of 63966 LinkedIn

Duurzame denkers vaak sterkste vervuilers

Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen over klimaatverandering. Maar hun gedrag loopt daarmee niet altijd in de pas. Duurzame denkers blijken bovengemiddelde vervuilers, toont onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur aan.

Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen over klimaatverandering. Maar hun gedrag loopt daarmee niet altijd in de pas, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur. Duurzame denkers zijn bovengemiddelde vervuilers.

Hoger opgeleiden  

De hoger opgeleiden die het somberst zijn over het klimaat, zijn uitgerekend ook degenen die het langst douchen, het meest en verst vliegen en het vaakst de auto gebruiken. Dezelfde tendens is te zien bij de twintigers die zich – omdat ze nog lang op de deze planeet zullen rondstappen – begrijpelijk veel zorgen maken over de toenemende uitstoot van broeikasgassen. Maar het is deze groep die het langst doucht en bij hun voedselverbruik het minst let op eventuele negatieve klimaateffecten.


In de spiegel
‘Duurzaam denken is nog niet duurzaam doen’, doopt onderzoeker Peter Kanne van I&O Research niet voor niets het rapport.  ‘Je merkt dat de zorgen over het klimaat de afgelopen jaren zijn toegenomen’, vult hij mondeling aan. ‘Het is logisch dat de burger daarbij op de overheid of op bedrijven wacht, maar hij mag ook weleens in de spiegel kijken.’


CO2-voetafdruk
Voor het eerst werd aan ‘vervuiling’ – voedsel, de aanschaf van kleding en spullen, de wijze van vervoeren, wonen – een gewicht gehangen, naar rato van de bijdrage aan de totale CO2-uitstoot. Zo kwamen de onderzoekers van I&O Research tot een CO2-voetafdruk van de Nederlander. In dit onderzoek werd het (al dan niet) duurzame gedrag van burgers bovendien gekoppeld aan hun ­politieke overtuiging.


Links vliegt veel
Het lijkt op zich weinig verrassend dat de VVD-stemmer veruit het slechtst scoort. Die is immers relatief welgesteld (dus kan veel vliegen, heeft vaker een groot huis, et cetera) en maakt zich daarbij van nature wat minder zorgen over het klimaat. Ook niet vreemd is de gunstige score van de Partij voor de Dieren, met de GroenLinks- en ChristenUnie-stemmer meteen in het kielzog. De opvallendste uitkomsten doen zich voor op detailniveau. Zo scoort de D66-stemmer slecht in de categorie vervoer: die vliegt namelijk beduidend vaker dan gemiddeld. En de GroenLinks-stemmer spendeert jaarlijks exact evenveel uren in het vliegtuig als de aanhanger van Forum voor Democratie.


Positief prikkelen
Burgers maken zich flink zorgen over de opwarming van de aarde, concludeert Kanne, maar kijken voor oplossingen vooral naar de overheid en innovaties vanuit het bedrijfsleven. ‘Ze verwachten minder effect van hun eigen gedrag en passen dat dan ook maar mondjesmaat aan. Ook willen ze niet dat de overheid met wetten of verboden hun individuele keuzes beperkt.’ Zo zitten we dus in een patstelling. Kanne: ‘Overheid en burgers zitten over en weer op elkaar te wachten.’ Hij ziet twee opties om daaruit te komen: ‘De overheid moet doorkomen met maatregelen en informatie; burgers moeten bij zichzelf te rade gaan wat ze zelf kunnen doen en, vooral, kunnen láten.’


Inhaalslag
Hoe kan de overheid de burger tot dat broodnodige duurzamer gedrag aanzetten en wie moet in dat proces het voortouw nemen? Vooral gemeenten lijken aan zet. In het algemeen hebben burgers tot nu toe slechts een heel beperkt beeld van het klimaatbeleid van hun gemeente. Nog geen derde zegt daarvan goed op de hoogte te zijn (en bij provincies is dat nog geen vijfde deel). Voor de warmteplannen die de gemeenten in 2021 per wijk moeten hebben, is hier dus nog een forse inhaalslag te verrichten.


Grotere rol gemeenten
Tegelijkertijd blijkt uit dit onderzoek dat gemeenten een veel grotere rol kunnen spelen bij het betrekken van burgers bij energietransitie. Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan dat ze ‘graag’ meer informatie van hun gemeente zouden willen ontvangen over hoe ze van het gas af moeten komen. Slechts 7 procent van hen is daarover tot nu toe geïnformeerd. Kanne: ‘De sleutel voor de overheid ligt in een combinatie van positief prikkelen en hardere wetgeving en handhaving daarvan. De geschiedenis leert dat de overheid op deze manier succesvol veranderingen teweeg kan brengen, ook bij onderwerpen waarover veel weerstand bij burgers bestaat. Denk bijvoorbeeld aan de helm- of gordelplicht of het rookverbod in de horeca.’

 

Lees hier het hele onderzoek

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Martin op
De redactie van BB is weer eens nalatig geweest in het zelf lezen van het onderzoek. Sterk staaltje "kopieer en plak"-journalistiek, maar de conclusies die jullie trekken zijn niet juist. Lees het onderzoek zelf eens door voordat je dit soort kolder publiceert. Zie de reactie van Inez.
Door Gerrit op
Zag weer veel gele kentekens met lijkkist er bovenop de afgelopen weken op de Autobahn. Nur links fahren (NL). Verwacht een droge warme zomer.
Door Cor op
Jammer dat BB in dit artikel meegaat in het nietszeggende maar vooral stemmingmakende 'links-rechts' frame.
Door Ellen op
Maatregelen tegen roken kunnen wel, maar een simpel "nergens harder van 100 km/h" kan dan ineens weer niet. Terwijl iedereen daar uiteindelijk bij gebaat is, minder benzineverbruik en slijtage dus je houdt geld over, minder ongelukken, minder stress omdat je toch niet door mag jakkeren en in de spits haal je die honderd toch nergens.
Maar o o, laat toch vooral een ander iets doen en wij allemaal niks. En straks maar klagen als de boodschappen duurder worden door mislukte oogsten.
Aan al die lui die klagen dat zij de rekening moeten betalen voor het klimaatakkoord: minder benzine verbruiken, minder vlees eten en minder vliegreisjes maken bespaart je alleen maar geld. Tel uit je winst.
En met de huidige rentestand zijn zonnepanelen een prima investering.
Door Gerrit op
Een beter milieu begint bij jezelf en niet bij een ander.
Door van Domburg (n.v.t.) op
klein detail: de tesla; op "de zaak gekocht" volledig aftrekbaar als onkosten dus minder belastbare winst.
Privé rijden voor zover mij bekend 0% dus een zeer dure auto belastingvrij en gesubsidieerd rijden. zo schieten ze in den haag de ene bok na de andere, het lijkt wel gemeente politiek.
Door Karel van Klaveren op
@Westerhof: Onderschat niet hoe gemeenten en provincies onder druk gezet worden door het Rijk. Vandaag kwam het bericht dat de Minister van BiZa Ollongren de gemeenten en provincies gaat overrulen en zelf de locaties voor windmolenparken en zonneweides gaat aanwijzen.

Gemeente- en provincie-ambtenaren mogen dan soms gebrek aan kennis en kunde etaleren, bij BiZa weet men helemaal niet van toeten of blazen.
Door Inez op
De conclusie dat duurzame denkers de grootste vervuilers zijn, is door (nota bene) GeenStijl genuanceerd:
<a href="https://www.geenstijl.nl/5146609/milieufreak-is-niet-vaak-ergste-vervuiler/" target="_blank">https://www.geenstijl.nl/5146609/milieufreak-is- …
Citaat:
Bij de Telegraaf (en bij opdrachtgever Binnenlands Bestuur) hebben ze gezien dat hoogopgeleiden het meest vervuilen (klopt) en dat hoogopgeleiden zich het meeste zorgen maken (klopt ook). Maar daaruit concluderen dat het juist degenen zijn die zich zorgen maken die het meest vervuilen, is een joekel van een ecologische fout. Het lijkt ook nog eens niet te kloppen, aangezien juist GroenLinks-stemmers en PvdD-stemmers minder CO2 uitstoten, net als mensen die zich volgens I&O in het 'sociaal-progressieve kwadrant' bevinden. Zij "hebben de meest duurzame opvattingen. Hun gedrag is ook het meest duurzaam".
Door Boris op
Hoezo is opwarming van de aarde een probleem? Ik vind het wel best. Weg met die koude.
Verder kletsen ze maar lekker weg allemaal, ik doe er allang niet meer aan mee.
Door V6 op
Ja er wordt een hoop afgereisd voor en ondanks het klimaat. Herkenbaar, er iets voor laten is ook voor de voorstanders van klimaatmaatregelen moeilijk. Maar je kunt met deze nieuwe religie gelukkig wel wie goed is en wie slecht aanwijzen. Dat is ook een stuk makkelijker dan jezelf iets ontzeggen. Het ambtelijk apparaat bashen is een standaard reactie. Wel curieus om te klagen over een gebrek aan visie en meerjarenaanpak en tegelijk de voorbereiders en uitvoerders van zoiets diskwalificeren. Ik zou het omdraaien: geen klimaatgekte meer en gebruik de ambtelijk medewerkers voor relevante zaken.