Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten en waterschappen gaan 380 mijoen besparen

Gemeenten en waterschappen gaan meer samenwerken. Dat bespaart vanaf 2020 elk jaar 380 miljoen euro. Daarmee kunnen de lasten voor de burger omlaag, laten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie van Waterschappen (UvW) maandag weten.

30 maart 2010

Afstemmen
Behalve dat de samenwerking intensiever kan, is het ook mogelijk investeringen op elkaar af te stemmen. Besparingen liggen vooral op het terrein van de riolering (140 miljoen) en de afvalwaterzuivering (100 miljoen). Door taken samen uit te voeren kan het nog eens 140 miljoen goedkoper. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van VNG, UvW, IPO en VEWIN. De besparingen kunnen oplopen tot 380 miljoen per jaar vanaf 2020.  Zij werken de details de komende maanden uit.

 

Belasting
Burgers betalen belasting aan zowel waterschappen als gemeenten voor beheer en onderhoud van het riool en de afvalwaterzuivering. Door de besparingen kunnen op termijn de rioolheffing en de waterschapsbelasting omlaag.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
Jammer voor de waterschappen. maar hun besparingsactie komt te laat. Opheffen van deze peperdure en geldverkwistende organisaties is niet meer te voorkomen. Ja beste bestuurders van het water, dan hadden jullie dit plan maar 10 jaar eerder moeten bedenken.
ketting
beste les paul,
misschien moet je eerst eens goed gaan bekijken wat een waterschap inhoud alvorens een dusdanige vlakke reactie te geven op het artikel. Het is juist heel goed dat twee gelijkwaardige overheden nog meer gaan samenwerken en het is goed dat daar ook veel besparingen in te vinden zijn. En eh misschien is het wel zo dat nu de politiek zich meer met de besturen van de schappen zijn gaan bemoeien sommige voorstellen makkelijker doorgevoerd kunnen worden
DB
Les paul zou wellicht iets genuanceerder kunnen communiceren, maar heeft volgens mij wel gelijk. De taken op het gebied van "natte voeten voorkomen" en "zuivering oppervlaktewarer" kunnen m.i. verhuizen naar de provincies en daar fuseren met de waterstaat taken (en taken op het gebied van wegbeheer). De belastingheffing kan dan naar gemeenten of misschien wel naar de belastingdienst. Op deze wijze besparen we in Nederland 26 ambtelijk bestuurlijke organisaties en nemen we afscheid van een Middeleeuws bestuurlijk regime waarin slechts 25% van de Nederlanders democratische interesse toont.
Arian Kuil / Adviseur communicatie
Die gedachte besparing zou wel eens pennywise en poundfoolish kunnen uitvallen. Het feit dat waterschappen zich exclusief met de watertaak bezighouden en daar ook belasting voor kunnen heffen, die dus niet kan worden overgeheveld naar andere behoeften, zorgt er al eeuwen voor dat het hier behoorlijk goed gaat met dat waterbeheer. Het buitenland is er stikjaloers op en komt hier kijken, hoe we dat doen. Zelf lijken we te vergeten dat Nederland op dit gebied erg kwetsbaar is (26% beneden zeenivau, meer dan 50% loopt overstromingsrisico). De bestuurskosten voor die waterschappen vallen met 23 miljoen in het niet bij kosten voor andere bestuurslagen. Dat de opkomst bij verkiezingen met 24% erg laag is klopt en daar moet je naar kijken, al zegt die lage opkomst niets over het nut van dat bestuur. We schaffen ook de EU niet af vanwege de lage opkomst bij de verkiezingen. Wanneer straks andere minder op die watertaak gerichte besturen geld overhevelen naar andere behoeften, als zorg, files, speeltuintjes of straaljagers, zouden we in een tijd dat het overstromingsrisico toeneemt, met het verlagen van het beschermingsniveau wel eens van een koude kermis kunnen thuiskomen. Eerst nadenken voor je iets dat het goed doet, overboord kiepert.
Advertentie