunen, omdat consistentie van beleid ook van belang is. Die houding lijkt het CDA ook aan te nemen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) is voorstander van het akkoord. Volgens haar liggen er goede afspraken tussen de overheid en het bedrijfsleven.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Gewoon pletten en opstoken net als die batterijen, apart ingezamelde plastic, restpapier etc. We hebben schone verbrandingsinstallaties, aan electriciteit en gedestilleerd water is nog steeds behoefte.Statiegeld is een overblijfsel uit de Hoekse en Kabeljauwse twisten toen men gelukkig was met elke lege fles. Die werd dan weer gevuld voor het gebruik op het slagveld.
Pijn Acker / niet-elite burger
Wat een dom wijf is die Van Tongeren toch.



Laat ze maar proberen in de Tweede Kamer draagvlak voor haar standpunten te krijgen. Daar is ze voor gekozen en wordt ze voor betaald. Niet om regionale en lokale bestuurders op te roepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid.
R. van Brakel / ambtenaar
Ik zou het jammer vinden wanneer het statiegeld op de pet-flessen verdwijnt. In ons dorp wordt jaarlijks door de basisschool de lege-flessen-actie gehouden. De opbrengst daarvan komt de leerlingen ten goede.
Advertentie