of 59318 LinkedIn

De Ronde Venen koopt openbare verlichting terug

De Ronde Venen heeft 2,45 miljoen euro neergelegd om eigendom en zeggenschap terug te krijgen over de openbare verlichting. Het contract met lichtleaser CityTec voor beheer en onderhoud van de openbare verlichting is per 1 januari 2019 opgezegd. De gemeente wil het pad van duurzame verlichting op en met de overname wordt jaarlijks bijna 2 ton aan leasekosten bespaard.

De Ronde Venen heeft het contract met lichtleaser CityTec voor het beheer en het onderhoud van de openbare verlichting per 1 januari 2019 opgezegd en afgekocht. De gemeente legt 2,45 miljoen euro neer om eigendom en zeggenschap terug te krijgen. De gemeente wil het pad van duurzame verlichting op en met de overname wordt jaarlijks bijna 2 ton aan leasekosten bespaard.

Verlichting in eigen hand

De gemeente De Ronde Venen neemt de openbare verlichting weer in eigen hand, omdat de kosten dan lager zijn en inwoners met klachten direct bij de gemeente terecht kunnen en het leasebedrijf dus geen tussenstation meer hoeft te zijn, aldus een woordvoerder. In het raadsvoorstel staat ook dat het contract is opgezegd omdat de jaarlijkse stilzwijgende verlenging van de overeenkomst niet rechtmatig was en de overeenkomst sterk gedateerd is. De woordvoerder kon niet achterhalen hoe de gemeente daar achterkwam en waarom nu pas. Ook is het onduidelijk waarom de overeenkomst gedateerd was.

Jaarlijks twee ton besparing
Wel duidelijk is de mate van besparing die het de gemeente oplevert nu het “na een traject van onderhandelingen” een afkoopbedrag heeft vastgesteld. Voorheen betaalde de gemeente 384.000 euro per jaar aan leasekosten, maar vanaf 2019 is de jaarlijkse kapitaallast slechts 190.500 euro. De afschrijvingstermijn van de armaturen is 10 jaar (100.000 per jaar) en voor de masten 23 jaar (90.000 per jaar). Het jaarlijkse verschil is bijna twee ton, wat zal worden bijgeschreven op het begrotingsresultaat. Dat “gewonnen” geld kan worden ingezet voor de gewenste verduurzaming van het lichtareaal. ‘Daar kun je nu eenmaal meer aan doen als je eigenaar bent’, aldus de woordvoerder van De Ronde Venen.

Verduurzaming
Maar het zou ook aan de beleidsdoelen kunnen liggen van de lichtleaser. CityTec werd vorig jaar door netbeheerder Stedin verkocht aan de Utrechtse investeringsmaatschappij Strong Root Capital, omdat de langetermijndoelen van beide bedrijven volgens Stedin niet met elkaar overeenkwamen, meldde RTV Rijnmond destijds. Stedin wilde namelijk duurzamer gaan werken. Het college van De Ronde Venen heeft ook die ambitie en zal daarom in 2019 beginnen met het opstellen van een uitvoeringsplan met daarin een nadrukkelijke plaats voor duurzaamheid. Dan moeten we volgens het college bijvoorbeeld denken aan vervanging met ledverlichting en de inzet van dimregimes.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joost (ambtenaar) op
Privatisering van de straatverlichting is ook in Amsterdam verkeerd gelopen. Ik heb de afgelopen jaren nog nooit zoveel defecte lampen gezien. In de tijd van het Gemeentelijk Energie Bedrijf en Energie NoordWest belde je een storing door; en de man die je aan de telefoon had, kende elk achterafsteegje in het centrum van Amsterdam. (Waarschijnlijk een afgekeurde monteur die met een herplaatsing naar de telefoon voortreffelijk werk deed.) En alles was binnen een oogwenk gerepareerd. Met de privatisering werd een storingsmelding doorgeschakeld naar een helpdesk in Alphen aan de Rijn waar de werkstudent die je hielp van toeten nog blazen wist. Had je een mastnummer, straatnaam en huisnummer; moest je ineens een postcode doorgeven waar de storing was, want anders kon de melder niet geholpen worden. (Maar een postcode staat niet vermeld in de openbare ruimte; mastnummers, straatnamen en huisnummers wel!) De privatiseerders kunnen beter uitgekocht worden met een bedrag dat past bij de (wan-)prestatie die ze de afgelopen jaren geleverd hebben.
Door Hans Bos (ambtenaar milieu) op
Het zou beter geweest zijn het contract om te zetten naar het leveren van adequate openbare verlichting. Kosten voor onderhoud én energie zijn dan voor de leverende partij. Die zal dan, puur vanuit kostenbesparing, er voor kiezen om de huidige armaturen te vervangen door hoogwaardige energiezuinige exemplaren.
Door Alex (beheerder) op
Privatiseren is altijd duurder, zodra de buit binnen is (dus na een paar jaar). Vreemd dat er altijd mensen blijven denken dat dat niet zo is terwijl de praktijk keer op keer anders aantoont.
Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
Dat privatisering of uitbesteding zelden goedkoper is staat al vele jaren vast.
Maar voor de rest roept de huidige en verleden gemeentelijke handelwijze van De Ronde Venen vooral een groot aantal vragen op.
Maar waarschijnlijk moet de burger zich niet alleen in De Ronde Venen zorgen maken.
Door Clim op
Eens Jan. Sterker. En de groen progressieven maar volbouden dat we in een duurzame toekomst van eigendom af moeten. Conclusie:de combi neo-lib en CE-adept leidt al helemaal tot rampen.
Door Jan op
En de neo-liberalen maar volhouden dat privatisering altijd goedkoper is...