Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Defensie kijkt naar alternatief voor radar Herwijnen

Defensie gaat alsnog kijken of er alternatieve locaties zijn voor het militaire radarstation in Herwijnen. Dat zei staatssecretaris Barbara Visser in de Tweede Kamer.

04 september 2019
radar-schotel.PNG

Defensie gaat alsnog kijken of er alternatieve locaties zijn voor het militaire radarstation in Herwijnen. Dat zei staatssecretaris Barbara Visser in de Tweede Kamer. De gemeente is tegen de komst van het radarstation. Bewoners maken zich zorgen over straling.

Niet goed
Als er een andere locatie beschikbaar is, dan komt de radar niet in het Gelderse Herwijnen, verklaarde de bewindsvrouw. Ze gaf toe dat het hele proces niet goed is verlopen. De hele Kamer toonde zich kritisch over de wijze waarop Defensie de zaak heeft aangepakt.


Factor tijd

De radar in Herwijnen moet die in Nieuw-Milligen vervangen. Die is veertig jaar oud en over de houdbaarheidsdatum heen. 'De factor tijd begint echt mee te spelen', zei Visser. Ze wil binnen twee maanden laten weten of er een alternatief is voor Herwijnen. 'Het proces is duidelijk niet goed gegaan', erkende de staatssecretaris. De communicatie naar bewoners had beter gekund. Ook moet Defensie volgens haar zo veel mogelijk stukken openbaar maken. Visser wil het vertrouwen herstellen en is vorige week langs geweest in Herwijnen.


Straling

Dorpsbewoners maken zich zorgen over de gevolgen van de straling van de militaire radar voor de gezondheid. Ook al omdat nabij een radar van het KNMI staat. "Ik snap die zorgen", zei Visser. TNO is bezig met een onderzoek naar de effecten van de radars. Tot 2012 stonden radars van de Luchtverkeersleiding op beide locaties.

Buitenspel

Omdat de gemeenteraad niet meewerkt, heeft Visser de Rijkscoördinatieregeling toepasbaar verklaard op het project. De gemeente maakt zich zorgen dat zij daarmee buitenspel worden gezet. Maar volgens Visser gelden de gebruikelijke procedures nog steeds en moet aan alle geldende normen worden voldaan.(ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie